Sundhed

Haarder: Fedmeepidemien skræmmer

En undersøgelse fra Region Midtjylland viser at flertallet af danskerne nu overvægtige.

"De nye tal på den kraftige udvikling i danskernes fedme viser en skræmmende udvikling, som vi skal tage dybt alvorligt," siger sundhedsministeren.

"Vi skal sætte bredt ind mod denne nye folkesygdom og trykke på alle knapper. Og det mener jeg også, vi gør med for eksempel den nye fedtafgift samtidig med, at afgifter på sukker, slik og chokolade får et ordentligt hak," siger sundhedsminister Bertel Haarder.

Læger og eksperter efterlyser blandt andet yderligere afgifter og differentieret moms på usund mad, mens SF sammen med Socialdemokraterne vil bruge 400 millioner kroner ekstra til forebyggelse.

"Vi skønner, vi har drejet afgifterne så meget, som grænsehandlen kan tåle. Og med hensyn til forslaget fra SF og S ligner det varmt luft, hvor det er uklart, hvad de mange millioner egentligt skal bruges til," siger Haarder.

Ifølge ministeren er det her ikke en sag, der bare kan løses med en kæmpebevilling.

"Gid det var så vel. Vi må håbe, at en bred indsats over mange fronter kan vende den skræmmende udvikling. Og gode idéer er skam velkomne. Først og fremmest håber jeg, at de positive takter, vi har set, i forhold til børn og unge holder," siger Haarder.

Undersøgelsen fra Region Midtjylland omfatter kun voksne. Den præsenteres fredag på en stor konference.