Ambassade sendt på overarbejde – iranere står i kø for at blive sygeplejersker i Danmark

Siden juni har den danske ambassade i Iran haft ekstra weekendåbent for at udstede visa til sygeplejersker, der vil til Danmark.

Det er nærmest den omvendte verden.

I en tid, hvor den danske sundhedssektor tørster efter sygeplejersker, er der nu et gennembrud på vej for iranske sygeplejersker i Danmark.

Og det har skabt travlhed på den danske ambassade i Teheran, som nu har måttet bede personalet arbejde ekstra med at udstede opholdsvisa til Danmark.

- Der er tre-fire medarbejdere hver eneste lørdag. Det har stået på siden juni med enkelte undtagelser på grund af sikkerhedssituationen, siger Jesper Vahr, Danmarks ambassadør i Iran.

Over 100 iransk-uddannede sygeplejersker gelejdes nu til Danmark hver eneste måned, oplyser ambassaden.

En af dem, der for længst er ankommet og nu er i gang med at få vurderet sine faglige færdigheder er Olya Ghaven, som er midt i et evalueringsforløb på Gentofte Hospital.

- Jeg hørte på sociale medier, at Danmark mangler sygeplejersker, fortæller hun.

Derefter tog Olya Ghaven og hendes mand beslutningen om at skifte Teheran ud med Danmark.

- Der er lighed mellem kvinder og mænd her i Danmark, og jeg vil gerne have, at min datter vokser op i et godt land, lyder forklaringen.

Syvdobling

Hidtil er kun få kommet så langt som Olya Ghaven.

En sagspukkel hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som skal godkende tilrejsende sygeplejersker, før de kan starte i et evalueringsjob, har forsinket forløbet.

Nu har styrelsen fået tilført ekstra bemanding, og det har medført en syvdobling i år i antallet af iranere i der har fået evalueringsautorisation – altså har fået et job på et sygehus eller lignende, hvor færdighederne bliver tjekket.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Dermed er der nu 111 iranske sygeplejersker på vej mod en autorisation, hvis de kan leve op til kravene. Sidste år var der blot 17.

- Hun er god til at passe patienter, fortæller en indlagt på hjerteafdelingen, da TV 2 er på besøg på Gentofte Hospital, mens Olya Ghaven er ved at skifte en forbinding. - Mener du det? spørger iraneren - Ja, det mener jeg. - Tak, det er jeg rigtig glad for. Jeg har gode patienter.

Hos Dansk Sygeplejeråd er man begejstret for udsigten til at få flere kolleger – også fra Iran.

- Vi ved, at der er over 1000 iranske sygeplejersker, der har fået godkendt deres uddannelser her, så potentielt er der jo rigtig mange sygeplejersker, der kan komme til at arbejde i Danmark, siger næstforperson Harun Demirtas, der dog har enkelte forbehold:

- Det forbedrer vores arbejdsmiljø og hjælper vores kolleger med at løfte opgaven, jo flere vi er. Men de skal jo stadig kunne tale dansk, og det skal ikke ske på bekostning af patientsikkerheden.

Manglen på personale i sundhedssektoren har igen og igen fået blandt andre Dansk Sygeplejeråd til at kræve politisk handling.

Og over sommeren luftede blandt andre udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) et forslag om at gøre det nemmere at rekruttere sygeplejerske fra udlandet.

Han gik endda så langt som at åbne for sygeplejeuddannelser i Sydøstasien.

Hvorfor Iran?

At det netop er iranere, der står for hovedparten af ansøgere blandt sygeplejersker fra tredjeverdenslande, der søger mod Danmark, er ikke en tilfældighed.

- Danmark er et populært land. Vi ved, at der er bureauer både i Iran og i Danmark, der reklamerer for, at der er efterspørgsel på sygeplejersker i Danmark, fortæller ambassadør Jesper Vahr.

Samtidig har Iran et veludbygget sundhedsvæsen, i hvert fald set med mellemøstlige briller. Befolkningen er veluddannet – også kvinderne. Og så er der mange af dem. Iran er større end Tyskland, Frankrig og Italien tilsammen.

Og stadigt flere iranere ønsker at prøve lykken i udlandet.

- Flere gange om ugen får jeg ansøgninger fra iranske sygeplejersker, fortæller oversygeplejerske Pernille Jensen, der arbejder tæt sammen med Olya Ghaven.

Enkelte af hospitalets iranere har allerede opnået den endelige autorisation som sygeplejerske.

Det gælder eksempelvis Hanieh Talebloo, som ligeledes kommer fra et sygeplejerskejob i Teheran.

- Det kan jeg ikke glemme, aldrig. Det var 31. marts sidste år, jeg fik min autorisation, fortæller hun.

Nu er iraneren ved at have styr på de mange forskelle mellem de to sundhedsvæsner:

- Vi har ikke som i Danmark en sundhedsplatform, og der er ord, forkortelser, der er anderledes end Iran.

Iraner hjælper plejehjem

På plejehjemmet Pilehuset i København betegner man de mange tilrejsende iranere som en guldgrube, nu hvor det er så svært at skaffe sundhedspersonale i Danmark.

Her har man ansat en pensioneret iransk jobkonsulent fra Københavns Kommune til at hjælpe med at lokke iranere til:

- Når de er i sprogskole, kontakter de mig. Og jeg hjælper dem med at finde job på plejehjem, vi har et rigtig godt samarbejde for at få det til at lykkes, forklarer Kambiz Ebrahimi, som har boet i Danmark i mange år.

Iraneren skaffer både landsfæller til ufaglærte jobs, hvor de kan træne sprog og få en indkomst. Men han er også med til at finde sygeplejersker fra Iran, der er nået så langt med sprogtræningen, at de er klar til et prøveforløb som sygeplejerske.

Og det lykkedes i en sådan grad, at iraneren udlejes af Pilehuset til at assistere syv andre plejehjem i hovedstadsområdet med at skaffe iransk personale.

Senest var plejehjemmets ledelse fredag til møde med endnu en kommune med henblik på at hjælpe dem med at rekruttere:

- Det er fantastisk. Vi har et rigtig godt samarbejde for at få det til at lykkes, siger Kambiz Ebrahimi

Sproget driller

På Gentofte Hospital angives sproget som den store hurdle i indslusningen af de iranske sygeplejersker:

- Vi har erfaring for, at der kan være nogle sproglige udfordringer, siger vicedirektør på Gentofte Hospital Helene Bliddal.

Det har betydet, at hospitalet nogle gange har måttet forlænge prøveansættelserne. Derfor er Gentofte Hospital nu ved at ændre den måde, man modtager sygeplejersker med sproglige udfordringer.

- Der vil det være en god investering, hvis de – mens de går til sprogundervisning – allerede er tilknyttet den afdeling, hvor de senere skal have deres prøvetidsansættelse, mener Helle Bliddal.

Sprogbøvlet kender Olya Ghaven alt til. Hun kom ovenikøbet hertil midt under coronanedlukningen, hvor kontakten med danskere var endnu sværere:

- Da jeg kom til Danmark, var jeg chokeret i forhold til sprog. Men nu har jeg det bedre, fordi jeg hele tiden snakker med patienter.

Oversygeplejerske Pernille Jensen roser dog iraneren. Både det faglige, men også sproget:

- Olya gør det rigtig godt, hun træner også derhjemme, og du taler dansk med din datter.

- Ja, indskyder Olya Ghaven.

- Fordi min mand vil gerne lære dansk.