Regeringen vil have flere værnepligtige
Antallet af værnepligtige må ikke ende som symbolpolitik, advarer formand for Folk og Sikkerhed.
Regeringen vil have flere værnepligtige.
Det bliver ifølge TV 2s oplysninger en del af regeringens udspil til et forsvarsforlig, der præsenteres om få dage.
Socialdemokratiets forsvarsordfører bekræfter, at værnepligten vil være en del af udspillet.
- Danmark skal have flere værnepligtige, fordi vi skal have en større rekrutteringsbase til et forsvar, der mangler hænder, siger Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, til TV 2 Nord.
Præcis hvor mange flere værnepligtige, og hvor længe en kommende værnepligt skal vare, er noget af det, der nu skal forhandles politisk mellem partierne, forklarer forsvarsordføreren.
I dag er den danske værnepligt typisk fire måneder, hvilket er langt kortere end vores skandinaviske naboer, hvor værnepligten varer mellem seks og seksten måneder.
Ny situation
Den øgede værnepligt skal ses i lyset af, at der er krig i Europa.
- Vi står i Danmark, og hele verden i en ny sikkerhedspolitisk situation, og derfor er der brug for at vi styrker vores forsvar, siger Simon Kollerup.
Det kræver, at der rekrutteres flere til Forsvaret.
Der er mange ting, der ifølge ordføreren gør, at Forsvaret oplever udfordringer med at rekruttere. Han peger blandt andet på løn og uddannelse.
Skal det lykkes at styrke Forsvaret gennem de mange milliarder, der de kommende år skal investeres, så skal rekrutteringsbasen ifølge Simon Kollerup styrkes, og det er derfor, at regeringen nu vil have flere unge ind og aftjene værnepligt.
- Vi kan se at det langt fra er alle stillinger, der er besat i det danske forsvar. Derfor tror vi, at det er en af vejene til at få flere mennesker til at vælge en karriere i forsvaret, siger han.
Må ikke blive symbolpolitik
Der er i Danmark brug for at gentænke hele værnepligten og ikke blot bruge den som en rekrutteringsbase. Det mener Torben Ørting Jørgensen, formand for Folk og Sikkerhed.
- Det vigtige omkring værnepligten, det er, at antallet af værnepligtige man indkalder, ikke går hen og bliver symbolpolitik, hvor man forsøger at overgå hinanden i antallet af folk, der hives ind, siger han.
Der skal ifølge formanden være en afstemt sammenhæng mellem antallet af værnepligtige og de muligheder, der er til rådighed for at uddanne dem på en ordentlig måde.
- Det værste, der kan ske, er, at man hiver en masse mennesker ind, uden instruktører, våben og kapacitet til at træne dem, siger Torben Ørting Jørgensen.