Analytiker er ikke optimist forud for endnu et møde i flyvelederkonflikt

Politikerne skal skabe et fundament for, at Naviair kan opkræve større afgifter hos flyselskaberne, lyder bud på løsning.

Tirsdag skal Naviair og flyveledernes fagforening, Datca, igen mødes for at forsøge at finde en løsning på konflikten i Københavns Lufthavn.

Konflikten har de seneste måneder skabt massive forsinkelser i flytrafikken og flere aflysninger, og nu er der mindre end en måned til, at danskernes sommerferie for alvor starter.

Luftfartsanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen spår ikke dagens forhandlinger den store succes.

For problemet kan ikke løses, uden at der tilføres flere midler, siger han til TV 2:

- Når parterne ikke er villige til at adressere den problematik – heller ikke fra politisk side – så er det svært at se, at vi får en løsning. Så jeg er ikke super optimistisk i forhold til mødet.

Naviair skal kunne opkræve flere afgifter

En af de helt store knaster i forhandlingerne er flyveledernes lønkrav. De kræver nemlig en lønstigning på cirka en halv million kroner om året – fra cirka 1,2 millioner kroner til 1,7.

- Den situation, der er nu i og omkring Naviair, viser med al tydelighed, at den økonomiske ramme, der er i selskabet, simpelthen ikke er tilstrækkelig til at opretholde en luftfart i det danske luftrum, siger Jacob Pedersen.

Han forklarer, at det er politikerne, der skal skabe et fundament for, at Naviair kan opkræve større afgifter hos flyselskaberne.

Det er nemlig ikke de danske skatteydere, der er indtægtsgrundlaget for Naviair – det er flyselskaberne.

Og paradoksalt nok er forsinkelserne i flytrafikken så meget dyrere for flyselskaberne, end det ville koste at løse udfordringerne. På kort sigt.

For på langt sigt spøger den store mangel på danske flyveledere fortsat.

Naviair har forsøgt at løse nogle af problemerne ved at flytte flyveledere fra Roskilde Lufthavn til Københavns Lufthavn.

- Men herfra er det svært at trylle flere flyveledere frem. Virkeligheden er, at der skal mere til for at få det til at fungere, siger Jacob Pedersen.

Ny bestyrelsesformand kan skabe større tillid

Et lille lyspunkt for enden af startbanen er, at der i Naviair er foretaget ledelsesændringer i form af en ny bestyrelsesformand.

Det sker, efter at den nuværende bestyrelsesformand, Anne Birgitte Lundholt, som planlagt stopper i starten af juni.

Lufttrafiktjenestens nye bestyrelsesformand vil fremover være Flemming Jensen, der kommer fra en stilling som administrerende direktør i DSB.

Og det skifte kan ændre forhandlingsklimaet, mener Jacob Pedersen:

- Det kan være med til at åbne en dør på klem for at skabe en større tillid mellem medarbejderne og ledelsen i Navirair. Og det er vigtigt, men konflikten kan ikke løses, uden at der tilføres flere midler.

Naviair styrer luftrummet over Danmark og i de danske lufthavne. Selskabet har siden marts være i konflikt med flyvelederne.

Årsagen er blandt andet, at Naviair – på grund af manglen på flyveledere – har ønsket, at flyvelederne tager flere ekstravagter.

Flyvelederne mener omvendt, at ekstravagterne har fået et for stort omfang. Og i en sådan grad, at de – ifølge egne udtalelser – har taget over 1500 ekstravagter det seneste år.