Hun har 14 frysere med pindsvin stående – lørdag blev hendes hjemmeside lagt ned

Du kan gøre få simple ting, hvis du vil hjælpe pindsvin i Danmark, lyder det fra Danmarks eneste pindsvineforsker.

'Doktor Pindsvin' bliver hun kaldt – med rette, vil flere nok sige.

Sophie Lund Rasmussen, der er pindsvineforsker på Oxford og Aalborg Universitet, er den eneste pindsvineforsker i Danmark, og hun har viet sit liv til at forske i det lille dyr.

I 2016 fik hun danskerne til at skrabe døde pindsvin sammen til hendes forskning, og lørdag satte hun en ny landsdækkende kampagne i søen sammen med WWF Verdensnaturfonden.

Kampagnen går ud på, at danskerne skal være med til at tælle pindsvin én gang om året og registrere det på en hjemmeside.

Første pindsvineoptælling var i lørdags og har ifølge Sophie Lund Rasmussen været en stor succes – så stor, at hjemmesiden blev lagt ned på grund af danskernes store engagement, fortæller hun til TV 2.

- Det var helt vildt så mange, der var inde på siden. Systemet kunne simpelthen ikke følge med, lyder det fra Sophie Lund Rasmussen i 'Go' morgen Danmark'.

14 kummefrysere med pindsvin

Sophie Lund Rasmussen har altid været fascineret af det piggede natdyr.

Lige siden hun som specialestuderende i biologi blev frivillig på en vildtplejestation, hvor hun gav flaske til små forældreløse pindsvineunger, har dyret fået en særlig plads hos hende.

- Jeg har altid elsket pindsvin. Pindsvin er fantastiske, og danskerne elsker dem også. De er helt karakteristiske med deres pigge, alle kan kende dem. De er så nuttede, når de tøffer igennem haven, siger Sophie Lund Rasmussen.

Lige nu har hun 14 kummefrysere stående fyldt med ligene af de pindsvin, som hun fik folk til at sende ind i 2016 til hendes forskningsprojekt ‘Det Danske Pindsvineprojekt’.

Igennem årene har hun fundet flere interessante opdagelser af pindsvinet – blandt andet ved at studere de mange indsendte dyr.

Ifølge forskeren er bestanden af pindsvin desværre faldende i Danmark.

Her er nogle af de fund, Sophie Lund Rasmussen står bag

  • I gennemsnit bliver et pindsvin kun to år, men Sophie Lund Rasmussen har fundet verdens ældste pindsvin, som hun har døbt Thorvald. Det 16 år gamle pindsvin døde, da han blev skambidt af en hund.
  • Pindsvin har udviklet antibiotikaresistente bakterier. Resistensen opstod naturligt hos pindsvinet for over 200 år siden, viser hendes forskning.
  • I forhold til resten af den europæiske pindsvinebestand er de danske pindsvin indavlet. Årsagen er, at Danmark er fyldt med øer og en masse veje, der deler landskabet op. Det gør det ifølge Sophie Lund Rasmussen svært for pindsvinene at finde en mage i nye områder.
  • Sophie Lund Rasmussen har lavet adskillige undersøgelser af døde pindsvinetænder. Den dårlige tandsundhed kan betyde, at pindsvinene har svært ved at indtage føde og bliver syge og dør. 

Forsker er fortrøstningsfuld

Sophie Lund Rasmussen håber på, at den nye kampagne kan være med til at kortlægge, hvor pindsvinene færdes, og hvor mange pindsvin, der er i Danmark.

- Vi er nødt til at have nogle konkrete tal på, hvordan det står til med pindsvinebestanden herhjemme, så vi kan målrette indsatsen for at bevare pindsvinene, forklarer hun.

Det er for tidligt at sige noget om resultaterne fra optællingen. Siden lørdag har hun og holdet bag det nye projekt arbejdet på at indsamle resultaterne og få hjemmesiden op at køre igen.

Sidsnævnte er netop lykkedes.

- Danskerne har udvist stor interesse, og derfor er jeg sikker på, at vi får nogle resultater, vi kan bruge, lyder fra Sophie Lund Rasmussen.

Sådan gør du haven pindsvinevenlig

  • Undlad at bruge pesticider, gift og andre skadelige kemikalier i haven.
  • Tjek buske, hække og kompostbunken for pindsvin, før du starter havearbejdet.
  • Skab et vildt hjørne i haven med kvasbunker med haveaffald, blade eller træstammer.
  • Lav et hul i hegnet til naboen, så pindsvinene frit kan bevæge sig ind og ud af haverne.
  • Stil vand frem, og suppler pindsvinets udvalg af naturlig føde ved at servere kattemad i haven.

Kilde: WWF Verdensnaturfonden

Hvis du er en af dem, som ikke har fået registreret din optælling af pindsvin på hjemmesiden, kan du stadig nå det.

Pindsvinet er aktivt om natten, så det bedste tidspunkt at se dyret, er det tidspunkt, hvor skumringstiden begynder, siger Sophie Lund Rasmussen.

Først torsdag vil resultaterne af optællingen blive meldt ud.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play