- Det er jo nærmest et færdselsuheld på motorvejen, siger udskældt krigsfotograf

Jan Grarups samarbejdspartner Politiken afviser ikke at undersøge fotografens tidligere arbejde.

Under normale omstændigheder møder krigsfotograf Jan Grarups arbejde stor ros.

Men efter flere afsløringer om fejlagtige udtalelser i Politiken og med anklager om deciderede løgne har den prisvindende fotograf befundet sig i massiv modvind den seneste uge.

- Jeg har jo begået nogle graverende fejl. Det her er jo ikke et spørgsmål om kun at have fået ridser i lakken, det er jo nærmest et færdselsuheld på motorvejen, fortæller Jan Grarup, der søndag stillede op i Presselogen for at forklare sine udtalelser.

I mandags meldte hans tidligere arbejdsgiver og nuværende samarbejdspartner Politiken ud, at de ikke længere ønsker at købe fotografens billeder fra Ukraine. Det skete, efter der er blevet fundet flere faktuelle fejl i to interviews med Jan Grarup fra juli måned.

Det her er jo ikke en shitstorm, det er et forsøg på karaktermord

Jan Grarup, fotograf

Og senere på ugen bragte Weekendavisen og Ekstra Bladet så interviews med Jan Grarups ukrainske fixere, der berettede om mange flere usandfærdige gengivelser fra den sidste tur, hvor de havde hjulpet ham.

Flere danske fotokollegaer har også taget afstand fra Jan Grarups adfærd og givet udtryk for, at det skader deres sikkerhed, når de skal arbejde i Ukraine. Politiken-fotograf Martin Lehmann skriver på Facebook, at han længe har været bekymret for Jan Grarup.

Den melding giver Jan Grarup dog ikke meget for:

- Det kan undre mig, at man så ikke har taget fat i mig tidligere, før end det blev opportunt. Det her er jo ikke en shitstorm, det er et forsøg på karaktermord.

Klar til at blive tryktestet

Jan Grarup har erkendt de fejl, som Politiken har fundet, og som desuden danner baggrund for, at de har stoppet samarbejdet om Ukraine-dækningen.

- Jeg synes jo, at Politiken træffer det korrekte valg i den her situation. Hvis jeg sad i samme stol som chefredaktørerne, havde jeg truffet fuldstændig samme konklusion, som de har gjort.

I Presselogen påpeger chefredaktør for Frihedsbrevet, Mads Brügger, at det både vil tjene Politiken og Jan Grarup, hvis man ser på, om der kan ligge andre sager på fotografens tidligere arbejde og udtalelser.

- Det ville være godt og rigtigt med et torskegilde med tilbagevirkende kraft. Se på, hvad man tidligere har trykt med Jan Grarup, og hvor meget der kan tryktestes for at sikre sig, at man er på solid grund.

Video: TV 2 NEWS

Og den er fotografen med på:

- Jeg kommer til at kigge mig selv i spejlet oven på den her uge. Jeg synes, det er en glimrende idé, Mads Brügger kommer med. Så lad os dog trykteste det.

Vil der være flere fejl?

- Givetvis. Jeg skal ikke lægge hovedet på blokken og sige, at der ikke er en billedtekst, der er forkert.

Men vil der være lignende graverende fejl, som dem Politiken har rettet nu her, der ikke bare handler om en billedtekst?

- Nej, det vil der ikke.

Handler om troværdighed

På trods af Jan Grarups ønske om selv at tjekke sit tidligere arbejde igennem for eventuelle fejl, er det ikke sikkert, at Politiken kommer til at gøre det samme.

Ifølge avisens chefredaktør afhænger det nemlig i høj grad af, hvorvidt flere afsløringer om fotografens arbejde dukker op:

- Jeg kan ikke udelukke, at læsernes redaktør vælger at gøre noget af egen drift. Men vores udgangspunkt er jo, og det er det i alle sager, at hvis der bliver rejst tvivl om indhold i det, vi publicerer, så undersøger vi det.

Amalie Kestler understreger, at Jan Grarup ikke er fast tilknyttet avisen, men at han fortsat vil kunne byde ind med sit freelance-arbejde fremadrettet.

- Hvis han på et tidspunkt skulle komme med noget andet materiale fra et helt andet sted i verden, vil vi jo vurdere det. Det kan jeg ikke sidde her og udtale mig om, hvad vi præcis vil gøre.

Hos Berlingske vil Mette Østergaard forholde sig mere skeptisk ved at indlede et samarbejde med fotografen:

- Hvis Grarup kommer med billedmateriale til os, vil jeg selvfølgelig kigge meget kritisk på det, fordi antallet af fejl, der bliver rullet op i den her sag, simpelthen er skadelige for hele branchen.

Krigsfotografen erkender, at de seneste dages afsløringer har givet massive brud på hans troværdighed. Også hvis det i sidste ende fører til, at hans nu tidligere samarbejdspartner ikke længere vil bruge ham fremadrettet.

- Jeg skal jo genoprette min troværdighed, og hvis Politiken har lyst til at interviewe mig, så stiller jeg gerne op. Men sandsynligheden er jo, at det vil de ikke. Og det er helt fint, siger Jan Grarup.

Du kan se hele debatten om Jan Grarups arbejde i Ukraine på TV 2 Play nu.