Nogle lønmodtagere vil blive skuffet, siger FH-formand om trepartsforhandlinger

Regeringens forslag til et lønløft for fire faggrupper er et godt bud, men der vil være en masse mennesker, der ikke får del af kagen, lyder det.

Et lønløft på tre milliarder kroner er ikke nok til at tilfredsstille alle i den offentlige sektor, siger FH’s nye formand, Morten Skov Christiansen.

Forhandlingerne ser derfor ud til at gøre nogle glade og mange skuffede, fordi hele sektoren skriger efter et lønløft, lyder det.

Men udgangspunktet er godt, mener FH-bossen efter statsministerens udspil, hvor fire faggrupper står til at få et lønhop på gennemsnitligt 2500 kroner om måneden.

Det gælder sygeplejersker, pædagoger, sosu’er og fængselsbetjente. Der er altså lang vej til at få flere penge til alle de fagforbund med offentlige ansatte, som FH repræsenterer.

Alligevel er Morten Skov Christiansen positiv over for takterne i regeringens udspil.

- Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, at hvis den her trepartsaftale skal have nogen som helst effekt og værdi, så er vi nødt til at træffe nogle hårde valg, og vi er nødt til at prioritere, siger han.

Han kalder de kommende trepartsforhandlinger for ”en unik mulighed for at få løst nogle af de udfordringer, der er i den offentlige sektor”.

Fagbevægelsens Hovedorganisation repræsenterer knap 1,3 millioner mennesker i Danmark.

Rapport havde anden konklusion

I juni i år offentliggjorde Lønstrukturkomitéen sin rapport, hvor den konkluderede, at sygeplejerskerne ikke er blandt de offentlige faggrupper, der får for lidt i løn.

Ikke desto mindre er sygeplejerskerne nu blandt dem, der har fået sat et lønhop i udsigt. Statsminister Mette Frederiksen (S) forklarede det med, at de er ”vitale for, om et velfærdssamfund fungerer eller ej”.

For Morten Skov Christiansens vedkommende er det dog et spørgsmål om, at der er mange faggrupper, han skal varetage. Han siger dog, at han er glad for regeringens udmelding.

- For vi kan have den effekt og løse den opgave, der står foran os, er vi nødt til at prioritere. Jeg er rigtig glad for, at regeringen tager initiativ til den her trepartsaftale, lyder det fra Morten Skov Christiansen.

Når du siger, du er glad for, at regeringen melder ud, er det så en indirekte måde at svare på spørgsmålet om, hvordan I vil prioritere inden for de faggrupper?

- Jeg kommer ikke til at kommentere på, hvilke grupper vi prioriterer. Vi står lige nu på, at der på den ene side er spørgsmålet om rekrutteringsudfordringer. Vi kan se, at rigtig mange fag mangler arbejdskraft. På den anden side står vi også på lønstrukturkomiteens konklusioner.

Ifølge formanden kommer fagbevægelsens forslag først frem i mødelokalet til trepartsforhandlingerne. Her vil de have mulighed for at komme med andre faggrupper end dem, regeringen foreslår.

Ikke alle kan være tilfredse

Forslaget fra regeringen lægger ikke kun op til, at der prioriteres indenfor fire faggrupper, hvor lønstigningerne skal fordeles.

Det vil også blive fordelt forskelligt indbyrdes blandt faggrupperne. Det forklarede Mette Frederiksen til TV 2:

- Der er forskel på, hvilke opgaver man har som sygeplejerske. Vi taler ikke for, at alle inden for de her faggrupper skal have præcis den samme lønstigning.

Trods investeringer i lønnen på tre milliarder kroner er der altså lagt an til, at mange må stå tilbage uden at få deres ønskede løft.

Mange faggrupper i den offentlige sektor er lige nu udfordret af mangel på arbejdskraft og fastholdelse, og her er løn et ”afgørende parameter”, siger Morten Skov Christiansen.

Hele problematikken kan ikke blive løst med et snuptag, og selvom formanden ikke ønsker at komme med sine egne prioriteter, vil han gerne sige, at regeringen er kommet med ”et godt bud på nogle vigtige grupper”.

- Men der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange af de medlemsorganisationer, der er i FH, og deres medlemmer ude på arbejdspladserne, som forventer at netop deres gruppe får del i de her lønkroner.

Men du ender jo ikke uden en masse skuffede forbund, hvis medarbejdere ikke får del i det her. Hvordan vil du tackle den del af forhandlingerne?

- De kommer til at blive skuffet, men det har været en forudsætning fra dag et af, at vi er nødt til at prioritere for at kunne have en effekt, og den her trepartsaftale kan løse nogle af de opgaver, den er sat i verden til.

Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne forventes at begynde på trepartsforhandlingerne i løbet af få uger.