Ib mistede penis: Kæmper for erstatning

48-årige Ib Jørgensen fra Odense mistede i 2007 det meste af sin penis. Lægerne på Odense Universitetshospital (OUH) fjernede den ved en fejl, fordi de troede, at han havde kræft. Det viste sig dog senere, at der ikke var tale om kræft, men en betændelse.

Lægerne gav ham dengang et valg: Enten kunne han vælge at få amputeret penissen og overleve eller beholde penissen og dø.

"Det var et aldeles frygteligt valg, fordi tanken om at skulle miste penis er fantastisk væmmelig og fantastisk ubehagelig. Men når man ser på sin familie og børn, så var der reelt ikke noget valg. Så skal man leve videre," sagde Ib Jørgensen dengang til TV 2 Nyhederne.

Kæmper for at få erstatning

I dag står kampen et helt andet sted for Ib Jørgensen. Han kæmper for at få erstatning for den fejl, som lægerne på OUH har erkendt, at de har lavet.

Hans klage blev i første omgang afvist af Patiensforsikringen, der kan give erstatning til personer, der er blevet påført skader i sundhedsvæsenet. Afvisningen blev begrundet med den såkaldte "specialistregel", der lyder således:

"Hvis det er overvejende sandsynligt, at den erfarne specialist ville have handlet anderledes, og skaden dermed kunne være undgået, kan der tildeles erstatning."

Det var ifølge Patientforsikringen ikke tilfældet i Ib Jørgensens situation. Derfor klagede han for 15 måneder siden til Patientskadeankenævnet, der fungerer som klageinstans for Patientforsikringens afgørelser. Men han har ikke fået nogen afgørelse endnu.

"Jeg tror nok, at de vil undskylde sig med, at det er kompliceret sag, og at der er mange sagsakter. Men jeg synes ikke det ændre på, at det er ekstremt utilfredsstillende, at det ikke bliver afgjort. Det er belastende at leve med sager, hvor der ikke bliver truffet nogen beslutning. Der er nogen, der skal stå til ansvar for den fejl her. Det kan ikke bare henstå som en ligegyldig fejl," siger han.

Jeg har i rimelig udstrækning lært at leve med den fejl. Sådan er det gået for mig

Frustrerende ventetid

Ib Jørgensen har ikke fået nogen indikationer på hvornår sagen bliver afgjort. Det er frustrerende, fortæller han.

"Der går ikke mange dage, hvor jeg ikke tænker på den her sag. Efterhånden er jeg nået til, at jeg er tilfreds, bare der kommer en afgørelse. Uvisheden er belastende," siger han. Dengang i 2007 tog det mentalt hårdt på Ib Jørgensen at få fjernet sin penis.

"Psykisk er man blevet til et slags intetkøn. Det er ødelæggende og hårdt. Jeg vil ikke ønske det for nogen mænd Det er forfærdeligt på mange måde. Seksuelt er det en kæmpe nedtur. Det dur bare ikke," sagde han i marts 2009 til TV 2.

I dag er han mere afklaret.

"Jeg har i rimelig udstrækning lært at leve med den fejl. Sådan er det gået for mig," siger han.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Patientskadeankenævnet. De er alle i Finland.

Hvis han taber sagen, vil han ikke tage den videre i systemet.