Naturlige sødestoffer er ikke bedre end de kunstige, slår Fødevarestyrelsen fast

WHO fraråder brug af alle sødestoffer – så langt vil Fødevarestyrelsen ikke gå. Sødestoffer af og til er fint, og for nogen også bedst for en periode.

Nye anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, får ikke den danske fødevarestyrelse til at ændre sine anbefalinger, når det gælder brugen af både kunstige og naturlige sødestoffer i mad og drikke.

Det oplyser enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen, til TV 2.

De naturlige er hverken værre eller bedre end de kunstige sødestoffer

Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen

I en pressemeddelelse 18. maj frarådede WHO ellers direkte brugen af alle sødestoffer som en måde at leve sundere uden at ændre sine – måske usunde – kostvaner. Eller dét, som WHO beskriver som vægtregulering.

Fødevarestyrelsen lægger sig i stedet op ad de risikovurderinger, der bliver foretaget af den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Og det betyder ifølge Anne Pøhl Enevoldsen, at der ikke er noget i vejen for at drikke en lightsodavand eller spise et lightprodukt af og til.

- Og så har vi en generel tilgang, der hedder, at man ikke skal overdrive brugen af noget. Alt med måde er et godt gammeldags ordsprog – det gælder også lightdrikke og andre former for lightprodukter, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Men hun slår også fast, at Fødevarestyrelsen har samme tilgang til de naturlige sødestoffer som de kunstige.

De naturlige og kunstige bliver skåret over én kam

Sødestofferne har navne som aspartam, sakkarin, og stevia – nogle er kunstige som aspartam, mens andre er naturlige som stevia.

Mens der især har været usikkerhed om de sundhedsmæssige konsekvenser af de kunstige sødestoffer, har eksperter talt varmere for de naturlige.

Men her lægger Fødevarestyrelsen sig altså på linje med WHO, der ikke skelner mellem de to.

Psykologisk er vi som mennesker enormt modtagelige overfor de nemme løsninger

Camilla Udsen, Forbrugerrådet Tænk

- De naturlige er hverken værre eller bedre end de kunstige sødestoffer, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Derfor går begge slags sødestoffer samlet under betegnelsen ikke-sukker sødestoffer.

Sødestoffer giver ikke carte blanche til sodavand og kage

Sødestoffer er blevet mere og mere populære som en kaloriefri erstatning for almindeligt sukker og er efterhånden i mange produkter: Læskedrikke, frugtyoghurt, is, slik, kager, marmelade, pålægschokolade, morgenmad og meget mere.

Men selvom de er kaloriefri, så giver de ikke carte blanche til eksempelvis dagligt at spise kage med sødestoffer eller at leve af lightsodavand fremfor vand.

Risiko for livsstilssygdomme

WHO fremhæver i pressemeddelelsen fra 18. maj, at de nye anbefalinger gælder alle sødestoffer – både naturlige og kunstige – i både færdiglavet mad, i drikkevarer, til bagning og til at strø.

Det fremgår også af retningslinjerne fra WHO, at der med sødestoffer er risiko for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabtes, hjerte-kar-sygdomme, ligesom der er risiko for øget dødelighed hos voksne.

Det forklarer projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen over for TV 2.

- Psykologisk er vi som mennesker enormt modtagelige over for de nemme løsninger. Og det er dét, som industrien udnytter. Hvis man udråber et eller andet sødemiddel som vidundermiddel, så leverer man den lette løsning, som mange vil gribe, siger hun.

Nogle gange kan det faktisk alligevel give mening for en periode at skifte sukkerholdige fødevarer og drikkevarer ud med fødevarer med sødestoffer.

Fødevare med sødestoffer kan også være en god ide...

Som udgangspunkt lyder myndighedernes anbefaling, at tørst skal slukkes med vand.

Når det så alligevel for nogen giver mening at indtage både læskedrik og madvarer med sødestoffer, skyldes det den enkeltes udgangspunkt, lyder det fra både Fødevarestyrelsen og Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis man i en periode har drukket rigtig mange sukkersødede drikkevarer som saftevand og sodavand, så kan det i en periode være en fin måde at nedskære sit forbrug ved at anvende lightprodukter, siger Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen.

Camilla Udsen fra Forbrugerrådet Tænk siger det sådan her:

- Nogen har et ekstremt højt forbrug af for eksempel sodavand, kage eller chokolade, og så gør det en forskel for en periode at overgå til lightprodukter.

Det er dog ikke tilfældet, hvis formålet er et varigt vægttab, for her har sødestoffer ifølge både WHO og den danske ekspert Per Bendix Jeppesen ikke en effekt på længere sigt.

Anbefalingerne gælder ikke personer, der allerede har fået konstateret diabetes.

Her er produkter med ikke-sukker sødestoffer stadig det bedste alternativ til den søde tand, da de fleste sødestoffer ikke får blodsukkeret til at stige som almindeligt sukker.