18 skoleelever afsløret i at bruge ChatGPT til eksamen

En ekspertgruppe skal undersøge, hvordan ChatGPT påvirker muligheden for at snyde. Men flere så hellere mere moderne eksamensopgaver.

Mange skoleelever har nok drømt om, at nogen ville skrive deres eksamensopgave for dem.

Med chatrobotten ChatGPT er det pludseligt blevet en reel mulighed. Og det har fået mindst 18 elever på fem forskellige grundskoler i Sønderborg Kommune til at falde for fristelsen.

Det skriver Jyskevestkysten.

De er blevet taget i at snyde til deres afgangseksamen ved at bruge den kunstige intelligens i ChatGPT, som blandt andet kan skrive velformulerede svar på komplekse spørgsmål.

Det fortæller skole-og uddannelseschef i Sønderborg Kommune, Birgitte Nørrelund, til TV 2.

- En del af præstationen er, at du for eksempel helt selv skal skrive en stil. Og så er der nogle, der har prøvet at få hjælp fra en robot til at skrive den stil. Og det er snyd, siger hun.

Tip os!

Kender du til konkrete eksempler på snyd til eksamener ved hjælp af kunstig intelligens?

Så send en mail til TV 2s journalist på sneu@tv2.dk

- Det er bare ærgerligt, hvis ikke man kunne bruge det

Alle de 18 elever er blevet taget i at åbne ChatGPT under deres eksaminer, hvilket i sig selv betegnes som snyd.

Der er ifølge Birgitte Nørrelund stor forskel på, hvor lang tid de har brugt den kunstige intelligens.

Nogle elever har brugt chatGPT i ganske kort tid, mens andre har anvendt teknologien i halvanden time.

En enkelt elev har endda konstateret, at vedkommende ikke kunne bruge chatrobotten til at hjælpe sig med sin eksamen.

- Det har været forskelligt, men vi har vurderet, at er man gået derind, har man haft en intention om at hente noget hjælp. Og så er det bare ærgerligt, hvis ikke man kunne bruge det til noget, siger Birgitte Nørrelund.

Derfor skal alle 18 elever nu tage deres eksamener om. Men det vil ikke få betydning for deres muligheder for at blive optaget på en ungdomsuddannelse.

Så hellere, at ChatGPT var tilladt

Hos Sønderborg Kommune havde man ifølge Birgitte Nørrelund ikke forudset, at ChatGPT ville blive brugt til at snyde ved eksaminer.

Men spørger man skole-og uddannelseschefen, kunne skolevæsenet i den bedste verden stille eksamensopgaver på en måde, hvor eleverne også kan bruge helt ny teknologi såsom kunstig intelligens.

- Så kommer der et produkt ud af det, og så vil der være forskel på, hvor god man er til at trække på alt, hvad der findes. Men sådan er det bare ikke i dag, siger hun.

Hos Danske Skoleelever efterlyser formand Marie Holt Hermansen også en modernisering af prøveformerne.

- Det ville være bedre, hvis eksamen i stedet blev tilpasset vores virkelighed, så vi lærer at bruge de mange nye teknologier, fremfor at de udnytter os, siger hun til Avisen Danmark.

Minister nedsætter ekspertgruppe

Lignende opråb er flere gange tidligere kommet fra andre dele af uddannelsessystemet.

I maj nedsatte Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) en ekspertgruppe, som det næste år skal undersøge, hvordan de digitale hjælpemidler påvirker muligheden for snyd ved prøverne på landets skoler og uddannelsesinstitutioner.

Gruppen skal først og fremmest fokusere på risikoen for snyd ved prøver, men også hvordan kunstig intelligens kan påvirke undervisningen.

- Kunstig intelligens er allevegne i vores samfund, og chatbots er kommet for at blive – også i uddannelsessystemet. Men vi skal undgå, at de bruges som snyd til eksamen, lød det i maj fra ministeren.