WHO fraråder brug af alle sødestoffer
De kunstige og naturlige sødestoffer er blevet mere og mere populære i mad og væske som en kaloriefri erstatning for almindeligt sukker.
Verdenssundhedsorganisationen WHO fraråder nu brugen af alle sødestoffer som en måde at leve sundere – eller dét, som WHO beskriver som vægtkontrol.
Det fremgår af nye retningslinjer fra WHO offentliggjort i en pressemeddelelse.
Den danske ekspert Per Bendix Jeppesen, der er lektor ph.d. ved afdelingen for klinisk medicin på Aarhus Universitet, er enig med WHO i flere punkter, når det gælder de kunstige sødestoffer:
Der er risici ved et for stort indtag, og sødestofferne har ikke en effekt i forhold til vægtkontrol.
Men han mener dog alligevel, at WHO tager munden for fuld med de nye anbefalinger.
- Jeg er overrasket over, at WHO kommer med en så klar melding, siger han til TV 2.
Sødestoffer i både madvarer og læskedrikke
De kunstige og naturlige sødestoffer går samlet under navnet ikke-sukker sødestoffer, og de er blevet mere og mere populære som en kaloriefri erstatning for almindeligt sukker.
Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere sukkerindtaget på
Francesco Branca, WHO
De har navne som aspartam, sakkarin, stevia og er ofte flere hundrede gange sødere end almindeligt sukker. Og så er de efterhånden overalt og i mange produkter: Læskedrikke, frugtyoghurt, is, slik, kager, marmelade, pålægschokolade, morgenmad og meget mere.
Men nu fraråder WHO altså brugen af sødestofferne som en måde for både børn og voksne at kontrollere vægten på – altså både når det gælder vægttab eller for ikke tage på i vægt, oplyser WHO i et skriftligt svar til TV 2.
- Vi ved, at når personer forsøger at skifte fra sukkerholdige produkter til produkter med sødestoffer, så kan man registrere et mindre vægttab på få kilo inden for to til tre måneder, men efter et halvt år er der intet vægttab, siger Per Bendix Jeppesen.
Kunstige sødestoffer har flere negative effekter
WHO fremhæver også i pressemeddelelsen, at der med sødestofferne er risiko for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og øget dødelighed hos voksne.
- Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere sukkerindtaget på, som eksempelvis at indtage mad med naturligt forekommende sukkerarter som frugt eller usødet mad og drikkevarer, oplyser Francesco Branca, der er WHO-direktør for ernæring og fødevaresikkerhed.
Per Bendix Jeppesen fremhæver desuden, at kunstige sødestoffer ser ud til at påvirke immunforsvaret og tarmfloraen. Og ved indtagelse af kunstige sødestoffer bliver der ikke sendt insulin til hjernen. Det har betydning for mætningscenteret i hjernen og følelsen af stadig at være sulten.
- Og så kan man bare konstatere, at dem, der har et for højt forbrug af kunstige sødestoffer, har en betydelig øget risiko for at udvikle kræftsygdomme, siger han.
WHO mangler belæg for de naturlige sødestoffer, mener ekspert
WHO fremhæver, at anbefalingen gælder alle med undtagelse af personer, der allerede har fået konstateret diabetes. Her er produkter med ikke-sukker sødestoffer nemlig det bedste alternativ til den søde tand, da de fleste sødestoffer ikke får blodsukkeret til at stige som almindeligt sukker.
Jeg undrer mig meget over, at WHO har taget naturlige sødestoffer med i anbefalingerne
Per Bendix Jeppesen
Samtidig omfatter anbefalingen – og hold nu fast: Alle syntetiske og naturligt forekommende eller modificerede ikke-ernæringsmæssige sødestoffer, der ikke er klassificeret som sukkerarter, der findes i fremstillede fødevarer og drikkevarer, eller som sælges alene for at blive tilføjet til fødevarer og drikkevarer fra forbrugerne.
Altså alle sødestoffer – både de kunstige og de naturlige og sødestoffer i både færdiglavet mad, til bagning og til at strø.
Og det er her WHO ifølge den danske ekspert Per Bendix Jeppesen skyder ved siden af skiven.
- Jeg undrer mig meget over, at WHO har taget naturlige sødestoffer med i anbefalingerne, og jeg mener ikke, at der er belæg for den anbefaling i forbindelse med eksempelvis stevia. Det er ikke min opfattelse, at de på samme måde har negative effekter og kan give hjerte-kar-sygdomme, siger han.
Han mener derfor, at WHO’s anbefalinger i første omgang skal tages med et lille gran salt.
Anbefalinger gælder ikke tandpasta eller medicin
WHO’s retningslinjer er en del af en række nuværende og kommende retningslinjer om sunde kostvaner.
Anbefalingen omfatter ikke produkter til personlig pleje eller hygiejne som tandpasta, hudcreme eller medicin. Den gælder heller ikke kaloriefattige sukkerarter og sukkeralkoholer – kaldt polyoler.
Eksempler på polyoler er maltitol, xylitol og isomalt. Polyoler er energigivende og påvirker blodsukkeret – dog i mindre grad end almindeligt sukker. De bliver derfor ikke anset som kaloriefrie sødestoffer.