Dansk hospital vil tilbyde Wegovy til overvægtige børn
Wegovy blev oprindeligt opfundet til at behandle svær overvægt, men nu bruges præparatet også af andre.
På Holbæk Sygehus er man klar til at begynde at bruge vægttabsmedicinen Wegovy til børn med svær overvægt ned til 12 år.
Det fortæller Jens-Christian Holm, der er forskningsansvarlig overlæge i pædiatri på hospitalet, i ’Go’ morgen Danmark’.
Vi kender ikke langtidsbivirkningerne endnu. Kan du alligevel retfærdiggøre at give wegovy til børn?
- Ja, det mener jeg godt, at jeg kan. Der ligger en lang række studier, der viser, at de relativt nære bivirkninger er helt klart til at acceptere. Langtidsbivirkningerne har du fuldstændig ret i, at vi ikke kender endnu, siger han og fortsætter:
- Vi bliver nødt til at forstå, at vi arbejder med børn, hvor 50 procent af dem har for højt blodtryk, 44 procent har søvnapnø, 28 procent har forhøjet kolesterol, 14 procent har prædiabetes og en lang række andre ting.
Wegovy har været tilgængeligt for voksne i Danmark i et halvt år, hvor mere end 37.000 har det på recept, men 2. maj blev præparatet også godkendt af EU-kommissionen til børn.
Ser overvægt som en sygdom
Jens-Christian Holm er endnu ikke gået i gang med at behandle børn med Wegovy, men på Holbæk Sygehus har de brugt det lignende præparat saxenda.
Begge vægttabsmidler tages som indsprøjtninger og virker ved at sænke appetitten.
For Jens-Christian Holm er det dog sidste udvej, hvis man vælger at behandle et barn med Wegovy, men det kan være nødvendigt.
Ved 'Enheden for Overvægtige Børn og Unge' på Holbæk Sygehus har de omkring 1000 børn og unge tilknyttet, men det er kun en meget lille gruppe, man vil medicinere.
- Jeg snakker om nogle, der har en meget høj fedtmasse, hvor deres vækst, udvikling, deres trivsel mentalt, fysisk, og socialt er under pres. Nogle børn har svært ved at tage tøj på, og der mener jeg klart, at man godt kan argumentere for, at det er en god idé, lyder det.
Og spørger man overlægen, bør børnenes overvægt betegnes som en sygdom, som sundhedsorganisation WHO, den amerikanske og canadiske lægeforening samt Europa-Kommissionen gør.
- Signalet inde i hjernen er påvirket hos mennesker med en højere grad af fedtmasse. Der er nogle hormoner, der ikke kommer ind. Man har en ekstrem høj sult, når man er overvægtig, forklarer han.
Frygter langtidsvirkninger
Inger Bols, der er autoriseret klinisk diætist, mener ikke, at overvægt er en sygdom.
Ligesom Jens-Christian Holm har hun arbejdet med overvægtige børn i mange år, og hun er meget bekymret for brugen af Wegovy på børn.
- Jeg må sige, at for mig er det en sand gyser. Jeg er bange for, hvad det er, vi risikerer at igangsætte i de unge kroppe.
I stedet mener Inger Bols, at fokus skal fjernes fra kalorier.
- Vi fjerner fokus på vægten, og så handler det om at få genskabt kontakten til kroppen og få en god kontakt til kroppens naturlige sult- og mæthedshormoner, lyder det.
Men det handler også i høj grad om stigmatisering, når overvægtige mennesker mistrives både fysisk og mentalt, siger hun:
- Når vi går ind og ser på, hvad stigmatisering kan medføre af fysiske og psykiske, men så er det ikke så underligt, at vi ser den utroligt dårlige trivsel og de her sygdomme hos de her børn med høj vægt.
Et omdiskuteret præparat
Wegovy har været på markedet i USA siden 2021, og i december 2022 blev det godkendt i Danmark som andet land i verden.
Det er den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk, der står bag præparatet.
Ifølge Jens Juul Holst, der er professor ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, bygger vægttabsmedicinen oprindeligt på forskning i bedre behandling af diabetes.
I 1986 var han en af de forskere, der fandt hormonet GLP-1, som anvendes i Wegovy og andre slankemidler.
- Det er et hormon, der er med til at regulere insulinfrigørelsen, når man spiser. Men vi fandt så også ud af, at det også var med til at regulere andre ting, nemlig appetitten, fortæller han i 'Go’ morgen Danmark'.
Og brugen har Wegowy har været omdiskuteret den seneste tid.
Det skyldes både, at præparatet er meget dyrt, men også at kendte mennesker i USA som Elon Musk og Chelsea Handler offentligt har fortalt, at de bruger præparatet, selvom de ikke er svært overvægtige.
Se hele indslaget med Inger Bols og Jens-Christian Holm i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.