Hun har delt en populær madtrend, men kendte ikke advarslen

Madtrenden kan skubbe folk ud i en spiseforstyrrelse, advarer Foreningen for Selvskade og Spiseforstyrrelse.

Et par agurkestave, lidt ost, to snøfler og æblebåde.

Det er billedet på en madtrend, der hitter på Tiktok under hashtagget #girldinner, der har over 1,5 milliarder visninger.

Trenden går ud på, at kvinder viser eller beskriver deres mest simple aftenmåltider - retter, som består af obskure sammensætninger og ofte sparsomme mængder mad.

Lærke Sejer er en af dem, der har delt trenden.

Hun har 381.000 følgere på Tiktok, og hendes video ‘girl dinner’ er på fire dage set mere end 48.000 gange.

- Da jeg så trenden, synes jeg, det var et sjovt fænomen at tage nogle random ting og sætte sammen. Det er noget, som jeg kan genkende fra mig selv, siger hun.

Selvom de måske virker sjove, er videoer som Lærke Sejers dog problematiske.

Sådan lyder kritikken fra blandt andet Foreningen for Selvskade og Spiseforstyrrelse.

"Det er nok for mig"

Trenden begyndte i maj 2023 med en enkelt video på Tiktok, hvor den amerikanske influencer Olivia Maher delte en video af sin aftensmad, der bestod af brød, ost, vindruer og cornichoner, og skrev ‘girl dinner’.

Siden har mange andre delt tilsvarende videoer af deres sammensatte aftensmad, og flere af dem er set flere millioner gange på Tiktok.

Ifølge Mette Skammeritz, der er konceptudvikler og Art Director hos Radius CPH, er konceptet enkelt.

En 'girl dinner' har man i virkeligheden spist i årevis. Det er en personlig tallerken, man spiser, når man er alene, og det skal være nemt.

- Det ligner lidt, at man bare kigger i sine skabe og skraber det sammen, man lige har. Det er ikke et måltid, der er tilberedt, og det er oftest umage smagssammensætninger, forklarer Mette Skammeritz.

Forklaringen på, at videoerne er en succes, er, at rigtig mange kvinder kan genkende sig selv i trenden, vurderer Mette Skammeritz.

- Jeg tror, det er noget, der sker som resultat af, at folk har en travl hverdag, så det er det her, de lige orker at lave, siger hun.

Kunne du selv finde på at spise det her?

- Ja, det kunne jeg hundrede procent, siger Mette Skammeritz og tilføjer:

- Jeg tror, at især unge kvinder har skammet sig over deres måltider, og måske har en forestilling om, at mange hver aften tilbereder et varmt måltid. Derfor kan de spejle sig i hinanden.

Det var også det, der i første omgang fik Lærke Sejer til at dele sin video, forklarer hun.

- Jeg kan sagtens spise pasta med bare engelsk sovs eller smør. Min kæreste mener ikke, at det er et måltid, men det er nok for mig, siger Lærke Sejer.

Videoer får kritik

Videoerne er dog også blevet mødt med kritik.

Diætister og sundhedseksperter har givet udtryk for, at man ikke får nok kalorier, hvis man kun spiser det, som der bliver vist i videoerne.

Og hos Foreningen for Selvskade og Spiseforstyrrelse er man bekymret for, at videoerne af tallerkener med knækbrød, pickles og skiver af ost kan påvirke negativt.

Det er slet ikke sådan, at jeg har opfattet trenden

Lærke Sejer, influencer

- Det er med til at normalisere, at man skal spise meget lidt, siger foreningens direktør, Laila Walther.

Et billede af en tallerken med agurkestave og en dåse tun er ikke i sig selv et problem, lyder det.

- Men når halvdelen af alle unge i dag i forvejen tror, at de vejer for meget, uanset om de gør det eller ej, så kan en trend som denne skubbe til nogle af de forkerte tanker, siger hun.

For mig er det ikke en trend, der handler om at spise mindre

Lærke Sejer, influencer

Forkert opfattelse af trend

Lærke Sejer havde ikke selv overvejet, at trenden kunne tolkes anderledes.

Hun var ikke klar over, at trenden havde fået kritik og understreger, at det ikke har været hendes intention at påvirke folk ud i en spiseforstyrrelse, siger hun til TV 2.

- Det overrasker mig meget, jeg vil aldrig nogensinde råde folk til at spise mindre. Det er slet ikke sådan, at jeg har opfattet trenden. For mig er det ikke en trend, der handler om at spise mindre, men derimod at samle de ting sammen, man lige har i skabet, lyder det fra Lærke Sejer.

Hun har nu planer om at lægge en video ud, hvor hun vil nuancere sit syn på trenden over for sine følgere, siger hun.

Se hele indslaget om fænomenet 'girl dinner' på TV 2 Play.