Sundhed

Fåreost kan gøre dig alvorligt syg

Du kan få influenza-lignende symptomer som feber, hovedpine og i sjældne tilfælde mavetarm-problemer, hvis du sætter tænderne i en ostemad med den italienske fåreost Pecorino. Sådan lyder advarslen fra Fødevarestyrelsen.

"Det er sårbare grupper, som gravide og personer med lavt immunforsvar, der typisk bliver syge," siger Anette Perge fra Fødevarestyrelsen til tv2.dk

Det drejer sig om 200 grams pakker med Pecorino Romano Fåreost med 33 procent fedt, som er mindst holdbar til den 21. juni i år.

Bakterien Listeria monocytogenes er fundet i osten i mængder over grænseværdien.

Bakterien kan føre til sygdommen listeriose, som er en alvorlig og livstruende sygdom. Man kan blive syg få dage efter indtagelse af osten eller op til to måneder efter, man er blevet smittet.

Men Fødevarestyrelsen mener, at mængderne, der er fundet i osten, er så lave, at risikoen for at folk bliver syge ikke er særlig stor. Dog vælger styrelsen at advare alligevel.

"Listeria er en rigtig alvorlig bakterie, og sygdommen har en høj dødelighed," siger Anette Perge.

Osten er solgt i SuperBest-butikker i hele landet, i Spar på Nansensgade i København, i Kiwi Spar på Frederiksberg Allé, i Eurospar på Vestervigvej 63 i Bedsted Thy, i LIC Herlev på Turbinevej i Herlev og Købmanden i Søllerød på Vangebovej i Holte.

Fødevarestyrelsen anbefaler forbrugere, der har købt osten at smide den væk eller at levere den tilbage butikken.