Produkter til babyer og børn indeholder hormonforstyrrende stoffer
En række produkter til babyer og børn indeholder det hormonforstyrrende stof bisphenol A, der er 20.000 gange farligere end hidtil antaget.
Se listen længere nede i artiklen.
Den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) hævede for få uger siden sin farlighedsvurdering af kemikaliet med en faktor 20.000 og stoffet er allerede forbudt i sutteflasker, drikkekopper og drikkeflasker til børn under tre år, fordi det er hormonforstyrrende og skader fertiliteten.
Men man kan fortsat finde stoffet bisphenol A og dets søsterkemikalier i en række andre produkter til babyer og børn.
I en stikprøveundersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi blev der fundet bisphenol A og andre bisphenoler i langt over halvdelen af de testede baby- og børneprodukter – nærmere bestemt 45 ud af 70 produkter.
Stofferne er blandt andet fundet i produkter som bideringe, drikkedunke, lædersutsko og babytæpper.
- Testen viser, at bisphenoler er relativt udbredte i denne type produkter. Der er ikke kun tale om bisphenol A, men også andre bisphenoler, som i nogle tilfælde vurderes at være tilsvarende problematiske, siger projektleder Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Forbrugerrådet Tænk har været i kontakt med alle producenterne, der samstemmende understreger, at deres produkter overholder gældende regler – hvis sådanne eksisterer.
Ingen af de testede produkter indeholder eller afgiver mere bisphenol end de må.
- Nogle af produkttyperne som tekstiler og læder findes der faktisk ikke regler for på nuværende tidspunkt. Denne test viser, at der er behov for, at langt flere produkter bliver reguleret for bisphenoler, hvis man skal beskytte forbrugerne, siger Stine Müller.
Et af de produkter, som Forbrugerrådet Tænk fandt bisphenoler i, er lædersutsko til små børn af mærket Friends, der sælges i Coops forretninger.
- Vi er ærgerlige over, at der er fundet en lav værdi af bisphenoler i læderskoene til børn, da vi ønsker at undgå brug af bisphenoler i produktionen og som forurening i vores produkter, siger Coops kvalitetschef Malene Teller Blume til TV 2.
Vi er ærgerlige over, at der er fundet en lav værdi af bisphenoler i læderskoene.
Malene Teller Blume, kvalitetschef i Coop.
Hun oplyser, at skoene lever op til Coops egne krav til indholdet af bisphenoler i produkter som lædersutskoene.
- Vi er dog i dialog med vores leverandør og følger op for helt at undgå forureningen af bisphenoler i fremtiden, siger Malene Teller Blume.
Der blev også fundet uønskede kemikalier i form af bisphenol A, S og F i lædersutsko til børn hos konkurrenten Salling Group, der driver Føtex, Bilka og Netto butikkerne.
- Der er registreret meget små mængder af bisphenoler i skoene, hvilket øjensynligt er generelt problem i denne type lædervarer. Mængderne udgør ikke nogen sikkerhedsrisiko, men vi ønsker naturligvis helt at undgå spor af stofferne, såfremt det bliver muligt, siger Carina Jensen, der er kvalitetschef i Salling Group.
20.000 gange farligere
Resultaterne i Forbrugerrådets test skal ses i lyset af, at den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) i sidste måned bemærkelsesværdigt sænkede sin anbefaling markant for, hvor meget bisphenol A et menneske kan tåle at indtage i løbet af en dag.
Faktisk er det EFSA’s vurdering, at alle europæere på nuværende tidspunkt dagligt indtager en større mængde bisphenol, end de kan tåle – og derfor udsættes for en sundhedsrisiko.
- Det nye tolerable niveau for bisphenol A er sænket 20.000 gange og det er helt klart opsigtsvækkende, siger seniorforsker Sofie Christiansen fra DTU Fødevareinstituttet.
Det nye tolerable niveau for bisphenol A er sænket 20.000 gange og det er helt klart opsigtsvækkende.
Sofie Christiansen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.
Især for babyer og børn er hormonforstyrrende stoffer som bisphenoler problematiske.
- Fostre og børn er mere sårbare overfor hormonforstyrrende stoffer som bisphenol A, fordi hele deres biologi er under udvikling, siger Sofie Christiansen.
Hun mener, at den nye anbefaling er fornuftig og vil kunne beskytte mod hormonforstyrrende effekter, hvis den bliver fulgt.
- Flere studier viser, at bisphenolerne kan give forskellige skadelige effekter allerede ved temmelig lave doser, siger Sofie Christiansen.
Men anbefalingen gælder indtil videre kun for bisphenol A – selv om den eksisterende viden tyder på, at flere af de andre alternative bisphenoler ligeledes er hormonforstyrrende, fordi de kan have nogle af de samme effekter som Bisphenol A.
- Det ville give mening også at få udarbejdet vurderinger for alternativerne, siger Sofie Christiansen fra DTU Fødevareinstituttet.
Grænseværdier skal ned
I Miljøministeriet er den nye farlighedsvurdering af bisphenol A fra den Europæiske Fødevareautoritet (EFSA) ikke gået upåagtet hen.
- Det skal man tage alvorligt og handle på. 20.000 gange mere farligt er en meget høj faktor, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.
Det skal man tage alvorligt og handle på. 20.000 gange mere farligt er en meget høj faktor.
Magnus Heunicke (S), miljøminister.
Den nye vurdering fra EFSA har konkret betydet, at Miljøstyrelsen er gået i gang med et kortlægningsarbejde for at finde ud af, hvilke produkter det kunne give mening at indføre nye grænseværdier for bisphenol A i.
- Det er meget relevant at finde ud af for hvilke produkter, vi skal sætte grænseværdierne væsentlig ned. Og i den forbindelse er det værd at bemærke, at det faktisk er muligt at fremstille produkterne helt uden bisphenol A, siger Magnus Heunicke (S).
Han nævner produktkategorier som emballage, kosmetik og legetøj som oplagte kandidater for myndighederne at se på.
Danmark er overordnet set interesseret i at nedbringe eller helt udfase brugen af bisphenol A, men det videre arbejde ligger i EU-regi.
- Og der har vi gode kort på hånden nu, fordi det er en EU-instans, der er kommet med denne nye vurdering, siger Magnus Heunicke (S).
Han har set resultaterne af Forbrugerrådet Tænks test af baby- og børneprodukter, hvor over halvdelen af produkterne viste sig at indeholde bisphenol A eller andre bisphenoler.
- De mængder, der er fundet, er langt under de gældende grænseværdier, men udfordringen er, at der er kommet dette nye lave tolerable niveau. Så nu må vi undersøge, om vi skal sænke grænseværdierne gevaldigt, siger miljøministeren.
Han mener, det er vigtigt især at beskytte børnene mod uønsket kemi, der kan skade fertilitet og immunforsvar.
- Jeg har selv haft små børn og der er røget mange af lige præcis de her ting, som testen omfatter i munden. Det kender alle børnefamilier, siger Magnus Heunicke (S).
Reelt forbud
I Fødevarestyrelsen melder man sig også klar til kamp mod bisphenol A – for stoffet er også at finde i materialer, der er direkte kontakt med fødevarer.
- Vi har altid været bekymrede for Bisphenol A i Danmark, forklarer enhedschef Henrik Dammand Nielsen fra Fødevarestyrelsen.
I Fødevarestyrelsen er vurderingen, at den nye farlighedsvurdering kan betyde et farvel til stoffet i materialer, der er i kontakt med fødevarer.
- Det betyder reelt set, at man nok er nødt til at forbyde bisphenol A helt, hvis producenterne skal komme under den nye anbefalede grænse, siger Henrik Dammand Nielsen.
Styrelsen vil gå i dialog med EU-kommissionen om at få bisphenol A forbudt på fødevareområdet og samtidig er man i dialog med erhvervet om mulighederne for at stoppe brugen af stoffet helt.
- Når der bliver sat spørgsmålstegn ved sikkerheden af noget i vores fødevarer, så skal vi have det udfaset, lyder det fra enhedschefen.