Ekspert udpeger ti forskellige typer på sociale medier – hvilken er du?

De ti forskellige personlighedstyper skal få flere til at forstå sig selv på sociale medier, lyder det.

Lise Coermann Nygaard er på mange måder oplagt til at deltage i debatten på sociale medier.

Hun studerer statskundskab, og hun er lige nu repræsentant for danske unge i FN som FN-delegat på Klima og miljø.

Men selvom Lise Coermann Nygaard elsker at debattere, holder hun sig fra kommentarsporene på de sociale medier.

- Jeg er bange for at møde nogen, som ikke vil mig det bedste i de kommentarspor, og som vil angribe mig personligt i stedet for at have en konstruktiv debat, siger hun i ’Go’ aften LIVE’.

Når Lise Coermann Nygaard ikke kan se folk i øjnene i en debat og ikke ved, hvem der sidder i den anden ende, giver det en utryghed.

Og hun er ikke den eneste unge, som holder sig langt fra debatten på sociale medier.

I en ny undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråds demokratianalyse er det kun 12 procent af unge mellem 16 og 25 år, der ofte deltager i debatten online.

Vi skal forstå hinanden

Det overrasker ikke Katrine Thielke, der er digital rådgiver, at unge som Lise Coermann Nygaard ikke er aktive i kommentarsporet på Facebook, fordi de frygter tonen.

Folk bider nemlig mere mærke i det negative end det positive, forklarer hun.

Ifølge Katrine Thielke er kun en lille del af kommentarerne hadefulde, og derfor opfordrer hun til, at man deltager – og tager en dialog, hvis der bliver sendt en grim besked ens vej.

- Man starter med at være nysgerrig og spørge, hvordan vedkommende er kommet frem til, at man er en landsforræder. Man kan også spørge, om vedkommende er okay. Spørg ind, spørg ind, spørg ind, siger hun.

For at blive klogere på, hvordan man agerer i kommentarsporet, har hun i samråd med Dansk Ungdoms Fællesråd defineret ti personlighedstyper.

De skal ifølge Katrine Thielke hjælpe Lise Coermann Nygaard og andre med at forstå, hvordan man skal kommunikere med forskellige typer mennesker.

Hvilken type er du i kommentarsporet?

 1. Dialogsøgeren

  Jeg er nysgerrig og bruger mere tid på at forstå andres mening end at forklare min egen. Stiller jeg for mange spørgsmål?

 2. Den følelsesladede

  Jeg bliver så fucking frustreret, ked af det og forarget. Der er fuld knald på følelserne, uanset om jeg er vred eller vildt begejstret!

 3. Sandsigeren

  Jeg siger bare tingene, som de er. Jeg kalder en spade for en spade og et fjols for et fjols. Der er da ikke nogen grund til at pakke tingene ind.

 4. Politibetjenten

  Folk bør skrive pænt og ordentligt, derfor går jeg i rette med slåfejl såvel som dårlig opførsel. 

 5. Den støttende

  Jeg er så træt af had og brok, så jeg prøver at sprede lidt kærlighed til dem, der gør det godt, og jeg viser min opbakning med et ❤

 6. Meningsdanneren

  Uenighed er ikke farligt, det er faktisk en vigtig del af den demokratiske samtale. Jeg deler ofte min holdning, men prøver at gøre det på en ordentlig og respektfuld måde.

 7. Eksperten

  Det er vigtigt, at samtalen foregår på et oplyst grundlag. Heldigvis ved jeg meget om noget og noget om meget, så jeg bidrager meget med min viden.

 8. Aktivisten

  Jeg kæmper for en vigtig sag, og så er man nogle gange nødt til at bryde reglerne for at få sit budskab igennem.

 9. Drillepinden

  Lidt sarkasme og ironi har aldrig skadet. Nogle gange er folk seriøst så dumme, at de fortjener at blive drillet lidt. 

 10. Den tavse

  Jeg læser med, men kommenterer aldrig.

Unge bør deltage

Lise Coermann Nygaard er glad for at møde folk ansigt til ansigt, når hun debatterer, men hun ærgrer sig samtidig over, at der på den måde også er en masse danskere, som hun ikke kommer til at debattere med.

- Jeg vil rigtig gerne den demokratiske samtale som rigtig mange andre, og det at gøre det digitalt gør, at vi kan komme ud over nogle barrierer, geografiske områder og vores ekkokamre, lyder det.

Hun indrømmer, at hendes generation måske er for dårlig til at fortælle hinanden om de positive oplevelser på de sociale medier, og det er ærgerligt, synes hun.

- Jeg tror, at der er virkelig meget brug for min generation, men også bare generelt brug for dem, der gerne vil den konstruktive debat.

Ud fra de ti personlighedstyper mener Lise Coermann Nygaard, at hun er en blanding af aktivisten og meningsdanneren, men på de sociale medier optræder hun lige nu primært som den støttende.

Gør de her typer dig mere fortrøstningsfuld?

- Ja, jeg føler, at med de her ti kommentartyper har vi fået et sprog for, hvem der kan være i kommentarfeltet, så vi ikke længere tænker, at der kun er Facebook-krigere, slutter hun.

Se hele indslaget fra 'Go' aften LIVE' på TV 2 Play