Skattemedarbejdere kommer med opråb om borgerstorm: - Det er jo fuldstændig vanvittigt
En storm af vrede har ramt Vurderingsstyrelsens medarbejdere, efter styrelsen har sendt nye ejendomsvurderinger ud.
Har du nogensinde set en voksen med mælk, toiletpapir og skrigende børn i favnen, der mister besindelsen og råber ukvemsord af kassemedarbejderen i supermarkedet på grund af fejl på bonen?
Så kan du i sagen om de skæve ejendomsvurderinger gange det med 1000.
- Det er sådan, nogle borgere ringer ind og taler til vores medlemmer i øjeblikket, fortæller Ulla Fabricius, der er fællestillidsrepræsentant for HK-ansatte i Skat, herunder medarbejderne i Vurderingsstyrelsen.
Hun kommer med et opråb til de boligejere, der i disse dage er frustrerede over de foreløbige ejendomsvurderinger, som i denne uge er blevet offentliggjort. Vurderinger, der i flere tilfælde ligger langt højere end anslåede salgspriser for både grund og ejendom.
- Jeg kan godt forstå, at man er vred og ked af det og rystet i sin grundvold. Men det er jo ikke den medarbejder i Vurderingsstyrelsen, der tager telefonen, som er skyld i det, siger hun.
Jyllands-Posten kunne fredag berette, hvordan opkald til styrelsen bliver mødt af en indledende telefonsluse og så en stemme, der opfordrer alle til at "tale ordentligt" for at "bidrage til den gode samtale".
Det er helt på månen. Hvem skulle kunne nå det?
Ulla Fabricius, fællestillidsrepræsentant for HK-ansatte i Skat
Da TV 2 fredag eftermiddag forsøgte at nå igennem til styrelsen, lød det kort, at "alle linjer er optaget", og så blev der lagt på automatisk.
Der er travlt i Vurderingsstyrelsen.
For man har ikke været forberedt på stormen, fortæller Ulla Fabricius.
Skrækscenariet er knap 70.000 opkald
Allerede inden de nye, foreløbige vurderinger trådte i kraft, blev det bagvedliggende it-system kritiseret af eksperter for at være "spækket med fejl" på baggrund af en testrapport. Det skrev DR.
Ulla Fabricius har også haft sin tvivl om, hvordan det ville gå med udrulningen og frygtet, at det måske kunne "gå amok".
Den største udfordring for medarbejderne er lige nu, at det slet ikke skulle være muligt for borgere at klage over de foreløbige ejendomsvurderinger. Borgere skulle vente på den endelige vurdering, der spås at ligge fast i 2025.
- Men med de fejl, der har vist sig, har man alligevel åbnet for at se på de sager, hvor der er væsentlige fejl. Men ingen har endnu klart defineret, hvad en væsentlig fejl er, siger hun.
Det har blandt andet vist sig, at knap 70.000 boligejere har fået vurderet deres grundværdi højere end selve ejendomsværdien. Det er endnu ikke blevet forklaret, hvad der teknisk er skyld i de mange høje vurderinger.
Men hvis de tusindvis af borgere kontakter Vurderingsstyrelsen, så er der nok at lave for medarbejderne.
- Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det er helt på månen. Hvem skulle kunne nå det? siger Ulla Fabricius.
Medarbejdere mangler klar besked
I øjeblikket er der cirka 100 medarbejdere, som er i gang med at rette væsentlige fejl i de foreløbige vurderinger, skriver Jyllands-Posten. TV 2 har uden held forsøgt at få Vurderingsstyrelsen til at bekræfte dette tal.
Ulla Fabricius fortæller imidlertid, at der ikke sidder nogen medarbejdere og retter i vurderingerne i disse dage.
- For der er ikke nogen procedure for det endnu. Hvornår den kommer, og hvad man skal gøre, det ved jeg ikke. Der er ikke nogen, der endnu har en linje for, hvad der er væsentligt og ikke, siger hun.
Vurderingsstyrelsen åbnede onsdag for, at borgere kan få ændret "meget skæve vurderinger". Styrelsen vil blandt andet se på ejendomsvurderinger, der afviger mere end 20 procent fra en ejendomsmæglers forventning til salg.
- Der vil uden tvivl blive beordret overarbejde, siger Ulla Fabricius, der tilføjer, at medarbejdere i Vurderingsstyrelsen i forvejen har været under pres den seneste tid.
- Hvordan kunne det ske?
Vurderingsstyrelsen oplyser i en mail til TV 2, at bemandingen ved telefonrådgivningen er blevet oprustet i forbindelse med offentliggørelsen af de foreløbige ejendomsvurderinger. Men det står ikke klart, hvor mange ekstra ansatte, der er blevet vagtsat.
Det ekstra mandskab er indtil videre sat ind de næste 14 dage, lyder det.
- Det er hårdt for medarbejderne, der sidder i de styrelser, hvor det går galt, påpeger Ulla Fabricius, der i løbet af sine 26 år i Skat har set mere end én it-skandale.
Helt galt gik det eksempelvis, da it-systemet EFI skulle hjælpe Skat med at inddrive gæld.
- Jeg har ikke forstand på, om man systemmæssigt kunne have forudset det her. Men jeg tænker ligesom alle andre: Hvordan kunne det ske? siger Ulla Fabricius og tilføjer:
- Jeg kunne godt tænke mig, at man kunne indføre de digitale løsninger i mindre bidder. Men det er jo en politisk proces. Vi er bare udførende.
Det har ikke været muligt at få svar på, hvor mange borgerhenvendelser styrelsen har modtaget indtil nu.