Fysioterapeut har oprettet en "fiktiv venteliste", selvom han har tid og plads
Fagforeningen Danske Fysioterapeuter har opfordret sine medlemmer til ikke at tage flere lægehenviste patienter ind i år.
For to år siden fik Randi Højsager Mikkelsen en blodprop i hjernen.
I første omgang endte hun i kørestol, men takket være rehabilitering og genoptræning på et sundhedscenter er Randi Højsager Mikkelsen i dag gående igen.
Men Randi Højsager Mikkelsen er langt fra tilbage til sit gamle liv. Hun er stadig sygemeldt fra sit job som frisør, og hun har brug for mere genoptræning.
- Jeg går ikke særlig godt, og min højre arm vil ikke rigtig det, jeg vil, forklarer hun i ’Go’ morgen Danmark’.
Derfor har Randi Højsager Mikkelsen fået bevilliget vederlagsfri, altså gratis, fysioterapi af sin læge.
Men ligesom mange andre danskere står hun lige nu på venteliste, selvom de danske fysioterapeuter har ledige tider.
"Fiktiv venteliste"
Thomas Kelstrup er en af de fysioterapeuter, der opretter ventelister til folk som Randi Højsager Mikkelsen, selvom han har ledige tider i sin kalender.
Han kalder ventelisterne for fiktive ventelister.
For selvom Thomas Kelstrup, der har 25 års erfaring som fysioterapeut, har tid til at hjælpe flere patienter, må han ikke. De må vente.
Pengene er brugt
Thomas Kelstrup, fysioterapeut
I kæden ProTreatment, hvor Thomas Kelstrup arbejder, har flere klinikker folk på “en fiktiv venteliste”. I klinikken i Ballerup er der ti på den type venteliste, mens man i en anden klinik har afvist at optage flere på ventelisten, oplyser kæden.
Det skyldes, at Thomas Kelstrups fagforening, Danske Fysioterapeuter, har opfordret alle fagforeningens medlemmer til ikke at tage flere såkaldte speciale 62-patienter i år, forklarer han.
Det er mennesker, der har en særlig kronisk og/eller progressiv sygdom, og som derfor er berettiget til at få vederlagsfri fysioterapi.
I har for eksempel Randi, der ringer ind, og så sætter I hende bevidst på en venteliste, hvor I udmærket godt ved, at hun ikke får en tid i løbet af det indeværende år?
- Vi håber, at vi inden for seks til otte uger kan modtage Randi til træning på klinikken, men realistisk set så ja, det kommer til at trække ud, fordi pengene er brugt, siger Thomas Kelstrup.
Fagforeningen har nemlig offentliggjort, at udgifterne for denne speciale 62-patientgruppe i årets første fem måneder ligger 8 procent over den økonomiske ramme, som Kommunernes Landsforening har aftalt med Danske Fysioterapeuter.
Forhandlingerne tager vi ved forhandlingsbordet
Michael Fenger, næstformand, Sundheds- og Ældreudvalget i Kommunernes Landsforening
Og det ærgrer Thomas Kelstrup, at han skal sætte mennesker som Randi Højsager Mikkelsen på en fiktiv venteliste, fordi han ønsker at hjælpe:
- Hvis hun ikke får den træning, hun har brug for, så kan det være, at det på sigt betyder, at Randi ender tilbage i kørestolen, siger han.
Nogle patienter skal vente resten af året
Danske Fysioterapeuter bekræfter over for TV 2, at den har opfordret sine medlemmer til at begrænse antallet af nye patienter og oprette ventelister til speciale 62-patienter, hvilket de fleste allerede har gjort.
Dog mener Danske Fysioterapeuter, at det er forkert at kalde ventelisterne for "fiktive", som Thomas Kelstrup gør.
- Der er ikke noget ”fiktivt” ved ventetiden. Det er reel ventetid til behandling med tilskud, som patienterne oplever. Ventetiden opstår, fordi rammen ikke er stor nok til at tage imod alle patienter. Det er en reel problemstilling, lyder det i et skriftligt svar fra Jeanette Præstegaard, der er formand i Danske Fysioterapeuter.
Ventetiden varierer fra klinik til klinik, men på nogle klinikker vil det formentlig være resten af året.
Det er en konsekvens af budgetoverskridelsen, som skal indhentes i årets resterende syv måneder, er hendes forklaring.
Det rækker ens sygedagpenge jo ikke til
Randi Højsager Mikkelsen, frisør og parykspecialist
Økonomien er stram
TV 2 har været i kontakt med næstformand i Sundheds- og Ældreudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Michael Fenger, der også forhandler for KL i de aktuelle overenskomstforhandlinger.
Han understreger, at patienterne skal kunne få vederlagsfri fysioterapi hele året.
Det forventer KL, at Danske Fysioterapeuter overholder, lyder det i et skriftligt svar fra Michael Fenger:
- Men det er klart, at økonomien overalt i velfærden lige nu er stram, og derfor skal fysioterapeuterne også – ligesom de ansatte i folkeskoler, børnehaver og plejecentre – prioritere, planlægge og tilrettelægge deres arbejde så godt som muligt, så patienterne får en ordentlig behandling samtidig med, at den økonomiske ramme rækker hele året.
Derudover oplyser han, at der i øjeblikket forhandles med Danske Fysioterapeuter om en ny overenskomst for vederlagsfri fysioterapi, hvor økonomien er et meget vigtigt punkt.
- Forhandlingerne tager vi ved forhandlingsbordet, men vores klare udgangspunkt er, at borgerne skal have sikkerhed for, at de hele året kan få den fysioterapi, de har behov for, skriver Michael Fenger.
Jeg frygter, at jeg ikke når mit mål
Randi Højsager Mikkelsen, frisør og parykspecialist
Vil tilbage på arbejde
For Randi Højsager Mikkelsen er det frustrerende at gå og vente på, at hun kan få den behandling hos en fysioterapeut, som hun har fået bevilliget af lægen.
Hun kunne godt betale et par behandlinger selv, men eftersom hun ser ind i flere år med behandlinger, potentielt resten af livet, gør hun det ikke.
- Det bliver en dyr affære, og det rækker ens sygedagpenge jo ikke til, lyder det.
Randi Højsager Mikkelsen har en forhåbning om at få det bedre, men ventetiden bekymrer hende.
- Jeg frygter, at jeg ikke når mit mål om at komme tilbage på arbejde, siger hun.