Håndværkers opslag delt flere end 20.000 gange: - Det var 12 års indebrændthed, der lige skulle ud
Selvom der hersker mange fordomme om håndværkere, er langt de fleste tilfredse med det arbejde, de har fået lavet, viser undersøgelser.
Det var mange års indebrændthed, der søndag formiddag fik Anders Nielsen til at lave et opslag på Facebook med en meget iøjnefaldende overskrift:
"Jeg kunne aldrig falde for en håndværker, for jeg vil have en kæreste med ambitioner", stod der.
Citatet stammede fra en lægesekretær, og er bare en af mange fordomme, han som håndværker har mødt gennem årene, fortæller han.
- Det var 12 års indebrændthed, der lige skulle ud på skrift, fortæller han i ’Go’ aften Live’.
Fordommene, som Anders Nielsen fortæller om i opslaget, er blandt andet, at man er mindre klog, og det er en fordom, som mange håndværkere har kunnet genkende.
Opslaget er på nuværende tidspunkt delt mere end 20.500 gange på Facebook, og næsten 8000 mennesker har kommenteret det.
Ingen wow-effekt
Anders Nielsen er selv tømrer, og han lægger ikke skjul på, at han er stolt af sit fag.
Han har selv en gymnasial uddannelse, men det var først på tømreruddannelsen, at han fandt sin rette hylde – en hylde, han gerne anbefaler andre.
- Man kan opnå lige, hvad man vil, hvis man tager en erhvervsuddannelse. Man kan konkurrere på lige fod med akademikere også, lyder det.
Samme holdning har murer Mette Schack Dahlmann, men hun oplever også, at der i samfundet ikke er samme syn på håndværkere.
Det oplevede hun blandt andet til et selskab for nyligt, hvor hun blev spurgt, hvad hun lavede.
Når vi skal forklare noget, skærer vi altid noget væk og ind til benet
Jacob Mosgaard, psykolog
Da hun sagde, at hun var murer, var der ikke den store respons, men da kvinden ved siden af fortalte, at hun studerede psykologi, affødte det stor respekt i selskabet.
- Lige efter det går der to splitsekunder, og så siger en: ”Du var jo murer. Jeg har faktisk et badeværelse, og jeg ville faktisk gerne have, at du kom hjem og kiggede på det”, forklarer Mette Schack Dahlmann.
Bramfri, grimt sprog og øl
I forbindelse med indslaget om Anders Nielsen og Mette Schack Dahlmann spurgte ’Go’ aften Live’ en gruppe tilfældige danskere om deres fordomme om håndværkere.
Nogle svarede, at de var meget bramfri og måske ikke havde det pæneste sprog. Andre svarede, at de drak øl i arbejdstiden og ofte kom for sent.
Og det er ikke kun de tilfældige danskere, der blev spurgt, der har en negativ holdning til håndværkerfaget.
Vi bygger vores samfund, og det glemmer folk
Mette Schack Dahlmann, murer
I den seneste troværdighedsanalyse fra 2022, som kommunikationsvirksomheden Radius står bag, ligger håndværkerne på 19. pladsen lige under buschauffører og landmænd.
Samtidig svarede 88 procent af de adspurgte boligejere og andelshavere dog i 2023 i en undersøgelse foretaget af Realdania og Videncentret Bolius, at de har gode eller meget gode erfaringer med deres håndværkere.
Når fordomme alligevel trives, skyldes det ifølge psykolog Jacob Mosgaard, at vi mennesker bruger fordomme til at forstå verden.
- Når vi skal forklare noget, skærer vi altid noget væk og ind til benet, og det går ud over nuancerne og til tider sandheden, siger han til Bolius.
Men det handler også om, at man ofte danner et indtryk på baggrund af få anekdoter, forklarer han yderligere.
- Argumentationen er, at noget er rigtigt, fordi man kender en, der har været ude for det, siger Jacob Mosgaard til Bolius.
Politikere og dårlig ledelse
Når Anders Nielsen hører fordommen om, at håndværkere ikke overholder aftaler, mener han, at det ofte handler om dårlig ledelse.
Han kender til episoder, hvor en håndværker ikke har fået at vide, at han skulle være hos en kunde, og hvor skylden er faldet tilbage på den enkelte håndværker.
Mette Schack Dahlmann peger i højere grad på politikerne som medskyldige i de mange fordomme om håndværkere. Hun mener, at der har været et for ensidigt fokus på de gymnasiale uddannelser.
Og det ærgrer Mette Schack Dahlmann, at man ikke gør mere opmærksom på de vigtige opgaver, som håndværkerne udfører.
- Det er os, der sørger for, at der er strøm i kaffemaskinen. Det er os, der sørger for, at vi har tag over hovedet. Hvis folk ikke kan skylle ud i toilettet, så kan jeg love dig for, at folk kan ringe. Jeg bygger sygehuse, og jeg bygger skoler. Vi bygger vores samfund, og det glemmer folk, slutter hun.