Sundhed

"Vitamin-tilskud ikke nødvendigt"

På trods af at flere eksperter mener, at Sundhedsstyrelsen bør sætte anbe-falingerne om tilskud af D-vitamin op, så går styrelsen i den anden grøft og mener ikke, at tilskud af D-vitamin er nødvendigt, hvis man spiser efter de officielle kostråd og får 200-300 gram fisk om ugen.

"Der er ikke belæg for generelt at an-befale tilskud af D-vitamin," fremgår det af styrelsens nye anbefalinger.

Samtidig opfordrer Styrelsen til, at læger udfører færre målinger af D-vitaminstatus på danskerne.

"Sundhedsstyrelsens anbefalinger fastslår samtidig, at der ikke er indikation for rutinemæssigt at måle D-vitamin hos patienter med kroniske sygdomme som for eksempelvis kræft, diabetes, demens, kardiovaskulære sygdomme med flere, da der ikke er dokumentation for at tilskud af D-vitamin har en positiv effekt på deres primære sygdom."

Det sker blandt andet fordi "udgifterne til D-vitaminanalyser er eksploderet" og "litteraturen på området ikke giver belæg for at anbefale tilskud af D-vitamin til befolkningen," skriver Sundhedsstyrelsen.

Gennembrydende forskning viser D-vitamins betydning

En undersøgelse foretaget af en dansk forsker - professor i molekylær immunologi Carsten Geisler ved Københavns Universitet - har ellers ved gennembrydende forskning vist, at immunforsvarets evne til at opdage al­vorlige og fremmede bakterier, vira og nogle former for kræftceller i kroppen slet ikke bliver aktiveret uden D-vitamin.

Det vil sige, at uden en tilstrækkelig mængde af D-vitamin i kroppen begynder kroppens immunforsvar slet ikke at bekæmpe fremmede bakterier i kroppen.

"Højere dosis før D-vitamin har en effekt"

Også overlæge ved Vejle Sygehus Henrik Hey, mener, at der skal langt højere dosis til - end den af de danske sundhedsmyndigheder anbefalede daglig dosis på mellem 5 og 10 mikrogram D-vitamin - før indtagelse af D-vitamin har nogen effekt.

"Undersøgelsen viser, at hvis man optimere D-vitaminet, vil man reducere antallet af nye cancertilfælde med 30 procent. Det svarer til 16 procent af sundhedsudgifterne - i Danmarks tilfælde en besparelse på 23 milliarder kroner, alene på cancer, og så komme alle de andre sygdomme til," fortæller Henrik Hey til nyhederne.tv2.