Lauritz.com er solgt – usikkert, om kunderne får noget

De seneste måneder har påført "betydelig og måske uoprettelig skade", siger kuratorerne. Omkring 50 medarbejdere indgår i salget.

Resterne af Lauritz.com er blevet solgt til ejerne bag Auktionshuset Hørsholm.

Det oplyser Rune Derno fra Kammeradvokaten og Henrik Selchau Poulsen, der arbejder for Bruun & Hjejle. De to er kuratorer i konkursboet efter Lauritz.com.

- Vi er glade for, at vi med overdragelsen lykkedes med at sikre en del af arbejdspladserne, men det er fortsat for tidligt at sige, om der på sigt kan blive udsigt til delvis dækning til de usikrede kreditorer, herunder ikke mindst sælgerne og obligationsejerne, lyder det fra kuratorerne.

Konkurskaos

Salget sker, tre uger efter at Lauritz.com gik konkurs.

Inden da havde auktionshuset forsøgt at komme ud af sine problemer gennem en såkaldt rekonstruktion, men da det stod klart, at Lauritz.com ikke var til at redde, blev konkursprocessen sat i gang.

Siden da har de to kuratorer forsøgt at sælge resterne af Lauritz.com hurtigst muligt, for at sikre, at de cirka 80 medarbejdere, der fortsat var ansat ved konkursen, kunne beholde deres job.

Forløbet op til konkursen medførte betydelig og måske uoprettelig skade på brandet "Lauritz"

Rune Derno og Henrik Selchau Poulsen, kuratorer i Lauritz.com

Egentlig skulle kuratorerne have været i mål med et salg for en uge siden for at leve op til reglerne i konkursloven, men i sidste øjeblik lykkedes det at sikre en fristforlængelse. Dermed kunne kuratorerne arbejde videre på et salg, der skulle sikre, at medarbejderne kunne blive overdraget.

I alt er "flere end 50 medarbejdere" blevet overdraget som en del af salget, fremgår det af pressemeddelelsen.

Det eksakte antal bliver ikke oplyst, men dermed er der altså udsigt til, at omkring 30 Lauritz.com-medarbejdere ikke kommer til at indgå i det nye selskab.

- Betydelig og måske uoprettelig skade

Rekonstruktionsforsøget og den senere konkursproces kom efter et forår, hvor Lauritz.com igen og igen tiltrak sig negativ omtale.

Det skyldtes ikke mindst utilfredse kunder, der ikke fik betaling for de varer, de havde solgt på auktionsplatformen, og som flere gange oplevede, at Lauritz.com udskød fristen for, hvornår kunderne skulle betales.

Auktionshuset blev blandt andet beskyldt for at bruge kundernes penge som kassekredit, og da rekonstruktionsprocessen gik i gang i slutningen af juni, blev gælden til kunderne opgjort til cirka 50 millioner kroner.

Dertil kommer en gæld på cirka 90 millioner kroner til de såkaldte obligationsejere, der har udstedt lån til Lauritz.com. Fælles for obligationsejerne og kunderne er, at de umiddelbart kan have lange udsigter til at få deres penge.

Under én samlet betegnelse kaldes disse usikrede kreditorer, og det er som følge af konkursloven i Danmark, at disse som udgangspunkt står bagerst i køen, når pengene fra salget skal deles ud.

I meddelelsen om salget af Lauritz.com oplyser de to kuratorer ikke, hvor meget Auktionshuset Hørsholm skal betale. Men Lauritz.coms varemærke og navn har ikke samme værdi som tidligere, fortæller de:

- Forløbet op til konkursen – hvor mange sælgere ikke modtog betaling for solgte varer – medførte betydelig og måske uoprettelig skade på brandet ”Lauritz”, står der i pressemeddelelsen.

Vil "hjælpe kunderne"

I dag har Auktionshuset A/S, som Auktionshuset Hørsholm formelt hedder, omtrent 12 medarbejdere, fremgår det af det Centrale Virksomhedsregister, CVR.

Men med opkøbet af konkursboet efter Lauritz.com bliver det antal væsentligt større.

- Vi har købt fremtiden og har derfor beholdt flere end 50 medarbejdere, der skal videreføre seks afdelinger i Aalborg, Aarhus, Vejle, Odense, Herlev og Roskilde, udtaler Ib Henrik Rønje på vegne af de nye ejere.

Derudover fremgår det, at køberne vil "bistå med udlevering af varer, som er købt og betalt", ligesom man vil hjælpe "de mange sælgere, som har indleveret varer, med et salg gennem Auktionshuset.com eller alternativt en tilbagelevering af varen".