GO'

Filmskuespiller overrasket af skolelærer på tv: - Hun var helt fantastisk

Da Dulfi Al-Jabouri kom med et traume i bagagen og gik fra at være den bedste elev i klassen til slet ikke at kunne følge med.

‘Broen’, ‘Valhalla’, ‘Underverden’ og ‘R’.

Listen af film- og tv-serier, hvor 32-årige Dulfi Al-Jabouri står på rollelisten, er efterhånden lang, og den irakiskfødte skuespiller har de seneste år slået sig selv fast som et kendt ansigt på den danske filmscene.

Men det kunne være gået meget anderledes, fortæller han selv i ‘Go’ morgen Danmark’.

Som teenager blev han smidt ud af folkeskolen og endte på en specialskole, og helt frem til 7.-8. klasse kunne han nærmest ikke læse og skrive.

Men en helt særlig lærer gjorde en forskel for ham.

Karen Hasle, der var lærer på specialskolen SPUTNIK, så anderledes på Dulfi Al-Jabouri end tidligere lærere, og det gjorde en kæmpe forskel, fortæller han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Hun trængte gennem den hårde facade, der skjulte en usikker og svigtet dreng, der havde isoleret sig, så ingen kom for tæt på.

- Hun var meget imødekommende, meget tålmodig og meget sød. Hun var helt fantastisk, husker Dulfi Al-Jabouri.

Og lørdag, efter mere end 15 års adskillelse, overraskede Karen Hasle den nu 32-årige skuespiller i ’Go’ morgen Danmark’, der med det samme slog armene ud og krammede hende.

- Jeg husker, at Dulfi kom ind og havde meget modstand på, at han kunne lære, fortæller Karen Hasle, der tydeligt husker drengen, hun mødte dengang.

Fik pistol stukket i hovedet

Dulfi Al-Jabouri er født på landet i Irak, og han husker sin barndom i hjemlandet som god.

I skolen var han dygtig, og fordi han hver uge gav sin lærer dadelsirup fra farens fabrik, var han også lærens kæledægge.

Men alting ændrede sig, da familiens lejlighed en dag blev stormet af 10 til 15 mænd, fordi hans far var med i en modstandsbevægelse mod styret.

- Jeg prøver at stoppe det, men jeg får en officers pistol i hovedet, og jeg kommer med ind med min far, husker Dulfi Al-Jabouri.

Efter to dage blev han hentet i arresten, men faren blev, og det næste år hørte familien ikke fra ham, indtil han ringede ud af det blå og fortalte, at han var i Danmark.

Herfra startede en lang rejse for Dulfi Al-Jabouri, hans bror og mor mod Danmark, før familien efter halvandet år blev genforenet i Kastrup lufthavn.

- Jeg husker det som et af de vigtigste og gladeste minder nogensinde. Det at lande i Københavns lufthavn og se min far gennem det der glasparti, hvorefter vi krammer, kysser og mærker, at det er virkeligt, forklarer han.

Smidt ud af skolen

Fra Dulfi Al-Jabouri landede i Danmark, gik der ikke lang tid før, han startede i 0. klasse i en dansk folkeskole.

Men alting var nyt i Danmark, og det var svært, fortæller Dulfi Al-Jabouri.

Han havde aldrig set sne før, kørt i elevator eller set hunde i snor.

Sproget var nyt, og skolen var svær at rumme for Dulfi Al-Jabouri:

- Jeg kunne ikke være med. Jeg gik fra at være den bedste elev i min klasse til slet ikke at kunne følge med fagligt, og det gjorde, at jeg fik en usikkerhed omkring mig selv.

Det hele kulminerede efter mange år med en konflikt med en lærer, og Dulfi Al-Jabouri blev smidt ud af skolen.

Dulfi Al-Jabouri blev sendt videre til SPUTNIK – en specialskole i København for børn med forskellige udfordringer, og det blev vendepunktet for ham.

- Jeg kommer ind og er der i to år, og i de to år lærer jeg rent faktisk at læse og skrive, fortæller han.

Har af og til Karen i tankerne

Karen Hasle husker tydeligt den Dulfi Al-Jabouri, hun mødte første gang på specialskolen SPUTNIK.

- Han kom ind med en attitude, der måske godt kunne få andre til at tænke: ”Her går man ikke så meget tættere på”, fortæller hun.

Men Karen Hasle kunne mærke, at der lå noget mere bag. Hun fik hurtigt et indtryk af, at han kunne mere, og langsomt begyndte Dulfi Al-Jabouris barrierer at falde.

Bag facaden var en sårbarhed, et traume og en frygt for at bede om hjælp.

For Dulfi Al-Jabouri var Karen Hasle den første lærer, der kunne håndtere ham. Hun har gjort en stor forskel i hans liv, og af til strejfer hun hans tanker.

Derfor var gensynsglæden også tydelig, da de mødte hinanden igen.

- Hvis jeg ikke havde lært dig at kende og fået den hjælp, jeg manglede desperat, så tror jeg … Det er et af de elementer, der har gjort, at jeg er, hvor jeg er i dag, slutter han.

Se hele interviewet med Dulfi Al-Jabouri i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY