Danmark oversvømmet med billig energi – historisk situation opstår søndag

Mellem klokken 13 og 15 er elprisen helt i bund. Kun én gang har den været lavere.

Har du en elbil, der skal lades op, eller en masse vasketøj, der skal sættes over – så er det i dag, at du skal få gjort det.

Prisen på el går nemlig i minus i hele landet, og nogle steder kan du sågar blive betalt for at bruge el.

Mellem klokken 13 og 15 er elprisen helt i bund – særligt i Vestdanmark, hvor prisen kommer helt ned på minus 97 øre per kilowatttime, mens den i Østdanmark rammer minus 7 øre per kilowatttime.

Spørgsmål og svar om elpriser

Hvilke faktorer styrer elprisen?

Det er primært vejret, der styrer, hvad elprisen er, og hvor meget CO₂ der udledes per kilowatttime. Blæser det meget, producerer vindmøller i Danmark meget strøm, nogle gang mere end vi kan forbruge.

Vi får også flere og flere solceller, og de begynder at spille en større rolle i dagtimerne, når solen skinner.

Danmark er forbundet med resten af Europa, så produktionen og efterspørgslen af strøm i vores nabolande spiller også en afgørende rolle for, hvad prisen er i Danmark, da vi eksporterer og importerer strøm.

Derfor kan solskin i Tyskland og regnvejr i Norge føre til billig strøm i Danmark.

Der produceres stadig strøm på kul- og gaskraftværker i Europa, og derfor spiller prisen på kul, gas og biomasse også ind på den pris, som du betaler for strømmen i din stikkontakt.

Kan indkøbsprisen for strøm være under nul kroner?

Ja, det kan den godt, og det sker flere gange hen over året, hvis det blæser kraftigt, eller hvis solen skinner over store dele af Nordeuropa kombineret med lidt vind.

Den samlede pris, du som forbruger betaler, vil dog ikke være negativ, da der kommer afgifter ovenpå.

Hvad er en kilowatttime?

En kilowatttime (forkortet kWt) er den måleenhed, som man oftest bruger for strøm. En kilowatttime svarer til, at du har et apparat med 1000 watt tændt i en time. Kilo betyder 1000, og watt er den effekt, som dit apparat har.

En hårtørrer kan for eksempel have en effekt på 1000 watt, og lader du den være tændt i en time, har du brugt en kilowatttime.

En typisk vask bruger cirka en kilowatttime på en A-mærket vaskemaskine.

Hvis du vil læse mere om, hvordan du kan spare energi, så kig på sparenergi.dk

Hvor meget betaler jeg i afgifter på strøm?

Elafgiften afhænger af, hvor du bor i landet, men ligger typisk på halvanden krone – dog lidt dyrere fra oktober til marts mellem klokken 17.00-20.00.

Der er flere og flere, der i dag har reduceret afgifter på grund af varmepumpe eller elbil. Har du en sådan aftale, vil du spare cirka en krone og lande på en timepris på cirka en halv krone.

Hvornår er strømmen billigst?

For dig som strømforbruger vil du typisk kunne regne med, at strømmen er billigst mellem klokken 11.00 og 14.00 om dagen og mellem klokken 01.00 og 04.00 om natten. I weekenden og særligt søndag er strømmen typisk også billig. Kigger man på sæsoner, vil strømmen ofte være billigst om natten om vinteren og om dagen om sommeren.

At noget er billigt, er selvfølgelig et relativt begreb. Strømprisen kan nemlig være højere eller lavere i perioder, fordi den styres af eksterne faktorer som vind og vejr og herudover udbud og efterspørgsel.

Ifølge Green Power Denmark er der kun ét tidspunkt i Danmarkshistorien, hvor prisen har været lavere: 1. juledag 2012.

Udviklingen kommer efter en lang periode, hvor både el- og gaspriser i løbet af 2022 har været på himmelflugt.

Medicinen begynder at virke

Og det er meget store udsving, som danskerne har oplevet det sidste år på elmarkedet. Først frygten for stigende elpriser og nu, at du kan tjene på at bruge el.

Det erkender Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i Green Power Denmark.

- Det er medicinen, som så småt begynder at virke. Vi skal have mere vedvarende energi ind i elsystemet. Det er især solceller, som bare banker derudaf på en flot dag som i dag, hvor forbruget samtidig er lavt i hele Europa, fordi det er weekend, siger han.

Han forklarer, at kombinationen betyder, at markedet derfor i dag bliver oversvømmet af billig energi.

Usikkerhed smitter af på markedet

Situationen, som indtræffer klokken 13 i dag, er særlig speciel, fordi der er afgiftsfritagelse det første halve år.

Det påpeger Mogens Pilgaard Sørensen, der er energimægler og rådgiver i MPS-Solutions.

For ham er de faldende priser ikke udelukkende en positiv ting.

- Det gør noget ved investeringslysten. Usikkerheden stiger også omkring markederne, fordi balanceomkostninger skal holdes ved lige ved de her scenarier, siger energimægleren.

Derfor mener han, at vi risikerer høje elpriser igen til vinter.

Han uddyber, at Finland og Sverige har lukket ned for noget atomkraft, fordi de har erkendt at priserne er for lave til at køre værkerne.

Og det kan få en langsigtet effekt, når atomkraftværkerne skal tændes og slukkes i forhold til det ustabile marked.

Udsvinget bliver større

Men der er ikke udsigt til, at det ændrer sig forløbig, mener Kristian Rune Poulsen.

Ustabilitet er svært at have med at gøre. Hvorfor er det ikke muligt at skabe lidt mere ensartethed på det her område?

- Vi skal nok vænne os til, at udsvinget bliver større fra dag til dag og fra time til time, svarer chefkonsulenten.

Det skyldes ifølge chefkonsulenten, at vi er i gang med at bygge et energisystem, som ikke er afhængigt af gas og kul uden for Europas grænser.

Fortsætter i de kommende måneder

Til gengæld er det så afhængig af vind og vejr, der som bekendt kan være mere uforudsigeligt.

- Når priserne bliver så negative som i dag, er det et udtryk for, at vi har øvet os på at kunne regulere energisystemet lidt bedre i Danmark. Derimod er det helt nyt for resten af Europa, siger Kristian Rune Poulsen.

Og der er mere godt nyt. For Green Power Denmark vurderer, at den gode energibølge fortsætter i de kommende måneder.

Derimod kan de høje energipriser fra efteråret være fortid. De var ifølge chefkonsulenten forårsaget af ekstrem dyr fossilenergi, som vi er afhængig af, når det ikke blæser, eller solen ikke skinner.

- De er faldet rigtig meget det sidste års tid, siden vi ramte toppen. Gaslagrene er ved at blive fyldt. Der er intet, der tyder på ekstreme priser, siger Kristian Rune Poulsen.