Ny tendens bekymrer skoleledere – familiefar får løftet pegefinger for ferie i skoletiden
Flere og flere familier tager på ferie uden for skoleferien, og det er problematisk, mener næstformand i Skolelederforeningen.
Da muligheden for at komme en tur til Grønland med hele familien i foråret bød sig, var Nicolai Bille Krogh ikke i tvivl.
Selvom hans børn ville komme til at misse flere skoledage, skulle de afsted, fortæller han i ’Go’ aften Live’.
- Det handlede lidt om flytider og så videre og den mulighed, der meldte sig. Vi forsøger så vidt muligt at ramme skoleferierne, men vi tillader os den luksus at prioritere oplevelser højere, siger Nicolai Bille Krogh.
Højere end børnenes skole?
- Ja.
Han og familien har nemlig fået et særligt økonomisk råderum, efter at han har solgt sin virksomhed, men det handler også om noget andet.
- Jeg er ved at miste mit syn. Derfor har vi prioriteret højt at komme ud at rejse. Jeg vil gerne vise dem verden, mens det er muligt, forklarer han.
Og Nicolai Bille Krogh og hans kone er langtfra de eneste forældre, der vælger at tage på ferie uden for skolernes feriekalender, og det bekymrer Skolelederforeningen.
16 fraværsdage om året
Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet havde den gennemsnitlige folkeskoleelev sidste skoleår 8,7 procents fravær, hvilket svarer til 16 dage på et skoleår.
Det er den højeste fraværsprocent i mere end ti år, og det bekymrer Skolelederforeningen.
- Vi ser en stigende tendens til, at flere og flere forældre holder deres børn fri fra skole uden for skoleferien, siger foreningens næstformand, Dorte Andreas.
Ifølge Dorte Andreas er det dårligt for elevens læring at være for meget væk, men det kan også have konsekvenser for fællesskabet i klassen, og det skal man tænke over som forælder.
Derfor er Dorte Andreas’ klare opfordring også, at man holder ferie i de 165 dage i skoleåret, hvor eleverne har fri for skole.
Måske skulle vi drøfte, om der skulle være skolepligt
Dorte Andreas, næstformand i Skolelederforeningen
Hun erkender, at der kan være særlige grunde til, at familier tager på ferie uden for skoleferien, men samtidig så hun gerne på, at man kunne stramme reglerne.
- Måske skulle vi drøfte, om der skulle være skolepligt, så man skal komme i skole og deltage aktivt i undervisningen, siger hun.
Ønsker ikke stramninger
Regitze Spenner Ishøy er næstformand i landsorganisationen Skole og Forældre.
Ligesom Nicolai Bille Krogh har hun holdt ferie med sin datter uden for skoleferien og også ladet hende blive hjemme, hvis hun ikke har trivedes i skolen.
Regitze Spenner Ishøy mener, at det er en dårlig idé at stramme reglerne eller indføre skolepligt, og det er Andreas Rasch-Christensen, seniorforsker ved VIA University College, enig i.
- Jeg synes ikke, at man skal indføre skolepligt, men jeg tror, at det er relevant at tage denne her drøftelse, fordi de frihedsgrader, som Nicolai med rette benytter sig af, jo kun eksisterer, fordi vi kan håndtere dem med omhu, siger han.
Andreas Rasch-Christensen er enig med Skolelederforeningen i, at fraværet generelt er for højt for danske folkeskoleelever, men det er der mange grunde til, siger han.
Han er ikke bekymret for, at børn som Regitze Spenner Ishøys og Nicolai Bille Kroghs tager skade af at være væk fra skolen i en uge, fordi de kommer fra ressourcestærke familier, men der er et men:
- Generelt set er det vigtigt, at man bakker op om skolens faglige, fysiske og sociale fællesskaber, fordi de er betydningsfulde, og i øvrigt også om lærernes og pædagogernes præmisser for at drive skole, siger Andreas Rasch-Christensen.
Ville tage diskussionen
Når Nicolai Bille Krogh vælger at tage sine tre børn med på ferie i skoletiden, er det altid en vurdering, og som forælder er han opmærksom på, at de skal kunne følge med fagligt.
- Vi drøftede også, om vi skulle tage dem ud et helt år og rejse Jorden rundt og selv være ansvarlige for undervisningen, men vi vurderede, at det var mere givende for dem at gå i skole, og at vi så var lidt fleksible i forbindelse med ferierne, forklarer han.
De har allerede fået en løftet pegefinger af skolen, fordi deres børn har mere fravær end gennemsnittet, men det har ikke fået ham til at genoverveje rejserne.
Hvad hvis skolelederen siger nej en dag?
- Så ville jeg nok tage diskussionen, lyder det.
Det er derimod ikke til diskussion, hvis hans børn er trætte eller ikke vil i skole en morgen.
- Den går ikke, men vi vil gerne hjælpe dem. Så får de skumfiduser på leverpostejsmaden eller otte stykker pålægschokolade på for at hjælpe dem gennem dagen, siger han.
Se hele indslaget om skolebørns fravær fra 'Go' aften Live' på TV 2 Play.