Når han tabte en tallerken, fik han en flad – i dag fik han en undskyldning

Pernille Rosenkrantz-Theil siger mandag undskyld på vegne af staten til anbragte i sær- og åndssvageforsorgen.

Da John Allan Poulsen var to år gammel, fik hans forældre at vide, at han var for handicappet til, at de kunne have ham derhjemme.

Han havde et udviklingshandicap og blev derfor anbragt på Andersvænge, der dengang var en del af Sær- og Åndssvageforsorgen.

I ni år var hverdagen for John Allan Poulsen fyldt med frygt, vold og fastspændinger.

Der skulle nemlig ikke meget til, før man blev slået eller fikseret på Andersvænge.

- Hvis jeg risikerede at tabe en tallerken ved et uheld, så kunne man godt få en lussing, fortæller John Allan Poulsen i ’Go’ morgen Danmark’.

Overgrebene fra barndommen i 1960’erne og 1970’erne i Sær- og Åndssvageforsorgen sidder den dag i dag stadig i John Allan Poulsen, og derfor har det en stor betydning, at han nu får en undskyldning.

12.000 blev tvangssteriliseret

Når social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil mandag siger undskyld til borgere, der var anbragt i Sær- og Åndssvageforsorgen fra 1933 til 1980, er det henvendt til tusindvis af danskere.

Sær- og Åndssvageforsorgen dækkede nemlig både over blinde, døve og mennesker med fysiske handicap samt mennesker med udviklingshandicap som John Allan Poulsen.

- Den største gruppe var dem, der reelt var udviklingshandicappede. Mange af dem levede under helt horrible forhold helt oppe i 1970’erne og et stykke ind i 1980’erne. Man så dem som genstande og ikke mennesker, fortæller Henning Jahn, der dengang var elev på Ebberødgård Åndssvageanstalt.

I løbet af årene tvangssteriliserede man omkring 12.000 danskere i Sær- og Åndssvageforsorgen, og Henning Jahn har været vidne til mennesker, der var fikseret i årevis.

Det er jo ikke fortid. Det er mennesker som John Allan, der er lyslevende

Pernille Rosenkrantz-Theil, social- og boligminister (S)

Hvad fik dig til at blive i jobbet?

- Vi var mange unge, der kom ind på området, som blev rystede over det, vi oplevede, igennem vores uddannelse, og langsomt blev der flere og flere af os unge, som fik mere og mere magt. Så i 70’erne udviklede der sig faktisk det, jeg kalder omsorgsassistenternes revolution. De unge gjorde oprør indefra, fortæller Henning Jahn.

Udelukkende statens skyld

Pernille Rosenkrantz-Theil, der mandag har sagt undskyld på vegne af staten, kalder det ubegribeligt, hvad mennesker blev udsat for i Sær- og Åndssvageforsorgen i årene 1933 til 1980, hvor institutionerne hørte under staten.

Hun mener, at det er misforstået, når folk sætter spørgsmålstegn ved, om man kan undskylde for ting, der er sket i fortiden:

- Det er jo ikke fortid. Det er mennesker som John Allan, der er lyslevende og går rundt iblandt os, og hvor de ar, det har givet på sjælden, stadigvæk eksisterer den dag i dag, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Her peger social- og boligministeren blandt andet på de mange mennesker, som blev tvangssteriliserede af staten.

De har i dag ikke de børn eller børnebørn, som de måske ønskede sig, lyder det fra ministeren i ‘Go’ morgen Danmark’.

Det var ikke jer, der var noget galt med

Pernille Rosenkrantz-Theil, social- og boligminister (S)

Pernille Rosenkrantz-Theil understreger ligeledes, at volden, som John Allan Poulsen og mange andre var udsat for, var ulovlig, og at staten derfor burde have grebet ind dengang.

- Jeg oplever, at rigtig mange, der har været i Sær- og Åndssvageforsorgen bærer en skyld og skam med sig og en tvivl om, om man selv gjorde noget forkert, siger hun og fortsætter:

- Derfor tror jeg ikke, at man skal undervurdere at få sat det punktum og sige: ”Det var ikke jer, der var noget galt med". Når man taber en tallerken som barn, så er det ikke meningen, at man skal have en på hovedet. Så er det meningen, at man skal hjælpes, lyder det fra ministeren.

Kan sænke skuldrene

John Allan Poulsen er glad for, at han i dag får en officiel undskyldning fra staten for en barndom i Sær- og Åndssvageforsorgen fyldt med frygt, vold og overgreb, hvor der ikke blev grebet ind.

I dag har han et skånejob hos LEV – en interesseorganisation for mennesker med udviklingshandicap.

Undskyldningen betyder, at han nu kan sænke skuldrene og komme videre, fortæller han og slutter:

- Når vi får den officielle undskyldning fra Pernille i dag, så er det ligesom om, at det er afsluttet på en rigtig god måde, lyder det.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play.