- Jeg synes, det er fjollet, siger far om Prime-hype – ekspert kalder det pragteksempel på markedsføring med penge i ryggen

I foråret måtte politiet forbi, da en butik delte den populære drik ud gratis. Nu er den igen på hylderne - i forandret udgave.

12-årige Adrian Lykkes far venter, mens sønnen tager første tår af den netop indkøbte læskedrik af mærket Prime.

- Det smager bare lidt af slik. Men det er megalækkert. Det er det værd for 25 kroner, lyder dommen fra Adrian Lykke, der dog hurtigt afbrydes af sin far, Arash Nourinejad.

- 25? spørger faren lettere forbløffet.

"Fjollet og hypet"

Det er jo ”vanvittigt”, uddyber han til TV 2, der lørdag møder far og søn foran en Netto i København.

25 kroner for en læskedrik, udviklet og promoveret af Youtube-stjerner – nu højeste kurs blandt mange af Danmarks unge og frigivet på hylderne i blandt andet Salling Groups butikker.

- Jeg synes, det er fjollet og hypet. Men hvad gør man ikke for at holde sine børn tilfredse og glade? siger Arash Nourinejad, der er arkitekt og lampedesigner.

Tumult og politibesøg

Er man en smule oppe i alderen og har aldrig hørt om Prime-læskedrikken, er man højst sandsynligt ikke alene. Til gengæld er det nok de færreste børn i folkeskolealderen, der har overset konceptet.

På Youtube og Tiktok har internetstjernerne Logan Paul og KSI formået at give drikken kultstatus, og da en butik på Amager i april valgte gratis at dele drikken ud, medførte det tumultariske scener og besøg fra politiet.

Kort efter lød det fra Fødevarestyrelsen, at salg af drikken altså var ulovligt, fordi den indeholdt store mængder koffein og A-vitamin og derudover ikke havde de rette godkendelser i Danmark.

Siden er drikken justeret, så den ikke længere indeholder de ulovlige mængder, og fredag klokken 07.00 åbnede flere butikker så for salget.

Nogle steder kunne trængslen sammenlignes med koncertgæster i kø til deres store idol.

Ekspert: Ikke nogen erstating for vand

Trængslen er et resultat af et selskab, som har penge til at markedsføre et produkt massivt, vurderer brandingekspert Werner Valeur.

- Det her er et pragteksempel på et brand, som har penge i ryggen. Det så vi også, da Red Bull kom ud, siger Werner Valeur til TV 2.

Han siger også, at den markedsføring, Prime har kunnet lave, er svær for danske selskaber at hamle op med.

- Forud for det her er der jo også kørt Super Bowl-reklamer, så det er virkelig, virkelig mange penge, vi taler om. Vi har store spillere som Carlsberg, der godt kunne benytte sig af en lignende lancering, siger Werner Valeur.

Men han siger også, at der er grund til at være kritisk over for den massive markedsføring rettet mod børn.

- Det bliver jo markedsført, som om det er en sund drik. Men det er jo ikke nogen erstatning for vand, som vores børn skal drikke noget mere af, siger Werner Valeur.

"Den smager 8/10"

Lørdag foran Netto i København møder TV 2 flere børn og unge, der netop har været inde og købe de fire styks Prime, det er tilladt at købe.

- Nogle youtubere lavede drikken, og så elskede alle det bare. Den smager 8/10, siger eksempelvis 12-årige Zion Phillip Henry Kaneene , der var klar ved Netto, da den åbnede klokken 07 lørdag.

Han siger med et smil, at hans mor nok ”dræber ham”, hvis han fortsætter med at købe den hypede drik.

- Men det gør jeg sikkert, siger han, og lignende holdning gør sig gældende hos den jævnaldrende Adrian Lykke:

- Ens venner får det, så skal man også selv have det, siger han.