Samfund

Sofie Linde misbrugt i falske reklamer igen - fænomenet er i vækst grundet én ting, siger ekspert

Tv-vært Sofie Linde misbruges igen i fupreklame for slankemidler. Kunstig intelligens har gjort fupannoncer endnu nemmere at lave, siger ekspert.

Sofie Linde skrev lørdag en advarsel ud med store bogstaver til sine 671.000 følgere på Instagram.

Det sker, efter at tv-værten har fået henvendelser fra følgere, der har købt et slankemiddel, som tv-værten har reklameret for på Facebook.

Eller det vil sige, det har de faktisk ikke. For tv-værtens billeder bliver nok engang misbrugt i falske reklamer for slankepiller på de sociale medier. Reklamer, Sofie Linde intet har med at gøre.

- Nu har jeg fået tilpas mange henvendelser vedrørende et firma, som pumper derudaf med falske reklamer med et slankemiddel. De bruger manipulerede billeder af mig i reklamerne. Og de har tilmed gjort sig den umage at oprette en falsk profil i mit navn, som svarer på spørgsmål i kommentarfeltet. DET HAR INTET MED MIG AT GØRE!, lyder det fra Sofie Linde på Instagram.

Tv-værten deler i opslaget en række billeder fra den falske reklameside, hvor hendes billeder både medvirker i annoncer og på en falsk profil, der skriver i kommentarfeltet under annoncen.

Desuden er der lavet en video, hvor Sofie Lindes ansigt og stemme er manipuleret.

Kritik af facebook

Tv-værten fortsætter sit opslag med at rette en kritik af Facebook, som ifølge værten ikke gør noget for at komme problemet med de falske reklamer til livs.

- Jeg har anmeldt det af hundrede omgange til Facebook. Der sker intet? Er det mon, fordi de tjener reklamepenge på deres opslag? Jeg forstår oprigtigt ikke, hvorfor det skal være så svært at få det fjernet?, lyder det fra tv-værten.

Det er ikke første gang, den tidligere X-Factor-vært misbruges i reklamer på Facebook.

Selvom det med vores øjne kan se amatøragtigt ud, så er det dybt professionelle folk, der laver det her

Jesper Helbrandt, direktør i IFCR

Det samme skete i 2019, hvor tv-værten eklærede sig "magtesløs" overfor de falske reklamer, der dengang florerede. Dengang var der også tale om reklamer for slankepiller.

Hun er ikke den eneste danske kendis, der har været udsat for at få sine billeder misbrugt af udenlandske svindlere. Blandt andre har skuepiller Mads Mikkelsen, komiker Anders Matthesen og sanger Rasmus Seebach været udsat for lignende misbrug.

Ekspert: ChatGPT hjælper svindlerne

Ifølge direktør i it-sikkerhedsvirksomheden IFCR, Jesper Helbrandt, er den slags fupannoncer, som Sofie Linde i disse dage optræder i, et velkendt fænomen, der er i kraftig vækst.

Det skyldes ifølge it-sikkerhedseksperten, at det kræver "nærmest intet" for internetsvindlere i udlandet at lave fupannoncerne.

- Omkostningerne er lig nul, der en økonomisk gevinst at hente, og det er samtidig forbundet med meget lille risiko at lave de her annoncer. Derfor vil de højst sandsynligt bare blive ved, siger han.

Ifølge ham kan bagmændene bag fupannoncerne sidde "hvor som helst" i verden, men der er særligt høj aktivitet i Kina og Rusland og i mange afrikanske lande, hvor der er stor fattigdom og ringe regulering. Og man skal ikke tro, det er "skoledrenge", der står bag, vurderer han.

De her annoncer og profiler dukker op som paddehatte

Jesper Helbrandt, direktør i IFCR

- Det her er højst sandsynligt meget organiseret. Og selvom det med vores øjne kan se amatøragtigt ud, så er det dybt professionelle folk, der laver det her i stor skala.

Han tilføjer, at de populære værktøjer inden for kunstig intelligens som ChatGPT kun har gjort svindlernes arbejde nemmere, da de nemt og hurtigt kan skrive og oversætte overbevisende tekster på alle sprog.

Ikke noget at gøre

Jesper Helbrandt vurderer ikke, at Sofie Linde eller andre kendisser kan stille så meget op for at komme svindlen til livs.

Ham bekendt er der ikke noget, man som dansker kan stille op rent juridisk for at få er erstaning af de udenlandske svindlere.

Det er derimod op til de sociale medier at komme problemet til livs.

- Det er dog en ret uoverskuelig opgave, for de her annoncer og profiler dukker op som paddehatte, siger han.

TV 2 har rakt ud til Facebook og moderselskabet Meta, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Sofie Linde er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.