Samfund

Markant flere penge i statskassen end forventet: - Giv danskerne store bededag tilbage

Krisefortællingen er for alvor punkteret, og regeringen skylder danskerne en fridag, mener flere i oppositionen.

Der har længe lydt dystre varsler om dansk økonomi, og regeringen kom til magten med en fortælling om, at den danske økonomi var under pres.

Men nu kan finansministeriet opjustere råderummet med 16 milliarder kroner i forbindelse med et eftersyn af de offentlige finanser.

Det viser det såkaldte konvergensprogram, der indeholder en fremskrivning af dansk økonomi.

Og med de ekstra milliarder i statskassen, så er regeringens krisefortælling punkteret, mener Søren Pape Poulsen, der er formand for Det Konservative Folkeparti.

- Jeg synes, det er glædeligt, at der ikke er grund til at bruge kræfter på den krisefortælling længere. Det er ikke krise i dansk økonomi, siger han.

Nogle af pengene kommer fra aftaler, der er indgået, som for eksempel afskaffelsen af store bededag.

Men godt 10 milliarder kroner er penge, som regeringen ikke havde regnet med, der lå på kistebunden.

"Et stort fupnummer"

- Det viser, at det var et stort fupnummer at afskaffe store bededag. Jeg har ikke mødt nogle økonomer udenfor Slotsholmen, der mener, at der er en varig effekt, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

- Jeg synes, man skal overveje at give danskerne den dag tilbage og sige undskyld forstyrrelsen. Det var en fuldstændig unødvendig beslutning.

Pelle Dragsted, der er finansordfører for Enhedslisten, så også gerne, at danskerne fik store bededag tilbage.

- Det er en glædelig nyhed, og det punkterer virkelig også regeringens fortælling om, at den offentlige økonomi er udfordret. De her penge, der er i kassen, svarer til omkring fire store bededage.

- Regeringen skal give danskernes deres fridag tilbage. Det burde være en naturlig konsekvens, siger Pelle Dragsted.

Krise efter krise

I regeringsgrundlaget nævnes ordet "krise" 20 gange, og der står i grundlaget, at "vi på kort og mellemlangt sigt er udfordret af svære økonomiske betingelser".

Morten Skov Christiansen, der er fungerende formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), mener, at krisefortællingen snart må ophøre.

- Regeringens konvergensprogram er den bedste nyhed længe. Og i øvrigt endnu et søm i kisten på den krisefortælling, der har været bagtæppe for reformer, der skærer i lønmodtagernes rettigheder, og som vi i fagbevægelsen længe har sat spørgsmålstegn ved, siger han i en pressemeddelelse.

Regeringen fortryder intet

Ifølge Frederik Imer Pedersen, der er cheføkonom i 3F, havde det været en god idé at lave et kasseftersyn, inden man lavede regeringsgrundlaget.

- Det er i hvert fald ikke de offentlige finanser, der skal være argumentet for at lave nye reformer. Grundlæggende har vi nogle virkelige sunde offentlige finanser, siger Frederik Imer Pedersen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger, at regeringen ikke har fortrudt deres retorik eller afskaffelsen af store bededag.

- Vi har ikke fortrudt, at vi var meget ærlige og sagde, at vi står overfor nogle store udfordringer.

- Vi har ikke fortrudt, at vi laver reformer, der fremtidssikrer Danmark. Det giver os flere muskler, siger Nicolai Wammen