Dagens vaccinationstal: Så mange er vaccineret i Danmark og verden
Få overblikket i graferne med nyeste tal for antallet af vaccinerede mod coronavirus i Danmark og verden.
Astrid Helmer Mørck (https://nyheder.tv2.dk/profil/astrid-helmer-moerck), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge), Yan Kovyakh (https://nyheder.tv2.dk/profil/yan-kovyakh), Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Magnus Bjerg (#)
OBS: Dette overblik opdateres ikke længere. For at følge coronavirus i Danmark, så tryk her. Hvis du vil vide mere om aktuelle vaccinetal, kan du besøge SSIs hjemmeside.
Hvornår får jeg indkaldelse til revaccination?
I Danmark har myndighederne delt udrulningen af et boosterstik op i tre faser:
-
Først er det beboere på plejehjem, de immunsvækkede og personer over 85 år gamle. Denne gruppe er blevet indkaldt siden slutningen af september.
-
Derefter gælder det personer mellem 65 og 84 år, folk i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb samt sundhedspersonale. De har modtaget invitationer fra oktober. I samme tidsperiode er de cirka 200.000 danskere, der er blevet vaccineret med Johnson & Johnson eller AstraZeneca. Den gruppe har fået tilbudt en boosterdosis fra 1. oktober.
-
Og den tredje og største gruppe, som er alle over 18 år, der får en invitation til et tredje vaccinestik. Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at danskere over 18 år kan få tredje stik fire en halv måned efter anden vaccinedosis.
Du kan læse mere om processen her.
Hvad vaccinerer Danmark med?
Pfizer/BioNTech
Den første vaccine, som borgere i Vesten fik. Den blev godkendt i EU 21. december og taget i brug i Danmark 27. december.
Teknologi: mRNA
Doser: 2 – med tre ugers mellemrum.
I Danmark får personer over 40 år tilbudt en boosterdosis 4 ½ måned efter andet vaccinestik. Personer under 40 år vil få tilbudt en tredje vaccinedosis fem en halv måned efter anden vaccination.
Effektivitet og varianter
Den oprindelige variant af coronavirus: 95 procent
Deltavarianten: Et studie fra maj viste et fald i vaccinens effekt mod Deltavarianten, men at den stadig yder god beskyttelse på 88 procent mod smitte, og 96 procent mod alvorligere tilfælde og indlæggelser.
Omikronvarianten: Uvist.
Det er også Pfizer, som har lavet den vaccine, som børn i aldersgrupperne 12-15 år og 5-11 år får tilbudt. Her ligger effektiviteten efter fire måneders kliniske test på 100 procent.
Boostere
Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har godkendt en boosterdosis af Pfizers vaccine til folk over 18 år mindst seks måneder efter anden vaccinedosis.
Bivirkninger
Ifølge Lægemiddelstyrelsen er langt størstedelen af indberettede bivirkninger almindelige og ikke-alvorlige. Der er også, som forventet, indberettet formodede bivirkninger i form af allergiske reaktioner. Ud over det er konstateret en sammenhæng mellem hjertemuskelbetændelse og vaccination blandt især yngre, men lidelsen er som regel mild og går over af sig selv.
Du kan læse Lægemiddelstyrelsens opgørelser over bivirkninger for vaccinen, der bliver opdateret ugentligt, her.
Moderna
Vaccinen blev EU-godkendt 6. januar, og taget i brug 13. januar i Danmark.
Teknologi: mRNA
Doser: 2 – med fire ugers mellemrum.
I Danmark får personer over 40 år tilbudt en boosterdosis 4 ½ måned efter andet vaccinestik. Personer under 40 år vil få tilbudt en tredje vaccinedosis fem en halv måned efter anden vaccination.
Effektivitet og varianter
Den oprindelige variant af coronavirus: 94,5 procent
Deltavarianten: Modernas vaccine har også en høj effektivitet mod Delta-varianten, selv om den ligesom Pfizers vaccine, er lavere end mod den oprindelige virusvariant. Studiet her viser, at effekten ligger på 76 procent.
Omikronvarianten: Uvist.
Boostere
EUs lægemiddelagentur, EMA, har godkendt en tredje Moderna-dosis til personer over 18 år i perioden mellem seks og otte måneder efter andet vaccinestik, fordi det øger beskyttelsen.
Bivirkninger
De hyppigst rapporterede bivirkninger for vaccinen er indstiksømhed, træthed, hovedpine, muskelømhed, kulderystelser, ledsmerter og feber, mens der har været tilfælde af kraftige, allergiske reaktioner, der var forbigående.
Ud over det er konstateret en sammenhæng mellem hjertemuskelbetændelse og vaccination blandt især yngre, men lidelsen er som regel mild og går over af sig selv.
Du kan læse Lægemiddelstyrelsens opgørelser over bivirkninger for vaccinen, der bliver opdateret ugentligt, her.
Oxford/AstraZeneca
Droppet fra det danske vaccinationsprogram.
Johnson & Johnson
Droppet fra det danske vaccinationsprogram.
Hvad er bivirkningerne ved coronavaccinerne?
Vaccinerne har lidt forskellige bivirkninger, men de mest almindelige bivirkninger er rapporteret som ømhed, muskel- og ledsmerter, hævelse, smerte og kløe ved injektionsstedet, træthed, utilpashed, kvalme og feber. I sjældne tilfælde har der været allergiske reaktioner og ansigtslammelse. Lægemiddelstyrelsen overvåger bivirkningerne, der foreløbigt har været inden for det forventede. Lægemiddelstyrelsen offentliggør løbende resultater, og hvad undersøgelserne af bivirkningerne viser, vil blive opdateret på denne side.
Hvad er dagens antal vaccinerede i Danmark?
De danske tal bliver opdateret hver dag klokken 14, når Statens Serum Institut offentliggør nye tal for, hvor mange der er vaccineret i Danmark. Data er offentliggjort af Statens Serum Institut, der har trukket dem fra Det Danske Vaccinationsregister (DDV). Der kan ifølge Statens Serum Institut være en vis forsinkelse i antallet af vaccinerede i Danmark, fordi registreringerne sker både direkte i registret og via en manuel proces hos de praktiserende læger. Derfor bliver flere af graferne hver dag opdateret flere dage tilbage, efterhånden som data kommer ind.
Hvor mange er vaccineret i Danmark?
Øverst på denne side kan du i flere grafer følge udviklingen i antal vaccinerede i Danmark. Det kræver for de fleste typer vacciner to doser med flere uger mellemrum at være fuldt vaccineret. Statens Serum Institut vurderede i december 2020, at 60-70 procent af befolkningen skal være fuldt vaccinerede, før der er flokimmunitet i Danmark.
Hvad er påbegyndt vaccineret og fuldt vaccineret?
Med påbegyndt vaccineret menes der personer, som har modtaget mindst én vaccinedose.
Med fuldt vaccinerede menes der personer, som har modtaget begge doser.
Eksempel: Hvis der er to personer, som har påbegyndt vaccination og én person, der er fuldt vaccineret, er den ene person altså også talt med i gruppen "påbegyndt vaccination."
Hvor mange er vaccineret i verden?
De internationale tal på denne side stammer fra Our World in Data, der er en non-profit organisation tilknyttet Oxford University. De indsamler vaccinationsdata fra officielle myndighedshjemmesider. Tal, der eksempelvis er offentliggjort på tv eller sociale medier, vil derfor ikke optræde i datasættet, før det er lagt på en officiel myndighedshjemmeside. Tallene bliver opdateret flere gange om dagen.
Hvorfor er dagens vaccinetal ikke opdateret?
Statens Serum Institut offentliggør hver dag, hvor mange der er blevet vaccineret i pdf-filer, der gør opdaterings- og kontrolprocessen meget manuel. Derfor går der flere minutter fra data offentliggøres til de fremgår her på siden. Hvis du besøger siden tit, kan din browser for at indlæse siden så hurtigt som muligt finde på at vise en tidligere version af coronagraferne i stedet for den nyeste. I det tilfælde hjælper det at genindlæse siden og eventuelt tømme din browsercache.