Han kæmper for at ligne alle andre, men derhjemme ryger masken af
En britisk dokumentar om maskering hos mennesker på det autistiske spektrum har givet genlyd blandt personer med autisme verden over.
Allerede da Alexander Milne var et år, kunne hans mor se, at han var anderledes, end børn på hans egen alder.
I børnehaven sad han altid og ventede på at blive hentet, og i skolen blev han let stresset af at være sammen med andre børn.
Det var dog først, da han kom hjem, at han ”smed sin maske” og var sig selv.
Havde det været en dag med mange uforudsete begivenheder, brændte han helt sammen.
Alexander Milne, der i dag er 25 år og kalder sig selv autist, har nemlig hele sit liv ’maskeret sin autisme’ for at passe ind. Nogle gange bevidst. Andre gange ubevidst, fortæller han i ’Go’ aften LIVE’.
- Jeg kan ikke styre det. Det er autopilot. Det er en overlevelsesstrategi. Det er bogstavelig talt noget, vi gør, for ikke at blive opdaget, lyder det.
Maskering betyder, at man kopierer andres opførsel og mimik for at passe ind, selvom det ikke føles naturligt, og det er noget, mange mennesker på det autistiske spektrum gør.
- Som autistisk person har man ikke altid de samme sociale signaler som alle andre, så man prøver at passe ind efter den neurotypiske verden. Jeg bruger hele tiden en masse energi på at opføre mig ligesom andre mennesker for at passe ind, forklarer Alexander Milne.
”Du har ikke noget manuskript”
For Alexander Milne kræver det meget energi at være sammen med andre mennesker, for det er der, han typisk maskerer.
- Der er en masse krav til, at man skal virke imødekommende og accepterende over for andre, forklarer han.
Der er nogle sociale tømmermænd, der skal betales senere
Alexander Milne, researcher hos Autismeforeningen
Det er især sådan noget som at have øjenkontakt under en samtale, der kan være svært for Alexander Milne, og så har han i høj grad brug for at vide, hvad der skal ske.
Han beskriver det som at stå uforberedt på en teaterscene:
- Du bliver bare kastet derind, du har ikke noget manuskript, ingen replikker, intet som helst. Men alle forventer hele tiden, at du skal stå på et bestemt sted, at du skal sige de rigtige ting, og det øjeblik, du siger noget forkert, bliver alle skidesure.
Derfor kræver det også meget forberedelse at stille op til et interview på live tv, som han gjorde tirsdag aften, og det kommer også med en pris, forklarer han.
- Der er nogle sociale tømmermænd, der skal betales senere, lyder det.
Kan genkende sig selv
’Maskering’ er et kendt begreb blandt mennesker, der har autisme inde på livet, og den britiske dokumentar ’Min autisme indefra’ med den autistiske vært Chris Packham viser, hvordan det ser ud, når fire unge autister forsøger at smide masken.
Dokumentaren, der på engelsk hedder ’Inside Our Autistic Minds’, har givet genlyd blandt personer med autisme verden over, og Alexander Milne og hans mor Freja Munksgaard Noack er også begejstrede.
Især 28-årige Flo fra første del af dokumentaren, der vil vise sin mor, hvordan hun ser ud uden ”uden sin maske”, har gjort indtryk på Alexander Milne.
Flo virker helt normal udadtil og optræder med improcomedy, men når hun kommer hjem til sin mand, forsvinder hun ind i sin egen verden.
- Jeg kan genkende meget af mig selv i det. Sådan kan jeg måske også opføre mig en lille smule, når jeg kommer hjem. Jeg traver rundt i cirkler derhjemme eller skal gå frem og tilbage, og jeg skal sætte tingene i en bestemt orden, for at jeg falder til ro, forklarer han.
Det er så vigtigt at få lov at være den, man er
Freja Munksgaard Noack, pædagog
For Freja Munksgaard Noack er det en ung mand i anden del, der åbner op og fortæller åbent om sin autismediagnose, der har gjort størst indtryk.
- Det, syntes jeg, var meget rørende, og han lyste også helt op på en anden måde. Det berørte mig meget. Jeg synes, det er vigtigt at sætte fokus på, at det er så vigtigt at få lov at være den, man er, siger hun.
Vil bare accepteres – ikke have medlidenhed
Alexander Milne arbejder til hverdag som researcher hos Autismeforeningen, og han kender derfor til mange andre med autisme, der også maskerer.
- Der er mange autister derude, der går og føler, at de ikke bliver accepteret i samfundet, fordi de opfører sig på en bestemt måde. Derfor ændrer de deres adfærd for at passe ind, forklarer han.
Vi skal bare accepteres som medmennesker
Alexander Milne, researcher hos Autismeforeningen
Der er historier om voksne, der brænder sammen sent i livet og får stress eller depression, fordi de ikke længere kan ”holde på deres maske”.
Selv føler Alexander Milne sig tryg ved at være sig selv foran venner og familie, og han ville ønske, at flere på det autistiske spektrum turde vise deres sande jeg.
Når han selv bevæger sig rundt i offentligheden, bærer han også solsikkesnoren, så andre kan se, at han har autisme og måske opfører sig anderledes.
Det er dog vigtigt for ham at understrege, at det ikke handler om medlidenhed eller særbehandling.
- Vi har ikke brug for, at I har ondt af os. Det har vi faktisk ikke bedt om, og det har vi ikke brug for. Vi skal bare accepteres som medmennesker, slutter han.
Dokumentaren 'Min autisme indefra' kan ses på TV 2 PLAY
Se hele interviewet med Alexander Milne og Freja Munksgaard Noack i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY