Gode råd til at træne blæren
HVAD ER FORMÅLET MED BLÆRETRÆNING?
Formålet er, at du igen får kontrol over blæren, så den mængde urin, som blæren kan indeholde, lidt efter lidt øges til maksimalt 4 dl. På den måde kan du nedsætte det antal gange, du skal tisse.
En forudsætning for, at du kan bruge dette træningsprogram er, at du er undersøgt af en speciallæge.
HVORDAN FOREGÅR DEN NORMALE VANDLADNING?
Blæren har det bedst, når den bliver tømt regelmæssigt. Det vil sige op til 5 - 6 dl om morgenen og resten af dagen 2½ - 4 dl.
Drikker du 1½ - 2 liter væske om dagen (du skal regne al væske med: kaffe, te, saft, vand o.l.), skal du tisse 5-6 gange i løbet af et døgn. Det vil normalt sige hver 3. - 4. time mens du er vågen og måske en enkelt gang om natten.
Når du tisser, sker det ved, at blæren trækker sig sammen og presser urinen ud gennem blærehalsen, som åbner sig.
Blæren trækker sig først sammen, når det er belejligt, idet det at tisse normalt er underlagt viljens kontrol.
HVAD ER ÅRSAGERNE TIL, AT DU OFTE SKAL TISSE?
Overaktiv blære:
Blæren trækker sig pludselig sammen og vil tømme sig, før du er parat til det. Dette gør, at du ofte skal tisse og også at du ofte ikke når at komme på toilettet.
Overfølsom blære:
Ved overfølsom blære føler du ubehag, når blæren bliver fyldt med urin. Derfor vænner du dig til at tisse hyppigt. Ofte har du ingen problemer med at holde på urinen.
HVORDAN KAN ET TRÆNINGSPROGRAM SE UD?
1. uge: Du skal tisse hver time, mens du er vågen.
2. uge: Du skal tisse med 1½ times mellemrum, mens du er vågen.
3. uge: Du skal tisse med 2 timers mellemrum, mens du er vågen.
4. uge: Du skal tisse med 2½ times mellemrum, mens du er vågen.
5. uge: Du skal tisse med 3 timers mellemrum, mens du er vågen.
TRÆNINGSPRINCIPPER
Træningsprogrammet tilpasses den enkelte patient. Udgangspunktet er faste vandladningsintervaller i de vågne timer. Fastlæggelse af intervallerne tager udgangspunkt i væske-/vandladningsskemaerne.
Som regel startes med intervaller, hvor du formodes at have kontrol over din blære. Intervallerne øges i takt med, at du synes, det går fremad.
Din motivation og indsats er altafgørende for træningsresultatet.
NOGLE GODE RÅD DU KAN FØLGE
Husk at tømme blæren fuldstændig hver gang du tisser. Eventuelt kan du tisse over 2-3 gange indtil blæren er tom.
Giv dig god tid og pres ikke urinen ud.
I stedet for at skynde dig på toilettet, når du føler kraftig tissetrang, er det bedre at stå stille, eventuelt sætte sig ned og knibe sammen i bækkenbunden for at få blæren til at slappe af. Hold knibningen i 20-30 sekunder.
Tissetrangen kan evt. hæmmes ved at du stiller dig på tæerne og spænder i lægmusklerne.
Det kan være en god ide at sætte sig på kanten af en stol eller etbord.
Forsøg at ignorere tissetrangen ved at beskæftige dig med noget andet, fx læse eller se TV, tæl baglæns fra 100, rems telefonnumre op, knyt din hånd kraftigt osv.
Når du skal uden for din bopæl, så prøv at undgå at tisse for en sikkerheds skyld. Tænk ikke på, hvor det nærmeste toilet er.
Lyt til kroppens signaler. Hvor sidder tissetrangen? Er det i blæren eller er det i urinrøret? Sidder den i urinrøret, er det ofte falsk alarm.
Det kan være en hjælp at begrænse brugen af kaffe og citrusfrugter, da det hos nogle kan virke irriterende på blæren og medføre hyppig vandladning.
BÆKKENBUNDSTRÆNING
Det er vigtigt, at du flere gange dagligt træner din bækkenbund, da et korrekt knib kan få blæren til at slappe af samtidig med, at det hjælper urinrøret til at holde tæt.
HVORNÅR OPNÅR DU EFFEKT AF BLÆRETRÆNINGEN?
I starten af programmet skal du være forberedt på, at din situation med ikke at kunne holde på urinen, kan forværres. Men forudsat at du følger programmet beslutsomt, er der gode muligheder for effekt.
Det er ikke alle, der opnår fuld effekt i løbet af 5 uger, og træning i længere tid end 5 uger kan derfor være nødvendigt.
Kilde:Aalborg Sygehus