I chok over nye ejendomsvurderinger: - Fuldstændig vanvittig stigning, siger husejer

Grundværdien er for nogle danskere højere end ejendomsværdien, men det er der ifølge Vurderingsstyrelsen en god forklaring på.

Tirsdag morgen fik mange danske husejere kaffen galt i halsen, da de tjekkede deres nye ejendomsvurderinger.

Den såkaldte grundværdi er nemlig taget på regulær himmelflugt for stribevis af danske husejere.

TV 2 har talt med en række af dem, der er i chok som følge af Vurderingsstyrelsens opdaterede grundværdier.

Det er virkelig vanvittigt, hvis ikke de her vurderinger trækkes tilbage

Morten Eggert, husejer i Brabrand

En af dem er handicaphjælperen Jette Brams og hendes mand fra Nimtofte på Djursland, der har et hus, som over natten er gået fra en grundværdi på 660.900 kroner til svimlende 32.073.000 kroner.

- Først gik jeg fuldstændig i chok. Derefter grinede jeg lidt af det, men det er jo forfærdeligt. Det er en fuldstændig vanvittig stigning, siger hun til TV 2.

Håbløst system

Også på de sociale medier som Facebook og X er danske boligejere i oprør over de nye vurderinger af grundværdien, som mange finder fuldstændig ude af trit med virkeligheden.

Som følge af de voldsomme stigninger i grundværdien er mange boligejere forundret over, at værdien af deres grund af myndighederne nu bliver vurderet til at være mere værd end den samlede ejendomsværdi.

- En klar fejl.

- Det er jo helt bananas. Hvad har de forestillet sig?

- Systemet er håbløst, lyder blot nogle af de undrende kommentarer.

Dermed er mange danske boligejere tirsdag vågnet op til en vurdering fra myndighederne, som reelt betyder, at deres ejendom har en minusværdi.

En klar ommer

Morten Eggert fra Brabrand er et eksempel på dette.

Han bor med sin familie i et parcelhus på en 1390 kvadratmeter stor grund, der i den seneste vurdering stod til 1.450.000 kroner i grundværdi, men som over natten er 12-doblet og nu er hele 17.196.000 kroner værd.

Selve ejendomsvurderingen er på 5.483.000 kroner.

- Det er helt på månen og en klar ommer. Vurderingsstyrelsen har skudt grunden mindst 10 millioner for højt. Vores hus er reelt minus 12 millioner værd ifølge dem. Jeg kan ikke forstå den store forskel, siger Morten Eggert til TV 2.

Han forklarer, at familien i 2023 betalte boligskatter for i alt 39.000 kroner, men at disse med de nye vurderinger vil stige til 108.000 kroner i 2024.

- Der er virkelig vanvittigt, hvis ikke de her vurderinger trækkes tilbage. Mange står nu reelt med usælgelige huse, forklarer han.

Det fulde potentiale

Vurderingsstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at "ejendomsværdien for huse er den samlede værdi af bygninger og grund".

Samtidig lyder det, at "grundværdien for huse er værdien af grund uden bygninger".

Formuleringen har været med til at skabe yderligere forundring over, at grundværdien – for nogle – kan vurderes højere end ejendomsværdien.

Men ifølge den ansvarlige myndighed findes der en god forklaring, som går på to ben.

Claus F. Houmann er underdirektør i Vurderingsstyrelsen, og han forklarer over for TV 2, at grundværdien vurderes ud fra det “fulde potentiale".

- I langt de fleste tilfælde er ejendomsværdien større end grundværdien, men det er rigtigt, der kan være tilfælde, hvor det er omvendt, siger Houmann og uddyber:

- Det er blandt andet, når grunden vurderes efter princippet om bedst økonomisk anvendelse. Det er, hvis der kan være et større hus på grunden, bygges etager eller udstykkes.

Endelig kan grundværdien overstige ejendomsværdien, hvis en grund både indeholder erhverv og ejerbolig.

For ejendomsværdien tager kun afsæt i ejerboligens værdi, og grundværdien tager højde for begge dele, forklarer Claus F. Houmann.

På nuværende tidspunkt er vi stavnsbundet

Tobias Nørby, husejer fra Hillerød

Fejlen skal rettes

Underdirektørens forklaringer omkring den høje grundværdi giver imidlertid ikke mening for Morten Eggert.

Han har godt nok to matrikler på den 1390 kvadratmeter store grund, men ifølge kommunalbestyrelsen kræver det mindst 700 kvadratmeter for at kunne udstykke grunden i to.

Samtidig er der heller intet erhverv på ejendommen.

- Jeg går ud fra, at de finder og retter fejlen. Der er rigtig mange, der har samme oplevelser som os, siger Morten Eggert.

Føler sig stavnsbundet

Selvom ejendomsværdien – altså den vurdering af hus og grund samlet – i langt de fleste tilfælde vil være højere end selve grundværdien, er familien Nørbo fra Hillerød en af de boligejere der i morges vågnede op til det stik modsatte.

For Tobias Nørbo, der er husejer lidt uden for Hillerød, kom ejendomsvurderingen af familiens bolig som lidt af et chok her til morgen. Video: TV 2 NEWS

Ifølge de nye vurderinger er huset, som er beliggende på en naturgrund lidt uden for byen, steget fra en grundværdi 1,5 millioner til hele 12,125 millioner.

- Det vil betyde, at vi, som det er lige nu, ikke vil kunne flytte herfra. Vi vil ikke kunne få den pris, som markedet ellers tilbyder i det her område. Så jeg ser ikke andet, end vi på nuværende tidspunkt er stavnsbundet, siger Tobias Nørbo til TV 2.

Familien Nørbo bor på en 3400 kvadratmeter stor naturgrund, men på grund af naturfredningslinjer og lokalplaner må familien ikke udnytte mere end de 900 kvadrater, som de allerede har bygget på og anlagt have i.

- Boede jeg et sted, hvor der var mulighed for at udstykke, kan jeg se, at de nye vurderinger var fair. Men jeg har ikke de muligheder, påpeger Tobias Nørbo.

Udsigt til skatterabat

Ifølge underdirektør Claus F. Houmann skyldes de galoperende grundværdier, at samfundet gerne vil have, at grundene bliver anvendt bedst muligt - især i områder, hvor der er stor efterspørgsel.

Skulle man alligevel som boligejer sidde med en lang næse og ingen muligheder for at bygge en fireetages ejendom, skal man dog ikke fortvivle.

- Der er en tryghed i en skatterabat, som gør, at man ikke skal betale mere i boligskat i 2024. Derudover er der mulighed for indsigelse (når den endelige vurdering kommer i 2025, red.), og vi vil også selv fange mange fejl, siger Claus F. Houmann.