På årets første sommerdag: Sådan slipper du af med hjernefrys

Spiser eller drikker du noget meget koldt meget hurtigt, reagerer hjernen ved at forsøge at opvarme området igen.

En afkølende fornemmelse, der pludselig bliver til en isende hovedpine.

På årets hidtil varmeste dag med temperaturer over 25 grader hører der for mange is til: is på pinde, i vafler eller som klumper i læskende drikke.

Men spiser eller drikker du for hurtigt, kommer hjernefrysen – den kraftige og pludselige hovedpine lige i panden. Løsningen er enten helt at lade være at indtage de helt iskolde delikatesser, at spise og drikke langsomt eller at genopvarme munden.

Det skriver mediet Neuroscience på baggrund af et interview med den amerikanske neuroforsker ved Virginia Tech, Kristofer Rau.

Hjernen opfatter egen besked som smertefuld

Årsagen til hjernefrys er den simple, at hjernen reagerer på en pludselig nedkøling inde i hovedet. Smerten – altså hovedpinen – skyldes også hjernen, der fejlfortolker dens egen besked til kroppen.

Når du hurtigt spiser eller drikker noget koldt, sker der en pludselig nedkøling. En af hjernens fornemmeste opgaver er at sikre, at specifikke dele af kroppen forbliver inden for en bestemt temperatur.

- Hovedet er specielt vigtigt, så den normale reaktion til en kold stimulus inde i hovedet er at forsøge at genopvarme området. Det gør hjernen ved hurtigt at øge strømmen af varmt blod gennem blodkarrene i din mund, forklarer Kristofer Rau.

Den pludselige udvidelse af blodkarrene bliver opfanget af nervecellerne, og den aktivitet bliver af hjernen opfanget som noget smertefuldt, der skal handles på med det samme. Derfor den pludselige hovedpine.

Kristofer Rau forklarer, at en normal hovedpine også skyldes ændringer i størrelsen på blodkar, der igen bliver opdaget af nerveceller. Men her er der tale om gradvise ændringer og ikke en pludselig og – for nogen – kraftig hovedpine.

Stik tungen op i ganen

Fænomenet, der populært bliver kaldt hjernefrys, er ikke skadeligt og forsvinder lige så hurtigt, som det kommer: inden for sekunder eller et minut.

Og hvis man vil hjælpe hjernefrysen til at forsvinde, kan man enten drikke væske, der har rumtemperatur, eller skubbe tungen op i ganen for at genopvarme området.

- Eller man kan spise og drikke langsommere, så kroppen har tid til at justere, siger neuroforskeren.