De filmer, at de redder dyr, men virkeligheden er en helt anden

Man skal altid spørge sig selv, om det er naturligt, at aber er klædt ud, eller at tigerunger får sutteflaske i private hjem, siger dyreorganisation.

En abe køres afsted på en cykel af en kvinde. Den er iført skoleuniform og rygsæk og bliver sat af foran et trappetrin, der til forveksling kunne ligne en skole.

Videoen, som er en blandt mange på sociale medier, kan på mange måder virke uskyldig og sjov, men man skal tænke sig om, når man liker eller deler den slags videoer.

Video: Youtube Video: Julie Tantholdt

- Størstedelen af de dyr, vi ser på sociale medier, er vilde dyr, og vilde dyr har ikke noget at gøre hjemme i folks stuer – og slet ikke klædt ud i mennesketøj med ble på, siger Stephanie Kruuse Klausen, der er kampagneansvarlig i World Animal Protection.

Men videoer, hvor vilde dyr klædes ud og laves sjov med, er ikke de eneste problematiske videoer.

Nogle mennesker vælger at tage dyreunger og sætte dem et farligt eller sårbart sted i naturen for at filme, at de redder dem.

- Det handler om at se, hvordan den lider, og at man prøver at redde den, men man har faktisk selv sat den i den her situation, fordi man ved, at der er penge og likes i, at folk godt kan lide de her redningshistorier, forklarer Stephanie Kruuse Klausen.

Der er nemlig gået industri i likes og delinger af videoer, og det går ud over vilde dyr over hele verden, lyder det fra World Animal Protection.

Samme abe reddes igen og igen

BBC har for nylig afsløret et internationalt netværk, der filmer, at de torturerer og slår aber ihjel.

Når dyreorganisationer råber op om falske redningsaktioner med vilde dyr, er det, fordi mange af dyrene går igen i flere videoer, forklarer Stephanie Kruuse Klausen.

Advarsel: Videoen kan virke voldsom og ubehagelig. Video: Youtube Video: Julie Tantholdt

- Man kan gå ind på mange af de profiler, der lægger det her op, og så kan man se, at denne her abe er blevet brugt flere gange til samme aktion eller andre videoer, hvor man har sat den i en rigtig grim situation.

Redningsaktionerne kan virke mere harmløse end torturvideoerne, men hvad der sker bag kameraet, og hvad der sker med dyrene, når de bliver større, ved ingen, siger Stephanie Kruuse Klausen.

På nogle videoer har de stadig navlestrengen siddende

Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig, World Animal Protection

Man ved kun, at mange af videoerne er optaget i Asien, og at dyreungerne fanges ind, når de er helt små.

- Man tager dem normalt fra det fri, når de er meget små. De er nogle gange kun en dag gamle, og på nogle videoer har de stadig navlestrengen siddende, siger Stephanie Kruuse Klausen.

Anmeld videoerne, lyder det

Stephanie Kruuse Klausen elsker selv søde dyrevideoer, og hun forstår godt, at mange finder videoer med dyreunger nuttede.

Men det er vigtigt, at man forholder sig kritisk, lyder det.

- Man kan spørge sig selv: ”Er det egentlig naturligt, at der skal sidde en tigerunge i nogles hjem og få sutteflaske?”. Nej, det er det ikke, lyder det.

Når der dukker en dyrevideo op i ens feed, hvor man er mistænkelig overfor, om dyret lider, opfordrer Stephanie Kruuse Klausen til, at man anmelder det til det sociale medie.

Også selvom det kan virke besværligt eller ligegyldigt, lyder det.

- Det kan være ret besværligt nogle gange, men vi har lavet nogle videoer, der viser, hvordan man anmelder de her dyrevideoer.

Stephanie Kruuse Klausen tilføjer, at World Animal Protection er i løbende kontakt med virksomhederne bag de sociale medier i forsøget på at komme videoerne til livs.

TV 2 har bedt Meta, der er virksomheden bag Facebook og Instagram, om en kommentar, men virksomheden er ikke vendt tilbage på henvendelsen. Google ønskede hverken at stille til interview eller komme med en kommentar.

Se hele indslaget om dyrevideoer fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play.