Sundhed

Løkke og Søvndal skal i ny duel

Aftenens direkte tv-duel om sundhed mellem statsminister Lars Løkke Rasmus-en og SF's formand Villy Søvndal på TV 2 NEWS kom i stand på grund af en ud-fordring fra Lars Løkke Rasmussen på Facebook. Og duellen sluttede som den startede: Med en ny udfordring.

Det skete, da Villy Søvndal spurgte Lars Løkke Rasmussen "face-to-face" i stedet for på Facebook, om han ville mødes i en ny duel om folkeskolen. Det krævede ikke megen betænkningstid fra statsministeren, der med det samme svarede ja. Duellen vil blive vist næste mandag på TV 2 NEWS.

"Jeg forstår, at SF og TV 2 sammen har planlagt en debat om folkeskolen, der skal vare en hel time - og i modsætning til Villy Søvndal den anden dag, behøver jeg ikke betænke mig. Jeg tør godt diskutere folkeskolen i en hel time," lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Artiklen fortsætter under videoklippet

To meget tændte partiformænd

Det var i det hele taget to meget tændte partiformænd, der debatterede sundhed, herunder især overbetaling af privathospitaler.

Lars Løkke Rasmussen og Villy Søvndal afbrød således hinanden flere gange under den 50 minutter lange debat.

De kom hver især med små kommentarer og højlydte protester, mens den anden snakkede.

"Det er noget gedigent vrøvl"

Lars Løkke og Villy Søvndal kom især op at tottes, da statsministeren sagde, at Villy Søvndal til alle tider har været imod det frie sygehusvalg.

"Hvis man tager jeres Fair Løsning, forringer I den her ordning (det frie sygehusvalg, red.)."

Det førte gang på gang til højlydte protester fra Villy Søvndal:

"Det kan da ikke nytte noget. Det er noget gedigent vrøvl - og det ved statsministeren godt," sagde Villy Søvndal.

Selv aftenens vært, Lotte Mejlhede, havde til tider overordentligt svært ved at komme til orde, fordi de to partiformænd afbrød hinanden gang på gang.

Hvorfor er du imod behandling af syge danskere?

I et øjebliks pause mellem skænderierne, spurgte Lars Løkke Rasmussen direkte henvendt til Villy Søvndal:

"Hvorfor har du altid været imod, at syge danskere - uanset om de er rige eller fattige - skal have en mulighed for at blive behandlet på et privathospital, hvis det offentlige ikke kan behandle til tiden?"

Behandling i et stærkt offentligt system

Villy Søvndal mente, at diskussionen var blevet for primitiv:

"Undskyld mig, Lars. Jeg synes måske, det bliver lidt for primitivt at beskylde hinanden for ikke at ville behandle folk - det er jo helt ude i hegnet," sagde Villy Sønvdal og fortsatte:

"Jeg er tilhænger af, at man gør det i et stærkt offentligt system. Det er derfor vores forslag går ud på at opbygge et stærkt sundhedsvæsen ved at investere massivt i kræftbehandling, i de langtidsmedicinske patienter og dem som har brug for psykiatrisk bistand,"

Han understregede, at fordi man er tilhænger af et stærkt offentligt system, så er man ikke nødvendigvis også modstander af at ville behandle syge danskere.