Hun blev blæst bagover, da hun skulle forberede sit bryllup: - Hvad sker der?

Kærlighed er blevet et statussymbol. Derfor bruger folk flere og flere penge på bryllupper, siger ekspert.

Da Johanne Nedergaard stod foran spejlet iført en hvid tubekjole, blev hun blæst bagover, da hun hørte, hvor meget den kostede.

Det var langt over hendes budget.

Men det var ikke bare prisen på kjolen, der kom bag på hende. For der var langt flere valg, hun skulle træffe i forbindelse med sit bryllup, end hun først havde forestillet sig.

- I starten tænkte jeg, at jeg bare skulle sende invitationer ud, bestille noget mad og købe en kjole, men det var langtfra nok, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Johanne Nedergaard har oplevet et stort forventningspres til det perfekte bryllup. Det har fået hende til at skrive en klumme i Politiken med overskriften: 'Hvad sker der lige for tidens bryllupper?!'.

For i Johanne Nedergaards øjne er forventningerne til et bryllup i dag stukket af.

Etnolog: Bryllupsindustrien er gået amok

I dag er et bryllup nemlig ikke bare en fest, fremhæver Johanne Nedergaard i sin klumme.

- For mange er det også frieri-selfies, brudekjoleprøvning, polterabend, forlovelsesfest, professionelle fotografer, en stor reception og custom-made hashtags til selve festen. Bryllupper har nemlig fået en status – måske påvirket af amerikanske romcoms og sociale medier – som en ekstremt unik og ekstremt dyr begivenhed, skriver Johanne Nedergaard i sin klumme.

Og der er noget om snakken, lyder det fra Julia Lahme, der er etnolog og livsstilsekspert.

Kærlighed er blevet et statussymbol

Julia Lahme, etnolog

August er højsæson for bryllupper, og ifølge Julia Lahme er bryllupperne i dag mere avancerede og markant dyrere end tidligere.

- Kærlighed er blevet et statussymbol. Det er noget, vi sætter op på en meget høj piedestal – og vi vil også gerne vise omverdenen, at det findes i vores liv, siger Julia Lahme.

Hun mener, at de dyre bryllupper er en tendens, som stammer fra USA, og som kun er blevet mere populær efter coronapandemien.

Afstemning

Hvor mange penge er du villig til at bruge på et bryllup?

- Vi er gået rimelig meget amok i bryllupper. Det begyndte for mellem tre og fire år siden, og det er eksploderet efter corona, siger etnologen.

Og ifølge Julia Lahme har vi kun set toppen af isbjerget.

- Det bliver vildere, og vi har ikke set det vildeste endnu. I fremtiden kommer vi til at se ugebrylluppet i stedet for bare tre dage. Vi kommer til at se fem kjoleskift, og at brylluppet kommer til at kræve meget mere af gæsterne, lyder hendes vurdering.

Brugte 360.000 på sit bryllup

Maja Merlin Larsen er en af dem, som har brugt forholdsvis mange penge på sit bryllup.

Hun blev gift i foråret, hvor hun brugte 360.000 kroner på det, fortæller hun.

- Det, som det handlede om, var at samle folk fra både Sjælland og Fyn til en weekend, hvor man var væk fra hverdagens travlhed, og hvor alle gæster følte sig vartet op, siger Maja Merlin Larsen.

Hun fortæller, at de havde lejet hele Nordic Park i Græsted, så gæsterne kunne overnatte fra fredag til søndag.

- Om fredagen stod den på helstegt pattegris, kongespil, hygge i teltet, fadøl, fællessang, kreativt værksted og mange andre aktiviteter, siger hun.

Til vielsen havde de hyret Fredensborg pigekor, fortæller Maja Merlin Larsen.

- For os handlede det ikke om prisen. Det var alle pengene værd. Vi så det som en investering i vores ægteskab og et minde med vores venner, siger hun.

Maja Merlin Larsen mener ikke, at der har været et forventningspres. For dem var det vigtigt, at de fik deres drømmebryllup, uanset hvad det kostede.

“Stå af bryllupsræset”

For Johanne Nedergaard lyder 360.000 kroner på et bryllup af meget.

- Hvis jeg selv havde så mange penge, var jeg nok også blevet fristet til at bruge dem på brylluppet, erkender Johanne Nedergaard dog.

Man skal holde det bryllup, som man har lyst til

Johanne Nedergaard, frelancejournalist

Hun forstår godt, at man nemt kan lade sig rive med af bryllupsræset, men hun mener ikke, at dagen nødvendigvis bliver bedre, jo flere penge man bruger.

Hun ønsker, at folk husker at have sig selv med, når de planlægger deres bryllup.

- Man skal holde det bryllup, som man har lyst til, slutter hun.

Se hele indslaget om de nye bryllupstendenser på TV 2 Play.