Sundhed

Umættet fedt er godt for hjertet

Ved at erstatte mættet fedt med sundere alternativer, kan man nedsætte risikoen for at få en hjertesygdom med 20 procent. Det har forskere på Harvard Medical School fundet ud af ved at sammenfatte otte tidligere undersøgelser af tilsammen 13.000 mennesker, skriver bbc.co.uk.

Forskernes nye rapport er med til at understrege, at flerumættet fedt, som blandt andet kan findes i fisk og olier, er sundhedsfremmende. Forleden viste et andet forskningresultat, at mættet fedt ikke gav højere risiko for hjertetilfælde.

Forskere - også amerikanske - havde sammenfattet 21 tidligere studier med næsten 300.000 mennesker.

Konklusionen var, at mættet fedt slet ikke er så farlig. Til gengæld kan raffinerede kulhydrater, som dem man finder i pasta og ris, forårsage hjerte-kar-sygdomme, og er dermed farligere end man hidtil har troet.

Kostråd revideres i 2012

Alligevel vil Fødevarestyrelsen først kigge på, om de otte danske kostråd skal ændres i 2012.

Sidst kostrådene blev revideret var i 2005, og næstformanden for arbejdsgruppen, der stod bag revideringen - Sten Stender - mener at man skal holde sig til de otte kostråd, indtil der kommer nogle nye.