Centralt vidne afhørt i sag om skandaleramt stutteri

Han delte billeder af udsultede heste. I dag aflagde amerikaner forklaring i Retten i Viborg i sagen om Viegård Stutteri.

Fredag morgen fandt et retsmøde sted ved Retten i Viborg, og her blev et "centralt vidne" afhørt i sagen om Viegård Stutteri, der i den seneste tid har været omsluttet af skandalesager.

Tyrell Cotant er amerikaner, efter eget udsagn en "cowboy" og var tidligere på året ansat på Viegård Stutteri, som TV 2 onsdag kunne afsløre havde modtaget en massiv bøderegn for vanrøgt af dyr.

I slutningen af juni i år lagde han en række billeder og en video på Facebook, der ifølge Cotant viste underernærede heste og heste med betændte kønsdele og uhumske forhold i staldene på Viegård.

Han anklagede ejeren, hesteavler John Byrialsen, for ikke at tage ordentligt vare på stutteriets flere hundrede heste.

I dag befandt han sig bag vidneskranken i Retten i Viborg i en såkaldt indenretligt afhøring, der kan bruges i en senere retssag.

Meget magre heste

Tyrell Cotant fortalte, at det for ham at se var "umuligt" for så få ansatte, at tage vare på stutteriets mange heste.

Specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ulrik Panduro, mener, at Tyrell Cotant er et centralt vidne med centrale oplysninger, der kan give anledning til videre efterforskning.

Under retsmødet fortalte Cotant om "meget magre" heste, og billederne, som blev delt på Facebook i slutningen af juni, blev vist i retten.

Han fortalte, at de var taget i en periode mellem februar og marts, og at han tog dem, fordi han "havde det dårligt".

23. august holdt Midt- og Vestjyllands Politi et pressemøde med blandt andre Fødevarestyrelsen, hvor det oplyste, at omtrent 50 ulovligt nedgravede heste var fundet på John Byrialsens ejendomme.

Her blev der også sat ord på efterforskning, som udsprang af Tyrell Cotants billeder, og politiet forsikrede om, at det havde reageret på oplysningerne så hurtigt, det kunne lade sig gøre.

John Byrialsens forsvarsadvokat, Kurt Jensen, spurgte ind til et konkret billede, som Tyrell Cotant delte på Facebook.

Det viser ham ved siden af en hest, der ligger ned, og billedet har været anvendt flere gange i pressen.

Han ville vide, om Tyrell Cotant selv havde fået hesten til at lægge sig, inden han tog billedet. Det nægtede Cotant.

Kurt Jensen spurgte så, om det af og til er en del af træningen med heste, at de skal lægge sig, og det svarede amerikaneren ja til.

Geværer og nedgravede heste

Under retsmødet blev der gentagende spurgt ind til et gevær, som John Byrialsen skulle have ejet.

I en tidligere udtalelse havde Tyrell Cotant fortalt, at John Byrialsen havde truet personer med et gevær og skulle have skudt efter bagenden af en bil.

Det husker han imidlertid ikke i dag, og det fik specialanklageren til at minde ham om, at han har pligt til at tale sandt.

Selv så han ikke heste blive begravet, men hørte om, at det skete forklarede Cotant i retten. Og hans anklager står ikke alene.

Onsdag kunne TV 2 afsløre, at der i de seneste fem år er blevet givet bøder for over en halv million kroner til stutteriet og dets ejer, John Byrialsen, for uforsvarlig og grov uforsvarlig behandling af hestene.

En i 2018 på 140.000 kroner, en i 2020 på 200.000 kroner og en fra 2022 på 225.000 kroner.

Alle tre bøder er i en størrelsesorden, som førende eksperter på området aldrig har set magen til før.

Ginnie Hørning, der er formand for Faggruppe Heste i Den Danske Dyrlægeforening, kaldte en bøde på 200.000 "ualmindelig stor", og Søren Stig Andersen, der er adjunkt ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, kaldte bøderne "heftige".

- 225.000 kroner, må man sige, er usædvanligt. Jeg kan ikke huske, at jeg har set så høje bøder før. Jeg har set en bøde på 100.000 kroner til en griseavler, men jeg kan ikke huske, at jeg har set bøder over. Det er højt, sagde han.

Lignende kritik kom fra svenske Kristin Segolsson, som i 2016 skulle have været ansat på stutteriet. Hun nåede aldrig at underskrive en kontrakt, da hun fandt forholdene "forfærdelige".

Det fortalte hun onsdag til TV 2, som kunne vise en privatoptagelse fra stutteriet i 2016, der endte med at blive dokumentation i en politianmeldelse af John Byrialsen.