Mange elbilister betaler alt for meget, fastslår hemmelig rapport
Flere steder i Danmark er der risiko for lokale monopoler for el-opladning, fremgår det af rapporten.
Markedet for opladning af elbiler er så dårligt, at det koster op mod hver anden elbilist i Danmark tusindvis af kroner hvert eneste år.
Det slår Konkurrencerådet fast i et udkast til en ny rapport, som TV 2 er i besiddelse af.
Vi kan se, at forbrugerne er forvirrede, og at de betaler for meget
Mads Rørvig, administrerende direktør ved De Danske Bilimportører
Blandt kritikpunkterne er manglen på konkurrence, lokale monopoler, skæve regler og aftaler, der gør det både dyrt og besværligt for forbrugerne at vælge den billigste løsning, når der skal fyldes strøm på elbilen.
I praksis betyder det, at mange elbilister betaler op mod 70 procent mere, end de havde behøvet, og det får konkurrencemyndighederne til at anbefale "markante" ændringer.
- Hos FDM har vi mange medlemmer, der ringer ind med spørgsmål om det her og siger, at de slet ikke kan finde rundt i den her jungle. Så rapportens resultater kommer ikke bag på os, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom og chefkonsulent ved bilejernes organisation, FDM.
6000 kroner om året
Antallet af både el- og hybdridbiler er nærmest eksploderet de seneste 3 år, og i marts kørte der cirka 235.000 biler med hel eller delvis elmotor rundt i Danmark, viser tal fra Transportministeriet.
Men markedet for opladning lader stadig meget tilbage at ønske, konkluderer Konkurrencerådet i rapporten, som har været flere år undervejs, og som ikke er blevet offentliggjort endnu.
Her bliver markedet for opladning af elbiler blandt andet kritiseret for at være for svært at gennemskue, for kompliceret og for dyrt.
Derudover er der i mange lokalområder så lidt konkurrence, at der kan være tale om monopoler. I 211 postnumre er der således kun opstillet offentligt tilgængelige ladestandere fra 1 ladeoperatør, hvilket kan koste forbrugerne penge.
Konkret anslås det, at op mod halvdelen af alle private elbilister betaler for meget, når de sætter bilen i opladeren.
Blandt dem, der betaler for meget, vurderes det i rapporten, at det drejer sig om beløb i omegnen af 320-520 kroner om måneden per bil – eller over 6000 kroner om året. Det svarer til en merudgift på over 70 procent i gennemsnit, står der i rapporten.
Hvis en tilsvarende merpris skulle være på 1 liter benzin, ville det svare til, at det nogle steder kostede cirka 23 kroner at hælde 1 liter benzin på sin bil i stedet for de cirka 13,5 kroner, som det er tilfældet i øjeblikket.
Skinnerne skal ligge rigtigt
En af dem, der har nærlæst den ikke-offentliggjorte rapport er Mads Rørvig, der er administrerende direktør i brancheforeningen De Danske Bilimportører.
Han anbefaler i tråd med konkurrenemyndighederne, at reglerne bliver ændret, så forbrugerne får lettere ved at opnå den billigste pris.
- Vi kan se, at forbrugerne er forvirrede, og at de betaler for meget. Derfor er der brug for regulering. Man bør sigte efter, at det bliver som med benzinstationer, hvor det er fuldstændig transparant, hvad man betaler. Sådan er det ikke med elbiler i dag, siger Mads Rørvig til TV 2.
Han peger samtidig på, at det er vigtigt at få reguleringen på plads nu, fordi markedet for el-opladning ventes at vokse hastigt de kommende år.
Ifølge Konkurrencerådet blev der sidste år omsat for 1,2 milliarder kroner i el-opladning af biler, men når antallet af elbiler efter planen skal godt firedobles de kommende år, vil lademarkedet også vokse i størrelse.
- Det her marked bliver større end mobilmarkedet, så derfor er det vigtigt, at vi får lagt skinnerne rigtigt nu og får den korrekte regulering på plads nu, inden vi alle sammen skal til at køre i elbil, siger Mads Rørvig.
Vil ændre hele markedet
I rapporten anbefaler konkurrencemyndighederne ni tiltag, der skal øge konkurrence og nedbringe prisen for elbilisterne.
- Nogle anbefalinger er forholdsvis markante og vil ved gennemførelse føre til en ændring af den praksis, der kendes flere steder på dagens marked. Konkurrencerådet mener, at disse anbefalinger er nødvendige for at sikre et sundt og velfungerende marked, lyder den opsigtsvækkende melding i rapportens indledning.
Og det er da også nogle omfattende ændringer, der bliver foreslået.
Rådets første anbefaling er således, at man gentænker hele den model for refusion af elafgiften, som eksisterer i dag. Lige nu er det nemlig sådan, at man skal have en såkaldt ladeoperatør, hvis man skal kunne få refunderet dele af sin elafgift, når man oplader sin elbil på hjemmeadressen.
Det vil i praksis sige, at man skal være tilknyttet for eksempel Clever, E.ON, Norlys eller lignende, hvis man skal have den lavest mulige pris på den el, man lader sin bil med. Ens ladeoperatør skal herefter bede om at få refunderet dele af elafgiften for en, og derefter får man så pengene retur.
Men står det til Konkurrencerådet, skal denne sammenkobling mellem ladeoperatør og refusion skæres væk, så man i stedet gør som ved boliger, der har en varmepumpe.
Her får boligejeren automatisk reduceret elafgiften, når forbruget overstiger 4000 kilowatttimer om året, og en varmepumpe samtidig er registeret på adressen.
Ved at gøre det på den måde kan man undgå "et uhensigtsmæssigt marked, hvor den primære ydelse er at få refunderet en afgift, der ikke burde være opkrævet", skriver rådet i rapporten.
Stavsnbundet
En af de andre anbefalinger går på, at der skal laves et midlertidigt forbud mod at sammenbinde eller "bundle", som det kaldes, ude- og hjemmeopladning.
I dag er det nemlig sådan, at nogle ladeoperatører tilbyder, at man kan have ét abonnement, uanset om man lader op ved sin egen ladestander eller ude i landet.
Men det kan være uhensigtsmæssigt, mener rådet og peger på, at store udbydere kan have en fordel, fordi de har flere ladestandere ude i landet, og det dermed kan lokke nogle til at vælge en dyrere løsning i forhold til hjemmeopladning.
Det er ikke mindst firmaet Clever, der står for omkring 40 procent af markedet for elbilsopladning, der skal holdes øje med i denne sammenhæng, mener Mads Aarup fra Elbilforeningen i Danmark:
- De her abonnementsordninger er problematiske for dem, der vælger Clever til hjemmeladning, fordi de så også får udeopladning med i prisen. Så de bliver bundet til Clevers ladestandere, og derfor ser vi nogle gange kø ved deres ladere, selvom andre ladere lige ved siden af er ledige, siger Mads Aarup.
I rapporten fremhæves det desuden, at det kan være meget dyrt at skifte udbydere af hjemmeopladning. Få firmaer har nemlig lyst til at overtage ansvaret for en anden virksomheds ladestander, og derfor er det typisk nødvendigt at skifte hele ladestanderen, hvis man vil skifte operatør.
I nogle tilfælde køber man hjemmeladeren, men hos andre virksomheder lejer man den blot, og der skal således betales et gebyr både for at få sat laderen op og pillet ned igen, hvis man ønsker at skifte operatør.
Ifølge Ilyas Dogru fra FDM betyder det, at mange elbilister bliver "stavnsbundet", når først de har valgt en ladeoperatør.
- Vi skal fokusere på, hvordan vi giver forbrugerne de rette værktøjer til at vælge den rigtige løsning fra start, men hvis de så gerne vil skifte udbyder alligevel, skal det være meget nemt, lyder opfordringen fra FDM.