Spionerne bag skærmen

Politikere er rystede over ulovlig indsamling af børns data

TV 2-dokumentaren afdækker, at data om danske børn ulovligt bliver indsamlet gennem mobilspil og apps.

De er rystede.

Den socialdemokratiske skatteminister Jeppe Bruus siger, det voldsomt at se, hvor stort omfanget er. Og partifællen i Europa-Parlamentet Christel Schaldemose siger, at det er noget af det værste, hun har været vidne til, når det kommer til dataovervågning.

Begge politikere har set TV 2-dokumentaren ‘Spionerne bag skærmen’, som afdækker, hvordan data om danske børn ulovligt bliver indsamlet gennem mobilspil og apps.

Over to programmer har dokumentarholdet oprettet et fiktivt spilfirma og afslører derigennem, hvordan personlige oplysninger om børn bliver indsamlet i det skjulte og videresolgt.

Kontrollen tilbage

Skatteminister Jeppe Bruus siger, at han “ser med meget, meget stor alvor på”, at reglerne om at beskytte børns oplysninger kan omgås.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man på den måde høster oplysninger fra vores børn og bruger dem aktivt og måske endda handler med dem over landegrænser. Det er ulovligt, og vi er nødt til at komme meget tættere på. Den udvikling, der er i gang, er helt ude af kontrol, siger Jeppe Bruus.

Hvordan danske myndigheder får kontrollen tilbage, er endnu ikke helt klart, men det vil Jeppe Bruus og de partier, som er en del af forligskredsen på området, finde ud af.

- Der er noget af det, som givetvis kommer til at handle om forbud, øget kontrol og øget forebyggelse, lyder det.

Skal gå hårdere til spilfirmaer

I Danmark er det ulovligt at indsamle og behandle personoplysninger på børn under 13 år, hvis ikke personen med forældremyndigheden har givet samtykke til det. I EU-regi gælder reglerne børn op til 16 år.

Hvor let det er at indsamle børnenes data, viser TV 2-dokumentaren i et eksperiment med en skoleklasse fra Ikast.

De downloadede spillet ”Cookie Land”. Spillet er lavet, så det – uden at brugeren lægger mærke til det – indsamler en lang række information på linje med den måde, andre spil kan indsamle data.

’Cookie Land’ hentede helt automatisk børnenes lokationsdata, sms’er, e-mail, billeder, kontakter og deres kalender ned på en server.

Christel Schaldemose vil tage TV 2-dokumentaren med til Bruxelles og få EU-kommissionen til at se den for at rejse sagen både her og i Europa-Parlamentet.

- Egentlig er reglerne ret klare, siger hun.

- Det, vi ser ske, må ikke ske. Det er hamrende ulovligt, så det handler om vores håndhævelse. Vi skal simpelthen gå hårdere til de spilfirmaer. Myndighederne skal i gang med at få håndhævet reglerne. Det skal koste, når man så massivt overvåger vores børn. Og i øvrigt deres familier.

Hør mere om eksperimentet i TV 2s nyhedspodcast 'Dato':

Så langt man kan

Jeppe Bruus mener, at der skal kigges på, hvordan myndighederne kontrollerer den lovgivning, der allerede forbyder at indsamle personlige oplysninger om børn.

- Jeg vil gå så langt, jeg kan, og undersøge, hvor der kan gøres noget. Vi skal arbejde sammen på europæisk plan, for noget af det er jo givetvis også grænseoverskridende. Men jeg kommer til at kigge på alle muligheder, siger Jeppe Bruus.

Også Christiel Schaldemose er åben for muligheder, der kan gøre noget ved den ulovlige indsamling af børns data.

- Vi kan ikke tillade os, at det er ude af kontrol, så vi skal have fundet en løsning, der beskytter vores børn noget bedre. Om det kræver flere penge, bedre koordination, endnu strammere regler. Jeg er sådan set åben for det hele, men vores børns skal beskyttes. Det bliver de ikke i dag, siger Christel Schaldemose.