Kvinder filmes i smug på festivaler – billeder bliver byttemateriale på nettet

Midt- og Vestsjællands Politi modtog fredag en anmeldelse fra en kvinde, der opdagede, at en mobiltelefon stak ind i hendes toiletvogn.

I forrige uge opdagede Christian Skettrup et opslag i et forum på internettet, der fangede hans opmærksomhed.

En person efterspurgte anbefalinger til små kameraer, som kunne bruges til at fotografere kvinder i intime situationer i smug på dette års Roskilde Festival.

Små såkaldte spycams – spionkameraer – installeres nemlig ulovligt på offentlige toiletter, ved badefaciliteter eller i øldåser, som typisk placeres steder, hvor kvinder tisser, på festivalen. Det fortæller Christian Skettrup, der er digital efterforsker og analytiker hos advokatfirmaet Njord Law Firm.

- Det er ikke isoleret til kun at foregå på festivaler, men festivaler er desværre et oplagt sted for de her gerningspersoner, fordi der er mange mennesker, og man ofte er i nogle intime situationer, siger Christian Skettrup til TV 2.

Skjulte optagelser i solarier og prøverum

Den danske gruppe, hvor der specifikt bliver spurgt om tips til spycams til Roskilde Festival i år, har omkring 2000 medlemmer. Og her florerer i forvejen adskillige krænkende billeder, fortæller Christian Skettrup.

Fænomenet kaldes creepshots, og der er eksempler på optagelser fra alt fra prøve- og omklædningsrum til fitnesscentre, solarier og offentlige toiletter. Det har Christian Skettrup tidligere fortalt om i DR-podcasten 'Enter - Internettets Skygge', som han er medvært på.

- Det er desværre kun gerningspersonens fantasi, der sætter grænser for, hvor de små kameraer installeres, siger han til TV 2.

Ofte bliver materialet delt i fora på internettets mørkere afkroge. Her bliver materialet en form for social og økonomisk valuta, der indgår i byttehandler mellem brugerne, fortæller den digitale efterforsker.

TV 2 har set dokumentation for, at creepshots er blevet delt i online fora, men nævner ikke navnene på siderne af hensyn til ofrene og for ikke at udbrede kendskabet til siderne.

Fænomenet creepshots har været meget beskrevet i Korea, og i begyndelsen havde Christian Skettrup indtryk af, at fænomenet mest var noget, der foregik uden for Danmarks grænser.

Men da han en dag, i forbindelse med sit arbejde, faldt over en såkaldt upskirting-video – en video, hvor en kvinde blev filmet op under nederdelen – blev det tydeligt for ham, at det var mere udbredt end som så, fortæller han.

- Jeg kunne se, at videoen var dansk, og at den var optaget på Nørreport Station. Det viste med al tydelighed, at det også er noget, der foregår i Danmark. Derfor synes jeg, det er vigtigt at oplyse om, fortæller han.

Det er en genre, som eksisterer derude

Ask Hesby Krogh, sekretariatschef, Digitalt Ansvar

Kan være et mørketal

Hos foreningen Digitalt Ansvar, der arbejder for at bekæmpe og forebygge digitale krænkelser, er man også stødt på fænomenet.

Sekretariatschef Ask Hesby Krogh fortæller, at foreningen som regel har set, at der efter sommerens festivaler kommer en bølge af krænkende eller intimt indhold fra netop festivaler, som videredeles på nettet.

- Det er en genre, som eksisterer derude. Der er en efterspørgsel og nogle, der udbyder det, og en organisering omkring det, siger Ask Hesby Krogh til TV 2.

I en undersøgelse, Epinion har lavet for Digitalt Ansvar, svarer 3 procent af de adsprugte voksne danskere, der er på nettet minimum én gang om ugen, at de er blevet filmet eller fotograferet mod deres vilje i løbet af det sidste år.

Det tal kan dække over mange situationer – og ikke nødvendigvis creepshots, understreger Ask Hesby Krogh.

Selvom 3 procent måske ikke lyder af meget, bemærker Ask Hesby Krogh, at det svarer til i omegnen af 100.000 danskere mellem 18 og 60 år. Derfor mener han, at tallet er "ubehageligt højt".

- Det er kun dem, der ved, at de er blevet filmet eller fotograferet, så der kan være et mørketal. Vi ved, at det krænkende materiale desværre er i høj kurs på nettet, så man skal passe på med at undervurdere det, siger han.

Han peger samtidig på, at ét er, hvor mange der bliver udsat for det, noget andet er, at et fænomen som creepshots kan skabe bekymring og betyde, at folk ændrer adfærd, hvilket han synes er ærgerligt.

Politiet har fået anmeldelser

Det vil i de fleste tilfælde være ulovligt at optage og fotografere andre mennesker uden deres vidende og samtykke i intime situationer.

Hos politiet har de også set anmeldelser, der netop har karakter af creepshots eller ulovlig filmning i smug på festivaler.

Hvad siger loven?

Det vil være i strid med straffelovens paragraf 264a om "ulovlig fotografering og filmning på et ikke frit tilgængeligt sted" eller høre under blufærdighedskrænkelse i paragraf 232, hvis der eksempelvis tages creepshots eller upskirting-billeder på offentlige steder.

Det forklarer Miriam Michealsen, advokat hos Njord Law Firm med speciale i digitale krænkelser og vold samt forperson for Medierådet.

Hvis de afbildede er under 18 år, kan det endda være i strid med straffelovens paragraf 226 om produktion og paragraf 235 om ulovlig deling af børn.

Det er ligeledes ulovligt at dele materiale af intim eller privat karakter - også selvom det er taget et offentligt sted, forklarer Miriam Michealsen.

Fredag ved middagstid modtog Midt- og Vestsjællands Politi en anmeldelse fra en 22-årig kvinde om blufærdighedskrænkelse i en toiletvogn på Roskilde Festival.

Kvinden opdagede, at der var en mobiltelefon, der stak ind i toiletvognen, men nåede desværre ikke at få fat i telefonen eller manden, oplyser Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi til TV 2.

Ifølge ham er den slags anmeldelelser fra Roskilde Festival ikke et ukendt fænomen, men han peger dog på, at der typisk er tale om få anmeldelser festivalens størrelse taget i betragtning.

- Vi får typisk enkelte anmeldelser i løbet af en festival, og typisk maks. en håndfuld, hvis vi har fået mange, fortæller han.

Vigtigt, at alle handler

Digital efterforsker Christian Skettrup peger dog på, at der kan være en udfordring i, at det typisk vil kræve, at man er klar over, at der er optaget og delt materiale af en, for at man kan anmelde det.

- Hvis man forestiller sig et analogt scenarie, hvor en person går ind i et omklædningsrum med et kamera og tager billeder af dig for at lægge dem på nettet, ville du ikke være i tvivl om, at det er en blufærdighedskrænkelse. Med creepshots er der en udfordring, fordi det foregår i det skjulte, siger han.

Kender du til konkrete episoder med creepshots?

Kender du til konkrete episoder med overvågning eller creepshots eller har du selv gjort noget lignende? Så hører TV 2 gerne fra dig.

Send en mail til Laura Kongsmark Schuldt på laks@tv2.dk.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Ifølge Christian Skettrup kan en lille indikation på, at der er delt indhold af en på nettet, være, hvis man pludselig oplever at blive kontaktet på sociale medier af fremmede personer med krænkende eller ubehagelige beskeder.

Det behøver naturligvis ikke at skyldes creepshots, men advokatkontoret har set sager, hvor det har været tilfældet, fortæller han.

Han mener, at det er vigtigt, at også folk, der ikke selv er ofre for creepshots, men måske er vidne til noget, handler på det.

- Det taler ind i en bystander-effekt (tilskuereffekt, red.), som er ekstremt vigtig at få sat fokus på. Så selvom det måske ikke involverer en selv, vil jeg stadig på det kraftigste anbefale, at folk går til politiet med det, siger han.

Samme opfordring har Ask Hesby Krogh fra Digitalt Ansvar, som derudover også mener, at techvirksomhederne bærer et stort ansvar.

- Der er brug for, at virksomheder slår ned på det ulovlige indhold. Nogle steder er der grupper, der helt tydeligt markedsfører indhold, som er ulovligt, så det har de et ansvar for, mener han.

Roskilde Festival oplyser, at festivalen kender til lignende problemstillinger fra tidligere år, og at de er blevet gjort opmærksomme på anmeldelsen, som politiet modtog fredag.

- Det er selvfølgelig ikke i orden. Roskilde Festival handler om fællesskaber og derfor også respekt for dette. Hvis vi får kendskab til den adfærd, vil vi naturligvis tage det meget alvorligt, skriver Morten Therkildsen, sikkerhedschef for Roskilde Festival, i et skriftligt svar til TV 2.