Sundhed

Sundhedsstyrelsen vil gøre teenagere friske

Unge mennesker har altid været udskældte for at være sløve. Men meget tyder på at teenagere og unge, især mænd, er blevet mere trætte og uoplagte end for blot få år siden.

Undersøgelser foretaget af blandt andre overlæge Henrik Hey på Vejle Sygehus viser at unge i dag har et alt for lille indhold af D-vitamin i blodet.

Sundhedsstyrelsen er godt klar over problemet, og de overvejer nu at komme med anbefalinger til teenagere og unge om at tage et tilskud af D-vitaminer.

Står skidt til hos skolebørn

Henrik Hey har på Vejle Sygehus undersøgt D-vitaminindholdet hos over 18.000 patienter. Næsten halvdelen havde et indhold af D-vitaminer, der lå under det optimale. Især i vinterhalvåret, hvor solen ikke kan levere D-vitaminer til kroppen, står det sløjt til.Hos skolebørn står det helt skidt til.

En undersøgelse blandt elever i 8. klasse foretaget i december måned viste at 90 pct. havde et D-vitaminindhold, der lå under det optimale niveau. Ifølge Henrik Hey skal årsagen til det lave indhold af D-vitamin findes i de unges livsstil.

"De unge sidder indenfor og spiller computer, og de kommer ikke nok ud i solen, så deres depot af D-vitaminer bliver ikke fyldt op om sommeren. Derfor ser vi dette ekstremt lave indhold af D-vitamin om vinteren," forklarer Henrik Hey.

Fik ingen sol og måtte opgive job og uddannelsen

Et af symptomerne på D-vitaminmangel er ifølge Henrik Hey manglende energi. Han fortæller om en teenager, der var blevet henvist til tarmafdelingen på Vejle Sygehus med dårlig mave.

"Jeg spurgte til hans livsstil, og han svarede at han var træt og sov mere end 10 timer i døgnet. Om dagen spillede han computer i mindst tre timer. Og det vil sige at han overhovedet ikke kom ud i solen selv om sommeren," fortæller Henrik Hey.

Efter 10. klasse var han begyndt på en HTX-uddannelse og havde job på en tankstation. Begge dele måtte han dog hurtigt opgive.

"Jeg undersøgte ham, og det viste sig at hans muskler var udtalt ømme. Da ømme muskler og træthed ofte skyldes D-vitaminmangel, tog jeg en blodprøve. Det viste sig at hans D-vitaminindhold var ekstremt lavt. Jeg gav ham derfor et højt D-vitamintilskud, og allerede efter tre måneder var hans træthed væk. Et halvt år senere var han begyndt på HTX, han kunne passe sit job på tankstationen ved siden af, og hans maveproblemer var væk," fortæller Henrik Hey til nyhederne.tv2.dk.

Sundhedsstyrelsen har fokus på de sløve teenagere

Overlæge Christine Brot, der sidder i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe vedrørende D-vitaminer, kan nikke genkendende til problemet med de unges manglende energi.

I forvejen anbefaler Sundhedsstyrelsen flere grupper af danskere at tage et ekstra tilskud af D-vitamin. Det gælder gravide, børn under 1 år, ældre over 65 og folk der får meget lidt sol, for eksempel grupper af anden etnisk oprindelse end dansk, der ofte går tildækket klædt.

"Det kan godt være, der er andre grupper, der ikke har godt af at dykke i D-vitaminindhold om vinteren, og vi er ved at kigge på, om vi skal anbefale andre at tage D-vitamintilskud," siger Christine Brot til nyhederne.tv2.dk.

"Vi er særligt opmærksomme på gruppen af teenagere og unge, der sidder foran computeren og de elektroniske spil, men vi mangler nogle store danske undersøgelser, der viser, om det vil gavne de unge at tage D-vitamintilskud," siger Christine Brot.

En anden gruppe, som Sundhedsstyrelsen overvejer at anbefale at tage D-vitaminpiller, er folk med fast nattearbejde. Sundhedsstyrelsen ventes at komme med sine nye anbefalinger om D-vitamintilskud i begyndelsen af det nye år.