Sundhed

Sverige dropper forbud for bøsser

Homoseksuelle svenske mænd, der kan skrive under på, at de ikke har haft sex med en anden mand i et år, kan nu blive bloddonorer.

Som det første land i Europa dropper Sverige den første marts 2010 homoseksuelles livslange forbud mod at give blod - et forbud, der indførtes efter udbruddet af hiv/aids i 1980'erne.

Danske mænd, der har haft sex med andre mænd, har i dag livslang karantæne fra det danske donorkorps, og alle donorer skal inden tapning skrive under på, at de ikke har haft det, der kaldes seksuel risikoadfærd.

Men ifølge formand for AIDS-Fondets bestyrelse, Lars Østergaard, bør Danmark nu følge det svenske eksempel, skriver Kristeligt Dagblad.

"Jeg mener bestemt ikke, den regel behøves længere. Den er stigmatiserende og kun med til at opretholde fordomme om, at aids er en bøssesygdom, som spredes ved uredelig adfærd," siger Lars Østergaard, der også er professor i infektionssygdomme.

De gældende danske retningslinjer udelukker også andre grupper, for eksempel prostituerede, stiknarkomaner og patienter med forskellige kroniske eller smitsomme sygdomme som for eksempel leverbetændelse.

Sundhedsstyrelsen er imod at ophæve forbuddet mod homoseksuelle donorer, fortæller læge i tilsynsafdelingen Hanne Rasmussen:

"Det afgørende er at beskytte modtagerne af blod. Hvis du bliver kørt over af en bus og har brug for 10 portioner blod, skal du være sikker på at modtage blod, der er smittefrit. Det kan godt være, at der er minoritetsgrupper, der synes, at det er forkert, men vi skal varetage patienternes interesse," siger hun.

For et år siden indførte Danmark en meget sikker, men dyr screening af alt donorblod, kaldet NAT-screening. Men selvom risikoen er mindsket, kan man stadig ikke spore hiv i perioden lige efter, at en donor er blevet smittet.

Alligevel mener sundheds-politisk ordfører for Socialdemokraterne Sophie Hæstorp Andersen, at man bør give homoseksuelle mænd adgang til det danske donorkorps:

"I en tid, hvor man råber op om, at vi har for få donorer, synes jeg ikke længere, der er gode argumenter for at afskrive en hel gruppe mennesker for tid og evighed, hvis de ellers er sunde og raske. Jeg er klar over, at nogen mener, at der er en risiko, men det er lægelig påstand mod påstand, og set i lyset af at svenskerne nu ophæver forbuddet synes jeg, at vi bør gøre det samme," siger hun.

Også Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner mener, at det er på tide at tage debatten:

"Ingen af os ønsker at risikere, at man bliver smittet, når man modtager blod. Men set i lyset af det, der sker andre steder i Europa, er det måske ved at være tid til at se på, om også Danmark skal bløde op," siger sundhedspolitisk talsperson i foreningen Anders Pedersen, der henviser til, at også England overvejer at lempe på reglerne for homoseksuelle donorer.