Studerende snyder til eksamen med ChatGPT: - Jeg erkender fuldt ud, at jeg bryder reglerne

Alle landets universiteter kender enten til – eller har mistanke om – snyd med ChatGPT, og der kan foregå langt mere under radaren, vurderer ekspert.

Vil du selv svede over din eksamensopgave, eller skal kunstig intelligens gøre det for dig?

Det sidste er snyd langt de fleste steder, men du er ”nærmest garanteret et 10-tal”.

Dilemmaet er et, som universitetsstuderende over hele landet lige nu står overfor, efter den omdiskuterede chatrobot ChatGPT er stormet frem.

Gennem de seneste uger har TV 2 talt med en række danske studerende, som alle har snydt til eksamen med ChatGPT. Èn af dem er 23-årige Simon, som er ved at færdiggøre sin uddannelse på Copenhagen Business School (CBS).

- Jeg konkurrerer jo mod andre studerende, der også bruger ChatGPT. Så hvis jeg ikke selv udnytter det, giver jeg mig selv en ulempe, siger han til TV 2.

Simon er ikke hans rigtige navn, for af frygt for konsekvenserne for sin uddannelse har han ønsket at optræde anonymt. TV 2 er bekendt med hans fulde identitet.

Hvad er ChatGPT?

  • En ny og avanceret kunstig intelligens, en algoritme, som afsøger internettet for information og sammensætter informationen i komplekse og nuancerede svar på de spørgsmål, du stiller den.
  • En ChatGPT kan for eksempel skrive portrætter, analyser, juridiske dokumenter og svare på alverdens forskellige spørgsmål.

  • Du kan også føre en samtale med robotten, så den er mere menneskelig end en almindelig søgemaskine som for eksempel Google.

  • Du kan endda bede den skrive i en bestemt tone for eksempel sarkastisk, humoristisk eller akademisk.

  • Spørger man ChatGPT selv, hvem den er, får man følgende svar: "Min opgave er at hjælpe folk med at besvare spørgsmål og løse problemer ved at generere meningsfuld og relevant tekst baseret på de inputs, jeg modtager. Jeg er ikke en fysisk enhed, men et computerprogram, der er designet til at simulere menneskelig samtale."

  • Robotten kan ikke svare på aktuelle temaer, da dens datasæt kun går frem til 2021. Den kan altså ikke forklare krigen mellem Rusland og Ukraine eller fortælle dig om vejret i dag.

  • ChatGPT er udviklet af virksomheden OpenAI.

Kilde: komputer.dk

ChatGPT laver størstedelen af arbejdet

Simon understreger, at han først og fremmest har brugt ChatGPT som en slags kunstig studiemakker i det daglige.

- Den er helt overdrevet godt inde i akademisk teori. Så hvis du har brug for at forstå nye koncepter, kan den som regel forklare det på en let og forståelig måde, fortæller han.

Men Simon har også flere gange brugt den kunstige intelligens til at skrive dele af de eksamensopgaver, han har skullet skrive hjemmefra.

Jeg er ked af, hvis det går ud over mine medstudernde, at jeg snyder

Simon, studerende på CBS

Det kræver kort fortalt bare, at han kopierer et eksamensspørgsmål ind i chatrobotten, og beder den om at bruge den rigtige teori til at analysere sig frem til et svar.

Derefter retter han sproget til, så teksten til forveksling ligner noget, han selv kunne have skrevet.

- Men når jeg bruger ChatGPT til at skrive tre ud af fem siders opgave for mig, og så bare finpudser det, er det jo ChatGPT, der laver størstedelen af arbejdet, fortæller Simon.

CBS siger jo, at det er snyd. Hvorfor er det i orden at bruge en AI (robot, red.), når du skulle skrive opgaven selv?

- Jeg ser det på den måde, at vi skal trænes til at agere på arbejdsmarkedet, og jeg er sikker på, at alle virksomheder i fremtiden vil bruge ChatGPT, hvis den kan løse opgaverne hurtigere og bedre, siger han.

Simon fortæller, at han tidligere på året afleverede en eksamensopgave, hvor ChatGPT lavede op mod to tredjedele af arbejdet for ham.

Det blev ikke opdaget, og opgaven blev belønnet med et 10-tal. TV 2 har set dokumentation for bedømmelsen af eksamenen.

Alle universiteter har mistænkt snyd

Simon ikke er den eneste, der er blevet fristet af ChatGPTs muligheder.

I en rundringning foretaget af TV 2 svarer alle landets otte universiteter samstemmende, at de kender til sager, hvor studerende har snydt til eksamen med ChatGPT – eller hvor universitetet har mistanke om det.

Konkret er der tale om mellem én og fem sager på hvert universitet, men flere af sagerne er endnu ikke afsluttet.

Der kan være mange tilfælde, vi ikke opdager. Selvfølgelig kan der det

Anna Thomasson, uddannelsesdekan på CBS

Samtidig peger flere af universiteterne på, at de endnu ikke har et fuldt overblik over sagerne, fordi sommerens eksamener stadig er i gang.

På CBS har man indtil videre haft én episode, hvor der var mistanke om snyd med ChatGPT, men på grund af manglende beviser fik episoden ingen konsekvenser.

- Der gemmer sig formentligt et mørketal

Det er ikke specielt overraskende, at et nyt og lettilgængeligt værktøj som ChatGPT kan friste mange til at snyde.

Det mener Nikolaj Elf, der er uddannelsesforsker og ph.d. på Institut for Medier, Design, Læring og Erkendelse på Syddansk Universitet.

- Det er lidt ligesom slik. Det vil være ret fristende og umiddelbart kunne ligne en let vej til gode præstationer og høje karakterer, siger Nikolaj Elf til TV 2.

Det er Nikolaj Elfs indtryk, at det kun er en lille gruppe, der bruger ChatGPT til at snyde ved fysiske eksamener.

Men modsat forventer han, at nogle elever vil være villige til at løbe risikoen ved at bruge ChatGPT til eksamensopgaver, som de laver derhjemme – ligesom Simon har gjort det.

- Der kan foregå en masse under radaren. Vi ved fra tidligere forskning, at de it-stærke elever har kunnet finde måder at bruge internettet til snyd, og jeg vil antage, at de også vil kunne finde en måde at gøre det med kunstig intelligens, fortæller Nikolaj Elf.

Jeg gør det gerne, hvis det betyder, at jeg får et bedre job

Simon, studerende på CBS

Når universiteterne oplyser til TV 2, at de har mellem en og fem sager om snyd, tror han derfor, at vi skal forvente, at tallet kan være meget højere.

- Det, synes jeg umiddelbart, lyder lavt i forhold til de mange tusinde studerende, der går på universiteterne. Der gemmer sig formentligt et mørketal, vurderer han.

- Man er nødt til at anerkende, at det er fremtiden

Spørger man Simon, er det også hans indtryk, at chatrobotten er en udbredt hjælper på universitetet.

- På mit eget studie er det i hvert fald halvdelen, der bruger ChatGPT. Nogle bruger det kun til at skrive noter til pensum, men andre bruger det også til eksamener, siger han.

Han oplever, at det eneste, der stopper folk fra at bruge ChatGPT, er bekymringen for at blive taget i plagiat.

- Ingen af mine venner synes, det er forkert at bruge. Det eneste, de er bange for, er konsekvenserne.

Simon er udmærket klar over, at CBS betegner brugen af ChatGPT til eksamener som snyd.

Men selv kalder han reglerne ”forfejlede”.

Kunstig intelligens brager frem, og derfor er Simon også overbevist om, at flere og flere virksomheder kommer til at efterspørge folk, der kan bruge ChatGPT til at løse opgaver hurtigere og bedre.

Mener du, at det er okay, at du bryder reglerne, bare fordi du ikke er enig med dem?

- Ja, hundrede procent. Det handler om, hvorfor du går på universitetet, og jeg går på CBS for at udvide min værktøjskasse og blive en bedre arbejdskraft, ikke for at få et diplom. I sidste ende har vi gratis uddannelse i Danmark, fordi vi vil have flest muligt gode ansatte, siger Simon.

Kender du til episoder med snyd med ChatGPT?

Kender du til episoder med snyd med ChatGPT eller har du selv brugt ai til en eksamen? Så hører TV 2 gerne fra dig.

Send en mail til Laura Kongsmark Schuldt på laks@tv2.dk.

Alle henvendelser behandles fortroligt. 

Han mener – ligesom eksperter og endda uddannelsesinstutioner - at ChatGPT bør tillades som hjælpemiddel ved nogle typer eksamener. Ligesom internettet og søgemaskiner med tiden er blevet det.

- Man er nødt til at anerkende, at det er fremtiden. Så hvis de ikke lærer os at bruge et så helt vildt stærkt værktøj som ChatGPT, hvad laver vi så?, spørger Simon.

Gør det ikke, at du lærer mindre, når du får ChatGPT til at lave opgaverne for dig?

- AI er vildere end vores vildeste fantasi. Hvis jeg forstår at bruge det vildeste værktøj, vi har set hidtil, på en effektiv måde, så tror jeg, at jeg er noget bedre stillet, end hvis jeg var lidt bedre til hovedregning, siger han.

Snyder gerne for et bedre job

Følger Simon reglerne, vil han efter eget udsagn blive sat et skridt bagefter de medstuderende, som ikke gør.

I hans drømmebranche er der benhård konkurrence om de gode jobs til nyuddannede, fortæller han.

Og her måles de først og fremmest på én ting:

- Karakterer betyder noget, og det er et faktum. Så hvis jeg med ChatGPT nærmest er garanteret et 10-tal, så bruger jeg det selvfølgelig, fortæller Simon.

Men giver du ikke dig selv en urimelig fordel sammenlignet med dine medstuderende, der følger reglerne?

- Jeg erkender fuldt ud, at jeg bryder reglerne. Det står jo sort på hvidt. Jeg er ked af, hvis det går ud over mine medstuderende, at jeg snyder, men jeg gør det gerne, hvis det betyder, at jeg får et bedre job.

CBS arbejder på at ændre eksamener

På Copenhagen Business School (CBS) understreger uddannelsesdekan Anna Thomasson, at Simons brug af ChatGPT til eksamener er snyd.

- Det er en kæmpe udfordring, og der kan være mange tilfælde, vi ikke opdager. Selvfølgelig kan der det, siger hun til TV 2.

Men CBS anerkender også, at ChatGPT er et værdifuldt værktøj, og derfor har man siden startet af året arbejdet på at ændre eksamenerne, så det i nogle tilfælde kan blive tilladt at bruge chatrobotten.

I andre eksamener skal det gøres sværere at snyde. Men det arbejde tager tid, fortæller Anna Thomasson:

- Selvfølgelig synes vi ikke, at det er en god ide at snyde til eksamen. Men det er også derfor, vi er i gang med et kæmpestort arbejde med, hvordan vi kan komme rundt om problematikken.

Indtil videre får de studerende, der ikke snyder, vel en ulempe til eksamen. Er det så bare ærgerligt?

- Det er selvfølgelig ikke godt, men nogen bliver taget i snyd, og det betyder reekesamener, advarsler og i værste fald, at de kan blive smidt ud. Vi så ikke ChatGPT komme, så ligesom andre universiteter blev vi overraskede over udviklingen, og nu prøver vi at arbejde os væk fra problemet.