Sundhed

Kød sælges med livsfarlig bakterie

Danmarks førende forskere i bakterier vil have fjernet svine- og oksekød, der indeholder den potentielt dødelige ESBL-bakterie, fra danske butikker. Det skriver B.T.

"Jeg kan ikke se nogen grund til at man sælger kødet, når man tænker på hvor farlig bakterien er. Når man al-ligevel tester dansk og udenlandsk kød for salmonella, så kan man også teste for det her," siger seniorforsker Henrik Hasman fra Fødevareinstituttet. Forslaget kommer efter avisens aflsø-ring af udbrud af dræber-bakterien på tre danske sygehuse.

Penicillin hjælper ikke

De multiresistente ESBL-bakterier er ikke til at slå ned med almindelige former for antibiotika. I sig selv er bakterien uskadelig, men den kan overføre sin resistens til andre bakterier i kroppen. ESBL-bakterier på kort tid været skyld i to store udbrud på sygehuse. Først gik det ud over Hillerød og Frederikssund Hospital, og for tiden raser bakterien på Nykøbing Falster sygehus. Her er foreløbig 40 blevet smittet med bakterien, der slår næsten hver anden med bakterien i blodet ihjel, såfremt den ikke behandles.

Det er samme bakterie, der nu er blevet fundet i dansk kød. Siden 2005 er der sket 11-dobling af antallet af danske gårde, hvor bakterien er fundet - fra 2 til 23 i 2007 ud af godt 1.200 testede gårde, viser en ny opgørelse fra Fødevareinstituttet.

"Udviklingen er stærkt bekymrende. Selv om det stadig er små tal, går det i den gale retning. Vi får også meget kød fra udlandet, og der er der endnu mere i," siger Henrik Hasman..

Hos Statens Serum Institut, der holder øje med smittede danskere,er professor Niels Frimodt-Møller enig.

"Der er ingen tvivl om, at der sker smitte fra fødevarer til mennesker med denne bakterie. Så det her er en rigtig god idé," siger han til B.T.