På 11 år er 8 ansatte blevet dræbt - alligevel sker der intet, lyder kritikken

Ifølge Dansk Sygeplejeråd, er fredagens drab på en læge udtryk for, at psykiatrien ikke er robust nok.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at alle otte dræbte medarbejdere var ansat i psykiatrien. Dette er ikke korrekt, da flere har været ansat i andre dele af behandlingssystemet.

Lørdag erkendte en 41-årig mand, at han fredag knivdræbte sin behandler - en kvindelig læge - og sårede to andre, der forsøgte at forhindre overfaldet.

Det er ottende gang siden 2012, at ansatte i sundhedssystemet er blevet dræbt af patienter, der har modtaget psykiatrisk behandling, og som de ansatte har været i kontakt med gennem deres arbejde.

Jeg savner at se, at der kommer handling fra politikerne.

Dorthe Boe Danbjørg, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd

Alle er enige om, at der skal ske noget på psykiatriområdet, og sågar hvad der skal ske. Men alligevel sker der ikke noget.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Sygeplejeråd i kølvandet på fredagens knivoverfald på tre ansatte ved Psykiatrisk Center Glostrup.

Savner politisk handling

Næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, kalder fredagens overfald for en "kæmpe tragedie".

Hun er frustreret over, at det sker, når både sundshedsmyndigheder og politikere er enige om, at psykiatrien er blevet nedpriotorieret i årevis og skal styrkes.

- Alle er jo enige om, at der skal ske noget med psykiatrien. Alle er også enige om, at det skal være et sted, hvor det er sikkert at gå på arbejde. Derfor er det endnu mere tragisk, at det, som skete i går, kan ske, siger Dorthe Boe Danbjørg til TV 2.

Hun påpeger, at psykiatrien er blevet drøftet i årevis, og at der allerede ligger et fagligt oplæg fra Sundhedsstyrelsen, hvor alle faglige organisationer bakker op. Et oplæg, som politikerne endnu ikke har handlet på.

Derfor kommer hun nu med en klar opfordring til landets beslutningstagere:

- Jeg savner at se, at der kommer handling fra politikerne. Fordi det der skete i går, er endnu et eksempel på, at psykiatrien ikke er rustet nok, og at den ikke er robust nok.

I fagforeningen FOA efterlyser man også handling på baggrund af fredagens tragedie.

- Det er vigtigt, at vi får sat gang i den ti-årsplan for psykiatrien, der gudskelov er bred opbakning til. Det er FOA meget optaget af. Både på vegne af de ansatte, men også til gavn for patienter og pårørende, skriver Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, i en pressemeddelelse.

Mangler medarbejdere

Det er langt fra første gang, at patienter i psykiatrien dræber personale.

Jeg oplever, at der er nogle arbejdsvilkår i psykiatrien, der gør, at man som ansat går på arbejde med livet som indsats

Mia Kristina Hansen, formand i SIND

Alene i de seneste tre år er foruden den ansatte på Psykiatrisk Center Glostrup også en 29-årig mandlig pædagog på bostedet Ørbækskilde og en 64-årig mandlig læge på hjemmebesøg blevet dræbt.

Og det bevidner ifølge næstforkvinden i Dansk Sygeplejeråd, at der mangler sikkerhedsforanstaltninger i psykiatrien.

Det drejer sig blandt andet om, at der ikke er nok medarbejdere, og at medarbejderne ikke altid har den rigtige faglighed.

- Mennesker med psykiske lidelser er ikke som udgangspunkt farlige, men de kan blive til fare for sig selv og andre, hvis vi ikke får givet dem den rigtige behandling og pleje. Det er dét, psykiatrien gerne skulle kunne, men som den ikke kan, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Arbejder med livet som indsats

Også formanden for landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, efterlyser, at der bliver taget bedre hånd om arbejdsvilkårene på bosteder og psykiatriske afdelinger:

- Jeg oplever, at der er nogle arbejdsvilkår i psykiatrien, der gør, at man som ansat går på arbejde med livet som indsats, siger Mia Kristina Hansen.

Sagen vækker ubehagelige minder, idet Mia Kristina Hansen i 2016 arbejdede på bostedet Lindegaarden i Roskilde, hvor en ansat også blev knivdræbt.

Spørger man formanden for SIND, mangler psykiatrien først og fremmest flere ansatte og flere sengepladser.

- Så man ikke har travlt og har tiden til patienterne. Men også så patienterne kan være indlagt i den tid, de har brug for.

I juni kunne TV 2 Kosmopol på baggrund af en aktindsigt afsløre, at Psykiatrisk Center Glostrup, hvor fredagens overfald fandt sted, i den seneste rapport fra Arbejdstilsynet har fået påbud.

Påbuddet blev givet, fordi "der er risiko for medarbejdernes sikkerhed og sundhed på grund af for stort arbejdspres og arbejdsmængde".

En grum påmindelse

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kalder fredagens hændelse for "dybt tragisk".

- Det er desværre endnu en grum påmindelse om, hvorfor der er behov for massiv investering i vores psykiatri, siger Sophie Løhde til TV 2 og fortsætter:

- Det er også derfor, at vi i regeringen er klar til at give psykiatrien et markant løft.

Ifølge sundhedsministeren skal der blandt andet investeres i flere sengepladser, mere personale og efteruddannelse.

Det er jo ikke første gang, at vi hører, at der er behov for et massivt løft. Er det bare et vilkår, at man skal leve med den risiko, når man arbejder indenfor psykiatrien?

- Der er ingen medarbejdere, ej heller i psykiatrien, der skal gå på arbejde med livet som indsats. Det er derfor, at regeringen handler ved at give 500 millioner kroner mere til psykiatrien i år, og et permanent og markant løft på 3 milliarder kroner, siger Sophie Løhde.