Dansk dreng risikerer at dø i fangelejr, siger forsvarsadvokat

Regeringen har tilbudt at evakuere en seks-årig dreng, hvis helbred ifølge Sundhedsstyrelsen er blevet "bekymrende forværret".

En seks-ĂĄrig dreng sidder som det sidste danske barn i fangelejren Al-Roj i Syrien.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at man evakuerer barnet med moren fra Al-Roj, og ifølge Knud Foldschack, der er den seks-årige drengs forsvarsadvokat, skal drengen hjem hurtigst muligt.

Selvfølgelig skal drengen ikke tage konsekvensen af morens handlinger. Arvesynden er afskaffet

Knud Foldschack, forsvarsadvokat

Forholdene, han lever under lige nu, er potentielt livsfarlige, mener advokaten, der er gæst i ugens udgave af 'Lippert':

- Den seks-årige dreng har ingen form for skyld i noget som helst og er i dag de facto eksilborger. Han er overladt til tilfældighederne og overladt til at dø i en fangelejr som dansk statsborger. Det er i strid med danske og internationale regler.

Ifølge Politiken skriver Sundhedsstyrelsen, at evakueringen er "presserende", da der er sket en "bekymrende forværring" i hans helbredstilstand.

Af vurderingen fra myndigheden fremgår det, at drengen har væsentlige problemer med søvn, hørelse, sprog, kognitiv og social udvikling samt generel trivsel.

- Moren har været eneste omsorgsperson

Regeringen har tilbudt at evakuere barnet, men vil ikke evakuere barnets mor.

Mens barnet er dansk statsborger, fik moren frataget sit danske statsborgerskab administrativt, da hun rejste til Syrien.

Kvinden har somalisk baggrund og er født i Danmark, men opvokset i England, og derfor vurderes hendes tilknytning til Danmark at være for lille.

Og da moren ikke vil lade barnet rejse hjem, uden selv at komme med til Danmark, kommer hverken mor eller barn foreløbigt nogen vegne.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) udtalte mandag, at han håber, at moren vil benytte sig af muligheden for at få barnet til Danmark. Efterfølgende vil moren måske kunne blive familiesammenført med sit barn.

Ifølge Foldschack er det dog afgørende for barnet, at moren kommer med.

- Det, der gør, at hun skal med til Danmark, er, at drengen ikke kan få den rigtige behandling, hvis ikke moren kommer med.

- Hvorfor har behandlingen af moren noget som helst at gøre med drengens behandling?

- Den her dreng har siddet i en fangelejr pĂĄ 15 kvadratmeter med moren som eneste omsorgsperson. Jeg tror ikke, at nogen kan sige med sikkerhed, hvad de psykologiske konsekvenser bliver, hvis ikke moren kommer med, siger Knud Foldschack.

Samtidig opfordrer advokaten til at holde fokus pĂĄ barnet og ikke moren:

- Selvfølgelig skal drengen ikke tage konsekvensen af morens handlinger. Arvesynden er afskaffet.

Har du rĂĄdgivet moren til at lade sit barn komme til Danmark?

- Jeg har rådgivet hende på den måde, at jeg har oplyst hende om hendes rettigheder og tilbuddet fra den danske stat. Moren er fuldt ud bekendt med betingelser og vilkår. Hun vil meget gerne hjem til Danmark og gøre regnskabet op, siger Knud Foldschack.

BLĂ… BOG: Knud Foldschack

Født 4. juni 1952, 70 år

Cand. jur fra Københavns Universitet 1982

Medstifter af foreningen Repatriate the Children - Denmark (RTC), som arbejder for at fĂĄ de danske børn og deres familier, der befinder sig i fangelejre i Syrien

Advokat for Fonden Jagtvej 69, stiftet for at kunne købe ejendommen Jagtvej 69 for derefter at forære den til de unge i Ungdomshuset, samt for christianitterne på Christiania.

Opbakning fra EU-Parlamentet

Knud Foldschack var sammen med organisationen Repatriate the Children, der arbejder på at få de danske børn hjem fra Syrien, tidligere onsdag i Bruxelles.

Her fik organisationen EU-Parlamentets klageudvalg til at opfordre Danmark til at finde en løsning i sagen om den seks-årige dreng.

Udvalget mener, at Danmark bør hjemtage både drengen og hans mor. Det sender derfor en henstilling i form af et brev til de danske myndigheder.

Udvalget har ingen juridisk kompetence og kan derfor ikke kræve handling fra Danmark.

Alligevel øger udvalgets udmelding presset på regeringen, mener Knud Foldschack:

- Det er ikke en retsafgørelse, men det er afgørende, at et klageudvalg i EU-regi så entydigt går ind i sagen, og siger: "Det rigtige er, at drengen og moren kommer hjem". Det er et stærkt signal til den danske regering.

Se hele interviewet med Knud Foldschack i ugens udgave af 'Lippert' her.