Vandværkerne kan ikke følge med – men danskerne bruger alligevel mere vand i varmen
Hvis vejrudsigten holder, og danskerne ikke begynder at ændre deres vandvaner, risikerer man at stå i en lignende situation som den i 2018.
Brug et minut mindre i badet. Lad vær med at vande græsplænen. Og lad badebassinet forblive i skuret lidt endnu.
Rådene fra de danske vandværker er mange ovenpå 18 dage uden regn – og fortsat ingen udsigt til nedbør fra oven.
Men meget tyder på, at danskerne endnu ikke har taget de velmenende ord til sig.
I hvert fald svarer hver tredje dansker i en ny Megafon-måling lavet for TV 2, at de bruger mere vand i privaten på grund af tørken.
For haveejere er tallet lidt højere, hvor godt og vel 37 procent siger, at de bruger mere vand, end de plejer.
Det på trods af, at over halvdelen af de adspurgte danskere samtidig er af den holdning, at man bør holde igen med vandet og for eksempel undgå at fylde badebassinet i haven.
Hver en dråbe tæller
Hos vandselskabernes brancheforening, Danva, undrer man sig ikke over målingen. For det er meget normalt, at danskerne skruer op for vandet, når det bliver varmt. Også selvom anbefalingen er en anden.
- Der et meget typisk at tænke, at den lille smule vand jeg bruger betyder ingenting. Men hos vandværkerne tæller hver en dråbe, lyder det fra Dorte Skærm, der er fagleder for drikkevand i Danva.
Hun understreger, at der er en grund til, at vandværkerne er ude at opfordre danskerne til at bruge vandet med omtanke.
Det er nemlig ikke muligt at skrue op for pumperne i grundvandsmagasinerne, da det kan ødelægge vandkvaliteten. For eksempel risikerer man at trække forurening med op, fortæller Danva-faglederen.
Vandværkerne er dog endnu ikke nået til et punkt, hvor situationen kan beskrives som kritisk. Men hvis vejrudsigten holder, og danskerne ikke snart begynder at ændre deres vandvaner, kan man ende med at stå i en lignende situation som den i 2018.
Hvis man lige tænker sig om og følger anvisningerne, skal vi nok komme igennem det
Dorte Skærm, fagleder hos Danva
Styrer i samme retning som 2018
Det spørgsmål som mange stiller lige nu er netop, om tørken i år bliver som den historiske tørke, Danmark oplevede i 2018.
En tørke, der gjorde, at flere kommuner indførte restriktioner for vandforbruget, og nogle steder blev der endda indført vandingsforbud.
Lignende tiltag – dog ikke i samme skala – er også på vej nu flere steder i Danmark. Blandt andet har Kalundborg Forsyning allerede fredag fra klokken 07 indført vandingsforbud i kommunen, som indtil videre gælder på ubestemt tid.
Men selvom manges tanker måske henledes til den ekstreme tørkesommer i 2018, er vandværkerne endnu ikke der, hvor de kører på de sidste pumper, fortæller Danva-faglederen Dorte Skærm.
- Grunden til, at vi siger de her ting, er jo for at undgå, at det skal gå hen og blive kritisk. Hvis man lige tænker sig om og følger anvisningerne, skal vi nok komme igennem det. Men det afhænger af, om danskerne retter ind, siger hun.
Hvad kan man selv gøre
Men hvad kan man så gøre for at afhjælpe en potentiel vandkrise?
Ifølge Dorte Skærm er det de helt simple ting såsom at tage kortere bade, vaske sit tøj mindre og lade haveslangen forblive, hvor den er.
Og trænger man til at blive kølet ned i heden kan man for eksempel udskifte bassinet med vandballoner, vandpistoler og et badekar til de mindste.
For nu ser det i hvert fald ud til, at tørken er kommet for at blive. I hvert fald peger de fleste prognoser på, at der med al sandsynlighed heller ikke falder regn i den kommende uge.