Vognmand spærrer vejnettet mandag: - Vil ikke være malkeko for staten
Lastbilschauffører vil i begyndelsen af næste uge lamme trafikken i hele landet i protest mod ny vejafgift.
Christian Vestergaard har fået nok.
Han er på vej ud for at hente et læs knust beton, da TV 2 møder ham ved den motorvejstilkørsel ved Roskilde, han planlægger at spærre på mandag fra klokken 06.
Mercedes-lastbilen er 15 meter lang, og den kan være svær at komme udenom, hvis den holder på tværs. I stedet må bilister mandag tage landevejen eller toget, hvis de skal ind til København. For danske lastbilschauffører vil lamme trafikken i hele landet i protest mod ny vejafgift.
"Urimeligt"
Christian Vestergaard kører 100.000 kilometer om året, og han vil ikke acceptere den nye kilometerafgift.
- Jeg vil ikke være malkeko for staten på den her måde, siger han.
Christian Vestergaard vurderer, at den nye kilometerafgift vil øge hans udgifter med 10 procent. Det er en pris, han bliver nødt til at sende videre til kunderne.
Målet med den nye vejskat er – ifølge regeringen – at omstille den tunge vejtransport til at køre mere klimavenligt.
Målet er vognmændene som udgangspunkt med på. Men Christian Vestergaard synes, at det er urimeligt, at der kun betales afgift per kørte kilometer.
- En lastbil med kran, der holder stille på en byggeplads, betaler ikke afgiften. Men hans dieselmotor står og kører hele dagen, forklarer han.
Derfor foreslår han i stedet, at man lægger afgiften på brændstoffet.
Vejspærringer i hele landet
Arrangørerne bag demonstrationen kalder sig Vejskatskomitéen.
På deres Facebook-side fremgår det, at der er planlagt spærringer i hele landet. Blandt andet 22 spærringer i det nordlige Østjylland samt motorvejene omkring København.
Samtidig bliver der opfordret til, at flere tilslutter sig demonstrationen.
- Strækningen Aarhus til Nyborg er stadig tyndt besat, så østjyder og fynboer få fingeren ud! Eller vil I stå tilbage som dem, der ikke kunne stå sammen? lyder opråbet i gruppen.
Advarer mod demonstrationen
Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) og Dansk Industri (DI) advarer vognmændene imod at gennemføre blokadedemonstrationen.
- Vi tror ikke, at det er branchens interesse at forstyrre folk, der skal på arbejde eller have varer frem og tilbage. Det er som regel ikke opskriften på at få politikere til at lytte, siger branchedirektøren i DI, Karsten Lauritzen.
Han synes i stedet, at vognmændene skulle demonstrere foran Christiansborg.
- Jeg kan godt forstå, at vognmændene ikke føler sig lyttet til. Men det legitimerer ikke, at man gør noget, som måske ender med at være civil ulydighed, siger Karsten Lauritzen.
To stykker smørrebrød
Vognmændene demonstrerede foran Christiansborg i april. Dengang resulterede det i et møde med skatteminister Jeppe Bruus (S). Men ifølge vognmændene kom der ikke andet ud af mødet end to stykker smørrebrød.
Derfor ser Christian Vestergaard ingen anden udvej end at lamme trafikken.
- Det er den eneste måde, vi kan få gjort alvorligt opmærksom på problemet – også over for befolkningen.
Hvorfor synes du, at det er rimeligt at genere danskerne, fordi du ikke vil betale en afgift på 1,3 kroner per kilometer?
- Fordi regeringen nu skal lytte lidt på danskerne i stedet for at køre deres sololøb. Vi så det også med store bededag. De er fløjtende ligeglade med, hvad danskerne siger.
Der er sovekabine i Christian Vestergaards lastbil, og han er klar til at demonstrere på ubestemt tid.
- Det er op til ministeren, hvad jeg skal i pinsen.
- Tager man lovforslaget af bordet og siger, at det var en fejl, så lukker vi aktionen ned, siger Christian Vestergaard.
Arrangør trak sig efter tilnærmelser
I weekenden trak initiativtageren til demonstrationen sig fra projektet på grund af personlige tilnærmelser fra folk, der er uenige med vognmændene.
Modstanderne har været ”decideret modbydelige” fremgår det af et opslag fra gruppens administratorer på deres Facebook-side.
TV 2 har været i kontakt med andre vognmænd, som har oplevet lignende chikane. Det samme har Christian Vestergaard:
- Klokken 08.47 i morges modtager jeg et opkald fra et skjult nummer. Stemmen i telefonen, siger, at de er nogle stykker, ”der nok skal tvinge sig igennem vores blokader på mandag – og det bliver grimt”.
Er det ikke et vink med en vognstang om, at I måske skulle lade være?
- Det er lovligt anmeldte demonstrationer, så det står jeg ved, lyder det fra Christian Vestergaard.
Vognmændene forsikrer, at de vil rette sig efter politiets anvisninger, hvis lastbiler skulle komme til at spærre i strid med loven.
Særlige køretøjer får dog lov at passere blokaden.
Det drejer sig om udrykningskøretøjer, dyretransporter, medicintransporter, sygetransporter og private biler med personer på vej til eller fra undersøgelse, dialyse eller medicinering på sygehuse.