Sundhed

Franskbrødet er en regulær dræber

Hvis du begynder dagen med franskbrød og rundstykker sætter du tænderne i en regulær dræber. Det har ernæringsfor-sker Marianne Uhre Jakobsen og hendes kolleger fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, som de første i verden bevist, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Ved at dykke ned i en undersøgelse af over 53.000 danskeres kostvaner har hun sammen med sit forskerhold konkluderet, at risikoen for at udvikle blodpropper i hjertet stiger med 33 procent, hvis man erstatter det forkætrede mættede fedt med letoptagelige kulhydrater, herunder hvidt hvedemel og sukker.

Kulhydrat i brød

Kulhydrat i brød kan deles op i tre typer:

1. Ufordøjelig

Kan stamme fra hele eller knækkede kerner.

2. Langsomt fordøjelig

Kan stamme fra fødevarer med helt eller delvist malede kerner eller korn.

3. Hurtigt fordøjelig

Brød af fintmalet korn, f.eks. hvidt mel.

Kulhydrater lige så vigtigt som fedt

Undersøgelsen viser også, at bytter man i stedet det mættede fedt fra blandt andet smør ud med kulhydrater fra f.eks. fuldkornsrugbrød, så falder risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

"Det er enormt vigtigt at have lige så meget fokus på kvaliteten af kulhydrater som på kvaliteten af fedt. Vi har i mange år været meget fedtforskrækkede og haft stor fokus på at nedsætte indtagelsen af mættet fedt og mindre fokus på kvaliteten af kulhydrater," siger Marianne Uhre Jakobsen til Ingeniøren.

Farligere end fedt

Kan man ud fra jeres studium konkludere, at franskbrød er farligere end smørret, hvis vi ser isoleret på de to?

"Hvis man skal skære det helt firkantet, kan jeg kun sige ja til det, du spørger om. Det lyse franskbrød er en af de fødevarer, som bestemt ikke er sunde."

De danske myndigheder advarer om, at fedt giver hjertekarsygdomme og opfordrer til at erstatte fedt med kulhydrater. Myndighederne opfordrer os til at spise fuldkorn, men uden at advare mod hvidt mel.

"Det kan godt være, at danskerne har lyttet til rådet om at nedsætte indtaget af mættet fedt, men hvis vi bare har erstattet det med letoptagelige produkter som franskbrød, så har vi ikke vundet noget, men tværtimod tabt en del," konkluderer Marianne Uhre Jakobsen.

Kostråd må skrives om

Hendes undersøgelser er publiceret i det mest prestigefulde, ernæringsvidenskabelige tidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition. På foranledning af undersøgelsen har en af verdens førende ernæringsforskere, Harvard-professoren Frank Hu, skrevet tidsskriftets leder.

I lederen argumenterer Frank Hu for, at det er på tide at ændre de vestlige kostråd om at spise mere kulhydrat og mindre mættet fedt, fordi kosten i vesten typisk indeholder mange raffinerede kulhydrater fra bl.a. hvidt brød, pizza, ris og sukker.

"Hverken mættet fedt eller raffinerede kulhydrater er egnede til at forhindre hjertekarsygdomme. Men letoptagelige kulhydrater gør sandsynligvis endnu større metabolsk skade end mættet fedt," konkluderer han.

Kun franskbrød søndag morgen

Samme melding kommer fra en række svenske forskere, mellem dem professor Peter Nilsson fra Lunds Universitet.

"Det er helt i orden med lidt franskbrød søndag morgen, men ikke meget mere end det. Vi skal skære ned på letoptagelige kulhydrater," siger Peter Nilsson, der kalder myndighederne 'for konservative'.

Fødevarestyrelsen, som står bag de danske kostråd, har ikke planer om at ændre dem trodsbeviserne mod letoptagelige kulhydrater.

"Vi har ikke belæg for at advare mod franskbrød på dette tidspunkt," siger kontorchef Else Molander.